Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Salkunhoitajat: Maailman pörsseissä nousua on yhä riittänyt – talouden kasvuhuolet jarruna Helsingissä

6.11.2019 - Talous

Maailman pörsseissä osakkeiden kurssinousu on jatkunut tänä vuonna, vaikka aika ajoin huolet talouskasvusta, kauppasota ja Britannian Brexit ovat heilutelleet osakekursseja. LähiTapiolan kokeneet salkunhoitajat Perttu Hytönen ja Timo Ritari keskustelevat sijoitustyyleistä LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa tiistaina 12. marraskuuta.

Tänä vuonna Yhdysvalloissa osakekurssit ovat nousseet yli 20 prosenttia, Euroopassa 15 prosenttia ja Aasiassa yli kymmenen prosenttia. Maailman pörsseissä vuodesta tuli sittenkin hyvä, vaikka vuoteen lähdettiin pelonsekaisin tuntein viime vuoden lopun kurssilaskun jäljiltä.

- Alkuvuonna kurssit nousivat todella voimakkaasti viime vuoden lopun laskukauden jälkeen, mutta huhtikuun jälkeen nousu on tasaantunut. Rahapolitiikan muutos sai kurssit nousuun, kun taas kevään jälkeen Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota sekä Brexit-huolet ovat heilutelleet markkinoita, LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Perttu Hytönen kertoo osakemarkkinoiden kehityksestä.

Hytönen, kollegansa Timo Ritari ja Varainhoidon toimitusjohtajan Tom Liljeström keskustelevat tiistaina 12. marraskuuta LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa sijoitustyyleistä ja osakemarkkinoiden kehityksestä. Suorana internetissä lähetettävä keskustelu alkaa kello 9. Voit ilmoittautua webinaariin täältä.

Helsingin pörssissä kehitys on ollut jonkin verran muita länsipörssejä heikompaa. Etenkin kevään jälkeen osakekurssit Helsingissä ovat jääneet jälkeen muista. Salkunhoitaja Timo Ritarin mukaan Helsingin kurssikehitystä ovat jarruttaneet huolet talouskasvusta.

- Helsingin pörssissä vientivetoisilla teollisuuden yhtiöillä on iso painoarvo. Nihkeä talouskasvu keskeisissä vientimaissamme on vaikuttanut teollisuusyhtiöiden kursseihin ja sitä myötä se on näkynyt koko pörssissä. Nokian viime viikkojen huomattava kurssilasku on vain pahentanut tilannetta, Ritari sanoo.

Vientinäkymien vaikeuksien sijaan Ritari nostaa kotimarkkinayritykset, jotka ovat menestyneet hyvin. Suomalaiset kuluttavat edelleen, vaikka luottamus talouteen on heikentynyt vuoden aikana selvästi. Etenkin syksyllä luottamus on heikentynyt selvästi.

Maailmalla nousua osakemarkkinoilla ovat johdattaneet teknologiayhtiöt. Erityisesti sykleistä riippumattomat kasvuyhtiöt ovat menestyneet hyvin. Tällaisia ovat olleet muun muassa Apple ja Facebook.

- Arvoyhtiöiden nousu on odotettu pitkään, mutta edelleen se on jäänyt tulematta [arvoyhtiöillä tarkoitetaan yhtiöitä, joiden osakkeiden arvostus on matala]. Vaikka kurssinousu on ollut pörsseissä laajaa, sijoittajat ovat suosineet enemmän laatuyhtiöitä, joissa riskiä on vähemmän. Pitkään jatkunut kurssinousu on nostanut arvostustasoja ja tämä koskee myös arvoyhtiöitä. Suhteessa pörssin arvostustasoihin arvoyhtiöiden arvostus on kuitenkin historiallisen matala, Hytönen sanoo.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää