Joulupöydästä eläinlääkärin vastaanotolle – nämä tutut jouluherkut ovat vaarallisia lemmikeille
21.12.2020 - Terveys
Joulun suosikkiherkuista lemmikinomistajat tietävät ainakin suklaan olevan vaarallista lemmikeille. Monet tietävät myös herkuttelun jälkeen ihmisille terveellisen ksylitolipastillin tai purkan olevan vaaraksi lemmikille. Joulupöytään kuuluu muitakin ruoka-aineita, joilla voi olla terveydelle haitallisia seurauksia kissoille ja koirille. Katso eläinlääkärin vinkit varautumiseen.
Lemmikkiä uhkaavat monet vaarat perinteisessä joulun vietossa. LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelun eläinlääkäri Eva Kaisti kokosi jouluisista vaaratekijöistä listauksen.
- Kaakao ja suklaa ovat myrkyllisiä kissoille ja koirille ja voivat johtaa jopa rytmihäiriöihin ja kuolemaan.
- Macadamiapähkinät ovat lemmikeille myrkyllisiä ja muut pähkinät haitallisia niiden sisältämien rasvojen vuoksi. Niissä piilee vaara akuuttiin haimatulehdukseen. Rusinat puolestaan johtavat akuuttiin munuaisvaurioon.
- Hiivapohjaiset taikinat ovat vaarallisia käymisen ja turpoamisen kautta. Turvotessaan taikina voi tukkia mahalaukun tai suolen. Käyminen tuottaa myös alkoholia, mikä on myrkkyä lemmikille.
- Kinkun tai muiden eläinten nahka sekä paistorasva voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia ja vakavimmillaan akuutin haimatulehduksen.
- Kalaruokien ruodot voivat jäädä lemmikin kurkkuun, puhkaista suolen tai jäädä jumiin suolistoon.
- Sipuli ja valkosipuli ovat vaarallisia kaikissa muodoissa ja tuhoavat punasoluja.
- Sopimattomat luut, kuten kypsennetyt linnun luut, voivat jopa puhkaista lemmikin mahalaukun tai suolen ja aiheuttaa tukoksen tai luu-ummetuksen.
- Maitotuotteet suuremmissa määrin aiheuttavat lemmikille haittaa; noin 80 prosenttia lemmikeistä on laktoosi-intolerantteja.
- Ksylitoli aiheuttaa lemmikille akuutin verensokerin laskun ja jopa kooman. Ksylitoli vaurioittaa myös lemmikin maksaa.
- Joulukukista jouluruusu, hyasintti, amaryllis ja joulutähti ovat myrkyllisiä etenkin kissoille.
- Kissoille vaaralliset lahjanarut kannattaa kerätä lahjojen paketoimisen sekä avaamisen jälkeen heti talteen. Niissä piilee vaara todella pahaan suolitukokseen ja -vaurioon.
- Vahinkojen välttämiseksi ennakointi on tärkeintä. Jos lemmikki kuitenkin on päässyt syömään jotain sopimatonta, ratkaisee usein määrä. Mielipidettä ja jatkotoimia kannattaa aina kysyä eläinlääkäristä. Toisinaan lemmikin voi oksettaa, toisinaan voi edesauttaa suoliston tai maksan toimintaa vaaratilanteessa, sanoo eläinlääkäri Eva Kaisti LemmikkiHelppi -etäeläinlääkäripalvelusta.
Näin varaudut kotona ennakkoon
Kaisti neuvoo varaamaan kotiin seuraavia apteekista saatavia tuotteita: 5 ml, 20 ml ja isolla koiralla 50 ml ruisku, 3-prosenttinen vetyperoksidi, Carbomix-lääkehiilijauhe (ei lääkehiilikapseleja), ripulitilanteen tukivalmiste, Antepsin-närästyslääke sekä parafiiniöljy.
- Vetyperoksidilla voi eläinlääkärin ohjeistuksella oksettaa koiran.
- Lääkehiili sitoo itseensä myrkkyjä. Ripulitilanteissa käytettävät rehuvalmisteet sitovat itseensä nestettä ja rauhoittavat suolistoa. Antepsinilla voi rauhoittaa akuuttia gastriittia eli vatsalaukun ärsytystä.
- Parafiiniöljy ei ole tavallinen öljy vaan poistuu elimistöstä sellaisenaan ja liukastaa suoliston matkan varrella.
-
Ruokakaupasta kannattaa varata kaappiin herkullista märkäruokaa, pari tölkkiä kypsää tankoparsaa tai hapankaalia sekä pari lihaliemikuutiota.
- Märkäruokaan voi sekoittaa lääkehiilen.
- Vedessä huuhdellun parsan tai hapankaalin säikeet kietoutuvat terävien esineiden, kuten luunsirujen ympärille ja tuovat vierasesineen suojatummin ulos.
- Lihaliemestä voi keittää miedon elektrolyyttijuoman, jos lemmikkiä täytyy motivoida juomaan enemmän.
LähiTapiolan LemmikkiHelppi palvelee myös jouluna joka päivä kello 7–23. Etäeläinlääkäripalvelu on käytettävissä ilman omavastuuta, jos kissalla tai koiralla on LähiTapiolassa eläinlääkärikuluvakuutus. Lue lisää etäeläinlääkäripalvelustamme täällä.
"Jos lemmikki on päässyt syömään jotain sopimatonta, ratkaisee usein määrä. Mielipidettä ja jatkotoimia kannattaa aina kysyä eläinlääkäristä. Toisinaan lemmikin voi oksettaa, toisinaan voi edesauttaa suoliston tai maksan toimintaa vaaratilanteessa."
Tutustu lemmikkivakuutuksiimme
Eläinvakuutus takaa koirallesi, kissallesi tai hevosellesi parhaan mahdollisen hoidon, jos se sairastuu tai sille sattuu tapaturma. Uudistuneisiin eläinlääkärikuluvakuutuksiimme on nyt mahdollista valita aiempaa korkeampi enimmäiskorvausmäärä hoitokulujen osalta.
Pirkanmaa: LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti 70 000 euroa nuorten mielenterveystyöhön ja peli-ja päihderiippuvuustyöhön
18.12.2020 | Yhteiskunta
LähiTapiola Pirkanmaan viime vuoden hyvä tulos mahdollisti LähiLahjoitus-varojen käyttämisen laajemmin tänä vuonna. Keväällä lahjoitimme varoja koronanvastaiseen työhön ja syksyllä nuorten mielenterveystyöhön sekä peli- ja päihderiippuvuustyöhön.
Näistä syistä automatka jää usein kesken – hyödynnä vinkit talven lomaliikenteeseen
18.12.2020 | Turvallisuus
LähiTapiolan hätäpalveluun otetaan yhteyttä silloin, kun matka jää yllättäen kesken. Joulu- ja talvilomaliikenteessä rengasrikot, sähköviat ja onnettomuudet ovat yleisimpiä matkan keskeytymisen syitä. Kokosimme keinoja, kuinka epäonnisia hetkiä voi yrittää välttää ja kuinka toimia vahingon sattuessa.
Onko sinulla varaa elää 100-vuotiaaksi? Elintason säilyttäminen pitkän eläkeajan aikana vaatii säästöjä
17.12.2020 | Talous
Valtaosa suomalaisista työikäisistä uskoo, ettei heidän elintasonsa säily ennallaan eläkeiässä. LähiTapiolan laskuri osoittaa, että elintason säilyttäminen onnistuu, mutta keskituloiselta 45-vuotiaalta se vaatii useiden satojen eurojen lisäsäästön kuukaudessa.