Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Nigerialaisprinssin miljoonat vaihtuivat ilmaisiin kännyköihin – lue asiantuntijan vinkit taviksen tietoturvaan

9.10.2019 - Turvallisuus

Verkkopankkitunnusten tai luottotietojen kalastelua, datalouhintaa ja haittaohjelmia. Niistä ovat tavallisen kansalaisen tietoturvariskit tehty. LähiTapiolan tietoturvajohtajan vinkeillä teet arjestasi tietoturvallisemman.

Toimiva tietoturva on monen osan summa, mutta tärkeintä on muistaa ylläpitää tietoturvaa arjessa. Parhaatkaan suojakeinot eivät toimi, ellei niitä seuraava ihminen ole tietoinen riskeistä ja toimi tietoturvallisesti.

- Arjen tietoturva ei ole rakettitiedettä. Jokainen kyllä osaa toimia arjessaan tietoturvallisesti, mutta pieni muistutus voi olla välillä paikallaan, sillä tietoturvaa uhkaavat rikolliset kehittävät toimintaansa jatkuvasti. Alla kolme tärkeää vinkkiä arjen turvallisuuden parantamiseksi, sanoo LähiTapiolan tietoturvajohtaja Leo Niemelä.

Salasanat

  • Pidä jokaisessa palvelussa oma salasana. Salasana paperilapullakin on parempi kuin sama salasana kaikissa palveluissa.
  • Hyvä salasana on tarpeeksi pitkä, sekä riittävän monimutkainen.
  • Muistin jatkeena kannattaa käyttää salasanojen hallintaohjelmia.

Epäilyttävät linkit

  • Älä klikkaa kaikkia sähköpostin linkkejä, äläkä luovuta tunnuksiasi tuntemattomiin tai epäilyttäviin palveluihin.
  • Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä tai liian pahalta, on kysymyksessä huijaus.
  • Haitallisia linkkejä levitetään sähköpostin välityksellä, mutta myös tekstiviesteillä ja sosiaalisessa mediassa.
  • Jos epäilet linkin aitoutta, älä klikkaa.

Varmuuskopiot

  • Ota varmuuskopiot tärkeistä dokumenteista
  • Jokaisen on hyvä ymmärtää missä säilyttää dataansa. Varmuuskopion paras nyrkkisääntö on ns. 3-2-1 -sääntö. Varmuuskopioiden tulee olla kolmella eri medialla, kahdessa eri fyysisessä paikassa ja yksi varmuuskopio tulee aina säilyttää kodin ulkopuolella.

LähiTapiola järjestää pääkonttorillaan lauantaina 12.10. Hack Day 2019 -tapahtuman. Viidettä kertaa järjestettävässä tapahtumassa hyväntahtoiset valkohattuhakkerit testaavat joukkueittain LähiTapiolan palveluiden tietoturvaa. Mahdollisista löydetyistä tietoturvahaavoittuvuuksista maksetaan joukkueelle palkkio. Viime vuonna palkkioita maksettiin yhteensä lähes 7 000 euroa.

- Oli kyseessä sitten sovellus, digitaalinen palvelu tai IoT-laite, niistä jokaisesta on löydettävissä haavoittuvuuksia ja ne voivat vaarantaa käyttäjien tietoturvallisuuden tai tietosuojan. Sen vuoksi LähiTapiolan digitaaliset palvelut ovat jatkuvan tietoturvatestauksen alaisuudessa joko ulkopuolisen tietoturvayhtiön testaamana tai eettisten hakkereiden toimesta, Niemelä sanoo.

Lue lisää kyberturvapalvelusta

Kyberturvapalvelu on kokonaisvaltainen ratkaisu pienille ja keskisuurille yrityksille ja se parantaa yrityksesi valmiutta ehkäistä tietoturvaloukkauksia sekä niistä aiheutuvia riskejä.

Lue lisää ja osta