Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tulipalo leimahti jouluna – Katrin tehokas toiminta esti täystuhon

18.11.2019 - Turvallisuus

Katri Nikulan joulupäivä päättyi traagisesti tulipaloon. Oululaisen ripeä toiminta esti laajat vahingot.

Vuoden 2018 joulupäivä oli taittunut iltaan Oulun Jäälissä, kun LähiTapiola Pohjoisen asiakas Katri Nikula kuuli kovaäänisen napsahduksen. Poikkeava ääni ja sininen valon välähdys kiinnittivät nukkumaan käymässä olleen Nikulan huomion. Hän oli yksin kotona.

Nikula tiesi heti, että nyt tapahtui jotain outoa. Kun hän lähti tarkastamaan äänen syytä, keittiön ikkunasta kohtasi yllättävä näky: kotitalon pihalla sijaitsevan autotallin sisältä kuulsi oranssi loiste.

Ensimmäisenä Nikulan valtasi kauhun tunne. Hänen poikansa oli touhunnut tallissa aiemmin samana iltana ja äiti säikähti pojan olevan edelleen siellä. Huoli oli todellisuudessa turha, koska muu perhe oli jouluvierailulla muualla.

Nikula juoksi autotallille vain tajutakseen, että ovi oli lukossa. Hän joutui vielä palaamaan talolle hakemaan tallin avaimen. Kun autotallin ovi lopulta aukesi, oli vastassa sankka savuverho. Samassa Nikula tunsi jalassaan kuuman, polttavan tunteen. Lattialla makasi kiinnikkeistään irronnut, palava sähköjohto. Savun seasta erottuivat roihuavat liekit. Autotallin sähkökaappi oli ilmiliekeissä.

Sähköiskusta huolimatta Katri Nikula ryntäsi takaisin taloonsa hakemaan jauhesammuttimen. Pimeys ympäröi kirkkaasti roihuavaa autotallia.

– En ehtinyt ajatella, vaan vain toimin. En edes muistanut, että autotallissakin on sammutin, Nikula kertaa joulupäivänillan tapahtumia.

– Keittiön sammutin oli vain kilon painoinen. Pelkäsin, että se on liian pieni. Päätin silti yrittää.

Nikula ei ollut varma osaako hän edes käyttää jauhesammutinta.

– 15 vuotta sitten joku näytti, miten sammuttimen sokka repäistään pois. Irrotin sokan keittiössä ja ryntäsin tallille sammuttamaan paloa.

Apu tuli nopeasti

Palon esisammutus kesti Katri Nikulan arvion mukaan vain muutaman kymmenen sekuntia. Rytäkässä sulivat niin hänen silmälasinsa, talvitakkinsa kuin kenkänsäkin.

– Sumutin puolen metrin päästä. Ympärillä roiskui sulavaa, palavaa metallia ja muovia. Yhtäkkiä tuli aivan hiljaista ja pimeää. Oli hirveä ällistys, kun palo sammui, Nikula muistelee.

Sammutustyön jälkeen Nikula soitti puolisolleen, joka neuvoi soittamaan hätäkeskukseen. Paloautot, ambulanssi sekä poliisi saapuivat paikalle nopeasti, noin kymmenessä minuutissa.

Vaaralliset savukaasut olivat vallanneet niin autotallin kuin pihapiirinkin ja Nikula hengitti niitä muutaman minuutin ajan sammutustyön yhteydessä. Hän sai lopulta kuitenkin jäädä kotiin, sillä hoitohenkilökunnan tarkastuksessa happisaturaation ja verenpaineen todettiin olevan normaalit.

Unta Nikula ei sinä yönä saanut, koska tilanteen rauhoituttua tulivat tuntikausia kestäneet tärinäkohtaukset ja keuhkot olivat kipeät hengittäessä.

– Häkämyrkytystä ei tullut. Saimme palopäälliköltä ohjeet jälkisammutuksesta ja vartioinnista. Niitä tehtiin vähän yli puolenyön. Olin muutaman päivän joulun jälkeen sairauslomalla ja podin keuhko-oireita jonkun aikaa. Nyt voin hyvin.

Sammutin kaikkiin koteihin

Autotallin täystuho oli lähellä. Rakennuksen eristeitä paloi ja kaikki sähköjohdot käpristyivät. Jos palon sammutus jauhesammuttimella ei olisi onnistunut, olisi palo saattanut levitä myös ympäröiviin rakennuksiin ja autoihin. Nikulan koti on kymmenen metrin päässä autotallista, eivätkä naapuritalot ole kaukana. Henkilövahingoiltakaan ei välttämättä olisi vältytty.

Palon syytä ei tiedetä. Autotalli oli täysin peruskorjattu, aivan tuliterä. Nikula itse arvelee palon aiheuttajaksi jonkun sortin sähköjärjestelmän ylikuormitusta. Palotarkastajan kanssa paikkoja tutkiessa sentään selvisi kovaäänisen naksahduksen syy. Talon sähkökeskuksessa autotallin sulakkeet olivat kaikki napsahtaneet pois päältä.

Nyt talon pihalla koreilee jo jälleen peruskorjattu autotalli. Onnettomuuteen liittyvät selvitystyöt tehtiin nopeasti ja uudelleenrakennuksenkaan kanssa ei hidasteltu.

Katri Nikula suosittelee sammuttimen hankkimista kaikkiin koteihin.

– Jauhesammutin on ihan älyttömän tehokas ja sillä sammuu näköjään isompikin palo, Nikula sanoo ja vinkkaa että sammuttimen käyttöä on hyvä opetella.

– Koko perheen aina koululaisista vanhuksiin kannattaa perehtyä jauhesammuttimen käyttöön. Myös sammuttimen säilytyspaikka kannattaa miettiä tarkkaan.

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta