Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kokenut tutkija: keskustelu autoilun päästöistä osittain harhaanjohtavaa - kaikkia bensa- ja dieselautoja ei voida niputtaa ilmaston vihollisiksi

4.12.2019 - Turvallisuus

Julkisuudessa käytävästä autoilun päästökeskustelusta voi syntyä käsitys, että sähköauton ostaminen on ainoa keino vähentää liikenteen päästöjä. Asia ei välttämättä ole näin. Kävimme kokeneen tutkijan kanssa läpi konkreettisia keinoja, miten oman autoilun päästöjä voi vähentää.

Liikenteen energiankäyttö ja ympäristövaikutukset ovat olleet Juhani Laurikon mielenkiinnon kohteena pitkään. VTT:n johtavana tutkijana työskentelevä Laurikko on tutkinut laajasti vaihtoehtoisia polttoaineita jo lähes 40 vuotta.

- Kuluttajalla on nyt enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan vaikuttaa oman autoilunsa päästöihin ja aiheen ympärillä käytävä keskustelu hämmentää monia, Laurikko sanoo.

Laurikon tärkein neuvo asiaa pohtiville on, että yksittäisen autoilijan on turha odottaa saavansa yhtä oikeaa vastausta.

- Mitään yksiselitteistä oikeaa vastausta autoilun päästöihin ei ole - eikä tule. Jokaisen täytyy ratkaista nämä kysymykset itse. Päästöjä kannattaa tarkastella omista autoilun tarpeista ja taloudellisista realiteeteista käsin. Helpoin tapa vähentää autoilun päästöjä on vähentää autoilua, mutta kaikille tämä ei ole mahdollista, Laurikko toteaa.

Kävimme tutkija Laurikon kanssa eri tapoja vähentää oman autoilun päästöjä.

Uudempi auto vähentää päästöjä

- Yksi vaikuttavimpia tapoja vaikuttaa oman autoilun päästöihin on vaihtaa uudempaan autoon, Laurikko sanoo.

Kaikkia bensa- ja dieselautoja ei voida niputtaa suoraan ilmaston vihollisiksi. Laurikon mukaan uusien bensiini- ja dieselautojen päästöt ovat vähentyneet merkittävästi reilussa kymmenessä vuodessa.
Suomalaiset ajavat keskimäärin 12 vuotta vanhoilla autoilla, joiden hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 180 grammaa kilometriltä. Viime vuonna rekisteröityjen uusien autojen hiilidioksidipäästöt olivat keskimäärin noin 120 grammaa kilometriltä.

Uudempaan autoon vaihtamista puoltaa myös se, että muilta elämänaloilta tuttu ajatus ”loppuun käyttämisestä” ei päde samalla tavalla autoihin.

- Polttomoottoriauton elinkaaren aikaisista päästöistä yli 90 prosenttia syntyy ajamisesta, joten yli 10 vuotta vanhan auton valmistusvaiheen päästöt ”kuittaantuvat” uuteen autoon vaihtamalla vajaassa neljässä vuodessa, Laurikko toteaa.

Uusi automalli ei kuitenkaan aina ole oikotie onneen päästöjen vähentämisessä. Laurikon mukaan monet suositut automallit olivat massaltaan selkeästi pienempiä vielä reilut 10 vuotta sitten.

- Monista tavallisista henkilöautoista on kehittynyt malliltaan korkeampia tila-autoja, jotka ovat myös massaltaan painavampia. Passiiviseen kolariturvallisuuden parantamiseksi tehdyt ratkaisut ovat lisänneet autojen korien painoa useilla sadoilla kiloilla viime vuosina. Nyt aivan uudemmissa malleissa kuitenkin on saatu taas painoa hiukan laskettua, Laurikko toteaa.

Auton massa vaikuttaa erityisesti kaupunkiajossa paljon kulutukseen paljon, koska pysähdyksiä ja kiihdytyksiä on enemmän. Maantieajossa tämä vaikuttaa vähemmän.

Taloudellinen ajotapa päästää vähemmän, mutta oppiiko sen?

Ennakoivalla ajotavalla voidaan vähentää ajonaikaista kulutusta 5-7 prosenttia, Laurikko sanoo. Haasteena on, että kerran opituista ajotyyleistä on vaikea oppia pois.

- Jos opettelee taloudellisempaa ajotapaa vasta myöhemmällä iällä, vuosia ajokortin suoritettuaan, tuppaa uusi ajotyyli pikkuhiljaa unohtumaan, jos siihen ei ole jatkuvaa seurantaa, toteaa Laurikko.
Laurikon mukaan taloudellisen ajotavan kannalta oleellista on ajaa niin, että joutuu käyttämään mahdollisimman vähän jarrua. Esimerkiksi risteystä tai liikennevaloja lähestyessä rullataan kevyesti eteenpäin jalkaa kaasulta nostaen. Näin ei joudu luopumaan kerran hankitusta vauhdista ja kiihdyttämään uudelleen, joka nostaa kulutusta.

Vaihtoehtona uusiutuvat polttoaineet

Käyttövoimakeskustelussa tulisi Laurikon mukaan tarkastella sähköautojen rinnalla myös biopolttoaineita. Uusiutuvalla dieselillä ja biokaasulla voidaan molemmilla saavuttaa jopa 80 prosentin hiilidioksidipäästövähennykset.

- Kaasuautot ovat mielestäni kiinnostava vaihtoehto, joka on jäänyt julkisuudessa vähemmälle huomiolle. Jos oman päivittäisreitin varrelta löytyy kaasun tankkausasema, niin biokaasu on kustannuksiltaan kilpailukykyinen vaihtoehto, joka samalla vähentää merkittävästi päästöjä ja myös verotus tätä tukee.

Huoltamaton auto kuluttaa enemmän

Auton kunnossapito vaikuttaa suoraan kulutukseen ja päästöihin. Tarkkoja lukuja huoltojen vaikutuksesta päästöihin on Laurikon mukaan vaikea antaa, mutta hänen mukaansa yhteys on selvä. Myös auton rengaspaineet, lisävarusteet ja auton lastaus vaikuttavat kaikki suoraan kulutukseen.

Päästöt voi kompensoida

Päästöjen vähentämisenkin jälkeen autoilu tuottaa yhä päästöjä. Näitä päästöjä voidaan kompensoida. Esimerkiksi LähiTapiola Rahoitus kompensoi kaikkien rahoittamiensa ja yhtiöryhmän vakuutuksilla vakuutettujen autojen päästöt ilman lisämaksua.