Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kuluttajien luottamus talouteen nousi mutta on edelleen heikko – ekonomisti ”Tällaista kuluttajien luottamuksen laskua on nähty vain kriisitunnelmissa”

27.11.2019 - Talous

Marraskuussa suomalaiskuluttajien luottamus talouteen nousi hieman lokakuusta, mutta on selvästi heikompi kuin vuosi sitten. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaron mielestä kulutuspaniikkiin ei ole syytä.

Suomalaisten usko talouteen pysyi vaisuna marraskuussa. Tilastokeskuksen uusiempien tietojen mukaan marraskuussa luottamusindikaattori oli –5,0, kun se lokakuussa oli -6,6. Vuodessa saldoluku on romahtanut selvästi. Vielä vuosi sitten luku oli -1,7.

-Nousukausi on kääntymässä isolla momentilla. Tällaista kuluttajien luottamuksen laskua on nähty aiemmin vain kriisitunnelmissa, ensin globaalin finanssikriisin iskettyä ja sitten pari vuotta myöhemmin eurokriisin puhjettua. Nyt ollaan palaamassa vuosien 2012-2016 pessimismiin, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

-Viimeisen vuoden aikana talouskasvu on ollut yksi prosentti (reaalinen), josta puolet on tullut yksityisestä kulutuksesta. Ulkomaan kaupan vaikutus on yli vuoden ollut negatiinen ja investointisyklikin hiipunut pahaenteisesti. Kulutuksenkin hyytyminen toisi taantuman jo hyvin lähelle.

Kannattaako kuluttaa vai säästää?

Suomalaiset ovat valmistautumassa vuoden kuumimpaan ostossesonkiin, jouluun. Kuluttajaluottamuksen neljästä osatekijästä kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta paranivat, mutta oman talouden nykytila-arvio säilyi lähes ennallaan.

-Suhdannesyistä ei kuitenkaan ole mitään syytä alkaa lykkäämään harkittuja hankintoja. Maailmantalouden isoimmissa riskitekijöissä, kauppasodassa ja Britannian EU-erossa, kajastaa jo valoa näkyvissä tunnelin päässä. Aika ei tunnu ihan vielä kypsältä uudelle finanssimarkkinoiden tai euroalueen kriisille, Nummiaro sanoo.

-Kotitalouksien tulot kasvavat nyt kiivaimmin yli seitsemään vuoteen, mikä helpottaa säästämistä. Ostovoimaa tukevat edelleen hyvä työllisyystilanne, tuloverotuksen keventäminen ja alhaisena pysyvä inflaatio. Jos pahan päivän puskuri puuttuu, nyt on korkea aika aloittaa sen kerryttäminen. Varautuneet kotitalouden tuovat vakautta kansantalouteen. Ei kotitalouksilta tässä tilanteessa muuta voida pyytää.