Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Ilmaston lämpeneminen lisää metsätuhoja – harva vakuuttaa silti metsänsä sääilmiöiden varalle

27.9.2019 - Turvallisuus

Lämpimämmät talvet vähentävät routaa, pehmentävät maaperää ja altistavat puut talvikuukausina puhaltaville myrskyille. Samalla lämpötilan nousu lisää sienten ja hyönteisten määrää ja kiihdyttää niiden aiheuttamia tuhoja. Lisääntyvät metsätuhot näkyvät nyt vakuutusyhtiöiden korvausmäärissä.

Vaikka laajat metsäpalovahingot ovat vielä Suomessa harvinaisia, ne voivat merkitä metsänomistajille taloudellisesti suuria tappioita. Myrskyt ovat sen sijaan lisääntyneet ja voimistuneet viime vuosikymmeninä. Samalla lämpenevä ilmasto altistaa metsiä yhä enemmän kovalle tuulelle, kun routa ei enää sido maata, eikä pidä puita pystyssä.

- Myrskyn tai lumen vahingoittamalta nuorelta puustolta jää paras arvokasvu saamatta. Silti tilastojen mukaan alle 50 prosenttia Metsänomistajista on vakuuttanut metsänsä vähintään myrskytuhot kattavalla vakuutuksella. Metsävakuutuksella voi turvata tulevaisuuden hakkuutulot erilaisten luonnonilmiöiden varalta, sanoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Jaana Sohlman.

Havumetsissä tuulituhot lisääntyvät roudattoman ajanjakson pidentyessä, kun sateet pääsevät pehmentämään puita ankkuroivaa maaperää. Lämpötilan nousu nopeuttaa myös eliöiden lisääntymistä ja kiihdyttää siten sieni- ja hyönteistuhoja. Myös vaurioitunut metsä lisää hyönteistuhoja, koska se on ihanteellinen asuinsija muun muassa kirjanpainajille. Metsien hyönteistuhoista on maksettu joitakin vuosia sitten paljon korvauksia.

- Etelä-Ruotsissa kirjanpainajatuhot ovat jo mittavia ja hyönteiset liikkuvat paljon. meidän kuusikkomme eivät ole aivan samankaltaisia, mutta Ruotsin tilannetta kannattaa silti seurata tarkkaan. Myrskyjen, lumituhojen ja kuivien kesien myötä tuholaisille on tarjolla paljon huonokuntoisia puita myös Suomessa, Sohlman sanoo.

Lumi aiheuttaa edelleen eniten vahinkoja

Lumivahinkojen riski kasvaa puolestaan vastaharvennetuissa metsissä, kasvatusmetsissä sekä yli 200 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevilla alueilla. Puihin kasaantuva tykkylumi katkoo puusta tyypillisesti latvan tai kaataa koko puun.

- Viime vuosien metsävakuutusten suurimmat korvaukset ovat johtuneet lumituhoista. Viime talvena lumituhot runtelivat noin 14 000 hehtaaria metsää, joista puolet olivat Keski-Suomen alueella. Normaalin sadan metsätuhovahinkojen korvaushakemuksen sijaan niitä tuli viime vuonna pelkästään Keski-Suomessa viisi sataa, Sohlman sanoo.

Tykkyyn verhoutuneessa metsässä piilee aina vaara. Jo liikkuminen tykkylumisessa metsässä on turvallisuusriski. Tämän vuoksi metsänomistajan kannattaa tehdä tykkytuhojen tarkastaminen vasta myöhemmin keväällä.

- Lumivahinkojen ennaltaehkäisy on haasteellista. Paras keino torjua tykkylumen aiheuttamia tuhoja on suunnitelmallinen metsänhoito ja oikea-aikaiset hakkuu- ja hoitotyöt. Näin varmistetaan vahva ja terve metsä, joka kestää paremmin myös muita luonnontuhoja vastaan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä auta, vaan tuhoja voi tulla näistä toimenpiteistä huolimatta.

Miksi metsä kannattaa vakuuttaa?

  • Palossa nokeentunut puu ei kelpaa metsäteollisuudelle, jolloin puulle jää vain energiapuun arvo. Metsän palovakuutuksella turvaat arvokkaan puustosi todellisen arvon.
  • Metsäpalon jälkivartiointikustannukset jäävät aina metsänomistajan maksettaviksi. Näihin kuluihin on mahdollista varautua metsän palovakuutuksella.
  • Myrskyn tai lumen vahingoittamalta nuorelta puustolta jää paras arvokasvu saamatta. Metsävakuutuksella turvaat mahdollisen odotusarvon menetyksen.
  • Kirjanpainajan tappama puu ei kelpaa metsäteollisuudelle, joten puulle jää vain energiapuun arvo. Laajaan Metsävakuutukseen sisältyy turva hyönteistuhojen varalta.
  • Myyrät tuhoavat taimikoita eri puolilla maata muutamien vuosien välein ja voit varautua siihen laajalla metsävakuutuksella.

Lue lisää LähiTapiolan metsävakuutuksesta täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää