Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Suomalaisista yli 95 % sanoo tämän asian olevan kunnossa, mutta pelastusviranomaisten karut kokemukset kertovat jotain ihan muuta

20.11.2019 - Turvallisuus

Tuhoisien asuinrakennusten palojen taustalta löytyy lähes poikkeuksetta samankaltaisia syitä: huolimattomuutta ja välinpitämättömyyttä. Valtaosassa asuinrakennusten tulipaloja palovaroitin ei varoittanut. Tänä vuonna Suomessa on syttynyt yli 4 500 rakennuspaloa. Lauantaina 23.11. yli 300 paloasemaa avaa ovensa paloturvallisuuden lisäämiseksi.

- Toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot ovat äärimmäisen tärkeitä keinoja parantaa oman kodin paloturvallisuutta. Jokaisen tulisi tietää, kuinka tulipalot ennaltaehkäistään ja miten tulipalotilanteessa tulisi toimia. Jos tulipalo syttyy, pitää asunnosta poistua jo parissa minuutissa. Viranomainen ei ehdi siinä ajassa paikalle. Silloin lähin apu on oma toiminta, sanoo LähiTapiolan turvallisuuspäällikkö Sami Sallinen.

Sallisen mukaan on pysäyttävä tieto, että vuonna 2017 Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa vain 37 % oli toimiva palovaroitin. Suomalaisille tehtyjen kyselyiden mukaan yli 95 % uskoo oman kotinsa kohdalla palovaroittimiensa olevan kunnossa.

- Palovaroitin on ollut jo pitkään pakollinen, mutta kodeissa on edelleen liian vähän palovaroittimia eivätkä asennetut varoittimet ole aina toimintakunnossa. Tutkimuksen mukaan lähes kaikki suomalaiset väittävät, että kodista löytyy tarvittava määrä toimivia palovaroittimia. Pelastuslaitoksen käytännön kokemuksen pohjalta syntyneet tilastot kertovat karulla tavalla aivan erilaisen totuuden, Sallinen kertoo.

Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaranpaikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna.

- Suurin osa kotien tulipaloista syttyy ihmisen itse aiheuttamana, yleensä joko huolimattomuudella tai välinpitämättömyydellä. Valitettavasti näin ollut jo pitkään, sillä vakuutusyhtiöt ovat Suomessa saaneet alkunsa vakuuttamisesta tulipalojen varalle. Tulipaloista aiheutuu mittavat vahingot suomalaisille vuosittain ja niistä aiheutuva inhimilliset kärsimykset voivat olla valtavia, Sallinen toteaa.

Lauantaina 23.11. järjestetään yli 300 paloasemalla Päivä paloasemalla -tapahtuma. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tapahtumaan osallistui viime vuonna yli 100 000 henkilöä. Tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta ja tietoa paloturvallisuudesta sekä siihen liittyvistä riskeistä sekä vahinkojen ennaltaehkäisystä. LähiTapiolan tehtävärastilla keskitytään kodin vaaranpaikkoihin.

Lue lisää: Kodin paloherkimmät huoneet ovat keittiö ja sauna – vaarallisin kodinkone on pesuhuoneessa

Jutussa käytetyt lähteet:
- Paloturvallisuusviikko.fi
- Pelastustoimen PRONTO-järjestelmä

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta