Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Asuntosijoittajan pikavoittojen aika on ohi – salkunhoitajan vinkit tuottoa etsivälle

28.11.2019 - Talous

Asuntomarkkina on muuttunut voimakkaasti muutaman viime vuoden aikana. Osaava ja perehtyvä asuntosijoittaja voi edelleen saada hyviä tuottoja, sanoo LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Pauliina Rantsi.

Yksityissijoittajien ja ulkomaisten suursijoittajien ryntäys Suomen asuntomarkkinoille on mullistanut markkinat 3-4 viime vuoden aikana. Selvästi koventunut kilpailu niin hyvistä asunnoista kuin vuokralaisista on vaikeuttanut asuntosijoittajan tuotontavoittelua.

Verohallinnon tilastojen mukaan osakehuoneistoista vuokratuloja saaneiden henkilöiden määrä on kolmessa vuodessa noussut 13 prosenttia. KTI puolestaan kertoi syksyn markkinakatsauksessaan, että ulkomaisten toimijoiden omistuksessa oli jo noin 15 000 vuokra-asuntoa. Tämän jälkeen ulkomaisten asuntosalkut ovat kasvaneet entisestään.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Pauliina Rantsi sanoo markkinamuutosten vaikuttaneen yksityiseen asuntosijoittajaan merkittävästi.

- Kilpailu asuntomarkkinoilla on kiristynyt selvästi. Sekä hyvistä asunnoista että vuokralaisista käydään kovaa kisaa. Kilpailun kiristymisen seurauksena hyvien vuokratuottojen saaminen ei ole niin helppoa kuin aiemmin, sillä toisaalta pienten asuntojen hinnat ovat edelleen nousseet ja toisaalta hyvien vuokralaisten löytäminen vaatii entistä enemmän työtä, Rantsi sanoo.

Asuntoja rakennetaan ja myydään etenkin pääkaupunkiseudulla yhä vilkkaasti. Rakennusteollisuuden ennusteen mukaan Suomessa alkaa 27 300 uuden kerrostaloasunnon rakentaminen tänä vuonna. Määrä on toki pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna, mutta edelleen ollaan isoissa aloitusluvuissa.

-Aiemmin saattoi kasvukeskuksissa kerätä huomattaviakin tuottoja sillä, että osti asunnon jo rakennusvaiheessa ja myi sen heti valmistuttua pois. Nyt uudisrakentamisen suuri määrä on hillinnyt tätä. Voimakkaasti kehittyvillä alueilla kuten esimerkiksi Vantaan Kivistössä ja Espoon Saunalahdessa pitää sijoittajien varautua siihen, ettei asunnon arvo välttämättä heti valmistuessaan nouse.

Saman aikaisesti vuokratuotot ovat edelleen nousussa. Raklin Vuokra-asuntobarometrissa elokuussa asuntomarkkinoiden asiantuntijat ennakoivat vuokrien nousun jatkuvan etenkin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Rantsi korostaakin, että edelleen positiivisen vuokrakehityksen ja matalien korkojen ansiosta asuntosijoittaja pystyy pääsemään kelpo tuotoille. Mutta sijoittaminen on muuttunut ammattimaisemmaksi.

- Edelleen kiinteistöistä voi saada hyviä tuottoja, mutta sijoittajalta vaaditaan aiempaa enemmän osaamista, perehtymistä ja ajankäyttöä. Sijoittajan on laskettava ja tunnettava markkina entistä paremmin. Tunnepohjaisiin päätöksiin ei ole varaa. Passiivisemmalle sijoittajalle hyvä vaihtoehto voi olla kiinteistörahastot, joita nykyään on tarjolla myös yksityissijoittajille ja joissa työt jätetään ammattilaisille.

Salkunhoitajan vinkit kiristyneeseen markkinatilanteeseen

  1. Oman talouden kantokykyyn mitoitettu velkavipu. Ennusteet matalien korkojen jatkumisesta hellivät asuntosijoittajaa
  2. Voitko erottautua jotenkin kilpailijoista? Esimerkiksi vuokra-asuntojen stailausta esiintyy vielä melko vähän
  3. Ole nopea! Neuvottele rahoitus valmiiksi, jotta sopivan asunnon löytyessä ehdit reagoimaan ketterästi.