Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Suomessa tehdään päivittäin asuntomurtoja - murrot lisääntyvät lomakausina

13.12.2019 - Turvallisuus

Suomessa tehdään yli 10 asuntomurtoa päivässä. Kotivakuutus korvaa asuntomurron aineellisia vahinkoja, mutta ei turvattomuuden tunnetta tai menetettyjä muistoja. Asuntomurroilta voi suojautua monin eri keinoin, mutta niitä voi myös ennaltaehkäistä.

Turvapalveluyhtiö Verisuren vuonna 2016 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat eniten huolissaan asuntomurroista ollessaan itse lomalla. Huoli on aiheellinen, sillä yhtiön pohjoismaisten ja eurooppalaisten tilastojen mukaan valtaosa murroista tehdään lomakausina.

- Vaikka murtojen absoluuttinen määrä on vähentynyt, ovat murrot ammattimaistuneet. Varkaat saattavat tarkkailla kohteita päiviä etukäteen ja tehdä useampia murtoja kerralla. Huomioitavaa on, että kaksi kolmesta murrosta tehdään päiväsaikaan ihmisten ollessa töissä. Perinteisestihän asuntomurtoja ajatellaan yöllisenä toimintana, sanoo Verisuren toimitusjohtaja Alexander Gräsbeck.

LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan asuntomurtoja tehdään vuoden ympäri, vaikka lomakaudet erottuvatkin. Asuntomurtoja tehdään usein paikallisesti sarjoina, jolloin murtaudutaan pienellä alueella useisiin asuntoihin.

– Asuntomurtojen yhteydessä varastetaan usein sellaista, mitä on helppo kantaa nopeasti pois, esimerkiksi elektroniikkaa, rahaa ja koruja sekä pihoilta polkupyöriä. Kotivakuutukset kattavat murtovahingot ja varastetun omaisuuden, mutta murrosta aiheutuu laajemmin turvattomuuden tunnetta ja menetetyn omaisuuden tunnearvoa ei voi rahassa mitata. Siksi vahinkojen ja murtojen ennaltaehkäisy on tärkeää, LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoo.

LähiTapiolan kotivakuutusasiakkaat ovat oikeutettuja -30 % alennukseen Verisuren hälytysjärjestelmän aloituspaketista ja asiakas saa 10 euron alennuksen kuukausimaksusta vuoden ajan. Tutustu palveluun ja jätä yhteystietosi yhteydenottoa varten.

Koti ja pihapiiri asutun näköiseksi

Lomalle lähtiessä moni suomalainen on oppinut sopimaan naapurin tai tuttavan kanssa postilaatikon tyhjentämisestä. Vaikka posti on käännetty lomaosoitteeseen, ilmaisjakelut voivat täyttää postilaatikon. Täysi postilaatikko kertoo rikollisille, ettei kotona ole oltu pitkiin aikoihin. Verisuren tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta pyytää jotakuta tyhjentämään postilaatikon heidän poissa ollessaan.

Yhtä moni (39 %) pyytää lomaillessaan jotakuta luotettua henkilöä käymään silloin tällöin katsomassa tyhjillään seisovaa kotia.
Vain noin joka kolmas on antanut avaimensa jollekin tutulle, ja vain kymmenesosa Verisuren tutkimukseen vastanneista jättää valoja päälle tai ajastimelle, jotta koti näyttäisi asutulta. Näistä keinoista voi kuitenkin olla hyötyä rikosten ennaltaehkäisyssä.

Myös lomasta kertovien viestien kanssa kannattaa olla varovainen. Sana lomasta leviää verkossa nopeasti, mahdollisesti myös rikollisten ulottuville. Sosiaalisessa mediassa ei ole syytä ilmoitella lomistaan.

Tarra postilaatikossa karkottaa varkaan

Ennen kotoa lähtöä on hyvä varmistaa, että palovaroittimien patterit, turvalukot ja murtohälytin ovat kunnossa. Pelkkä murtohälyttimen olemassaolo saattaa riittää karkottamaan potentiaalisen varkaan, joka etsii suosiolla helpompaa kohdetta. Turvapalveluyhtiön tarra postilaatikossa tai ovenkarmissa tekee kohteesta vähemmän kiinnostavan varkaille.

- Me koemme, että tarra postilaatikossa tuo turvallisuutta myös koko sille asuinalueelle, jossa ylipäänsä on tällaisia palveluita. Tarralla voi siis olla ennalta ehkäisevää vaikutusta rikollisten toimintaan, Gräsbeck kuvailee.

LähiTapiolan kotivakuutusasiakkaat ovat oikeutettuja -30 % alennukseen Verisuren hälytysjärjestelmän aloituspaketista ja asiakas saa 10 euron alennuksen kuukausimaksusta vuoden ajan. Tutustu palveluun ja jätä yhteystietosi yhteydenottoa varten.