Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Näitä asioita lääkäriltä kysytään eniten – ”flunssat, tapaturmat, korvatulehdukset ja alaselkäkivut näkyvät eniten”

8.11.2019 - Terveys

LähiTapiolan vakuutustietojen perusteella etälääkärin vastaanotolle hakeudutaan pitkälti samoista syistä kuin perinteisellekin lääkärin vastaanotolle. Flunssa ja sen oireet ovat yleisin syy hakeutua lääkäriin. Lisäksi erilaiset tapaturmat, lasten korvatulehdus ja alaselkäkipu ovat viiden yleisimmän syyn joukossa.

Analyysi yli 100 000 vakuutusasiakkaan yhteydenotosta TerveysHelppi-etälääkäripalveluun osoittaa akuuttien sairastumisten korostuvan syissä lääkärille hakeutumiseen.

- Syyt hakeutua etälääkärin vastaanotolle ovat pitkälti samoja kuin perinteisellekin vastaanotolle. Syissä korostuvat akuutit ylähengitystieinfektiot eli flunssat, tapaturmat, lasten korvatulehdukset ja alaselkäkivut. Nämä teemat näkyvät läpi vuoden, vaikka jonkin verran on vuodenaikaan liittyvää vaihtelua, kertoo LähiTapiolan TerveysHelppi-etälääkäripalvelun lääkäri ja operatiivinen johtaja Essi Kainonen.

Lapsilla ja aikuisilla korostuvat erilaiset sairaudet, mutta flunssa ja sen oireet ovat iästä riippumatta yleisin syy ottaa yhteyttä lääkäriin.

- Flunssan oireet ovat perinteisesti yksi yleisimpiä syitä hakeutua lääkäriin. Flunssan kohdalla askarruttaa yleisesti hoito-ohjeet ja voiko mennä töihin tai viedä sairaan lapsen hoitoon. Lisäksi flunssan pitkittyessä on syytä kartoittaa hälyttävät merkit, jotka voivat viitata esimerkiksi keuhkokuumeeseen tai muuhun jälkitautiin, Kainonen toteaa.

- Nyt influenssakauden lähestyessä kehotan myös uusimaan influenssarokotteen. Lääkärinä näen paljon influenssan aiheuttamia vakavia jälkitauteja ja muistuttaisin siitä, että valtaosalle ihmisistä ja heidän lähipiirilleen on rokotteesta merkittävää terveyshyötyä. Muuttuvien tautikantojen vuoksi rokote on otettava joka vuosi uudelleen, Kainonen muistuttaa.

Lapsilla korvatulehdus on flunssan rinnalla yleisin syy hakeutua lääkäriin. Lue lisää lasten flunssasta ja korvatulehduksen hoidosta: ”Kymmenen flunssaa lapsella vuodessa tavallista”.

Moderni elämäntyyli kuormittaa kroppaa

Alaselkäkivut vaivaavat tutkimusten mukaan valtaosaa ihmisistä ainakin jossain elämänvaiheessa ja ne ovat yksi yleisimmistä syistä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

- Moderni elämäntyyli, jossa istutaan paljon ja liikutaan vähemmän, on omiaan aiheuttamaan alaselkäkipuja. Lääkärillä hakeudutaan, kun ”noidannuoli” ja kovat kivut estävät esimerkiksi töihin lähtemisen. Alaselkäkivut saadaan usein rauhoittumaan oikeanlaisella liikunnalla ja tulehduskipulääkkeillä. Alaselkäkipujen pitkittyessä tai kivun säteillessä raajoihin, on tärkeää varmistaa, että oireen taustalla ei ole vakavampia, hoitoa vaativia tilanteita kuten hermopinnettä tai selkärenkareumaa, kertoo Kainonen.

Yhtä lailla yleisiä syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle ovat erilaiset liikuntaharrastuksissa tai liukastumisissa ja kaatumissa sattuvat tapaturmat. Yleisimpiä vammoja ovat nyrjähtäneet nilkat ja murtuneet ranteet.

- Tapaturmavakuutukset ovat yleisiä ja ihmiset osaavat hakeutua niiden avulla hoitoon. Tapaturmissa varmistamme, että asiakas saa heti oikeat ensihoito-ohjeet ja tarvittaessa hänet ohjataan suoraan parhaalle asiantuntijalle jatkotutkimuksiin esimerkiksi olkapään tai jalan vammoihin erikoistuneelle lääkärille, kertoo Kainonen.

LähiTapiolan henkilövakuutusasiakkailleen tarjoamassa TerveysHelppi-palvelussa Mehiläisen sairaanhoitajat ja lääkärit palvelevat asiakkaita etänä päivittäin aamusta iltaan mobiilisovelluksen avulla.

Vakuutusasiakkaiden TOP10-syyt asioida etälääkärillä:

  1. ylähengitystieinfektiot
  2. alaraajavammat
  3. korvatulehdus
  4. alaselkäkipu
  5. yläraajavammat
  6. Vatsatauti tai mahakipu
  7. silmätulehdus
  8. poskiontelotulehdus
  9. allergiaoireet
  10. lihas- ja niveloireet

TerveysHelppi apunasi joka päivä

TerveysHelpistä saat nopeasti ja helposti vastauksia terveyshuoliisi.
Etälääkäripalvelut ovat aina ulottuvillasi, kun terveydenhuollon ammattilaiset
ovat chatin tai puhelinsoiton päässä.

Lue lisää