Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vauva tulossa - "Talous on ainoa asia, johon itse voin vaikuttaa"

23.8.2019 - Talous

Ensimmäistä lastaan odottava Anna-Maria sanoo jännittävänsä kohta täysin mullistuvaa uutta arkeaan. Katso, mitä odottava äiti miettii arjen mullistuksestaan ja lapsen tulon vaikutuksista perheen talouteen.

Lapsi muuttaa perheen arjen täydellisesti. Uusi perheenjäsen vaikuttaa myös perheen talouteen merkittävästi. Kaarinalainen Anna-Maria odottaa ensimmäistä lastaan. ”Hieman jo jännittää”, Anna-Maria sanoo.

Työ on ollut Anna-Marialle tärkeää ja siitä jättäytyminen kotiin lapsen kanssa tuntuu oudolta ja vähän hirvittävältäkin. Lapsen syntymään ja hoitoon liittyy paljon asioita, joita ei pysty etukäteen ennakoimaan.

Ainoa asia, johon Anna-Maria sanoo pystyvänsä edes jotenkin vaikuttamaan, on talous. Lapsen syntymään liittyy paljon kertaluonteisia hankintoja, joihin käytettyä rahamäärää voi helposti säädellä ostamalla enemmän käytettyjä tavaroita.

Anna-Maria laskee, että rattaisiin, sitteriin, vaatteisiin, turvakaukaloon ja muihin tavaroihin on mennyt rahaa runsaat tuhat euroa.

- Esimerkiksi uutena ostettavien vaunujen ja turvakaukaloiden hinnat kauhistuttavat. Varsinkin kun meilläkin on paljon kriteereitä: hyvät jousitukset vaikeaan maastoon ja mentävä pieneen tilaan, jotta takaluukkuun mahtuu myös koirat vaunujen lisäksi, Anna-Maria sanoo.

Onneksi äitiyslomalla ennen lapsen syntymää on aikaa googlata nettikirppiksiä. Anna-Maria kertookin löytäneensä jo hyvät rattaat nettisurfailun jälkeen.

Vakuutusyhtiön työntekijänä Anna-Maria osaa olla tarkkana turvakaukalon ostossa. Turvakaukalon ostajan täytyy olla varma, että kaukalo ei ole ollut yhdessäkään kolarissa, ei edes pienissä. ”Onneksi sopiva käytetty löytyi kummitytön vanhemmilta.” Uutena kaukalo olisi maksanut jopa 500 euroa.

Lähes kaikkia tarvikkeet Anna-Maria sanoo hankkineensa käytettynä. Siinä on säästynyt useampi tuhat euroa, mutta aikaa etsimiseen pitää varata.

- Oikeastaan kaikki mitä itse hankimme ovat käytettyä. Rahaa säästyi huomattavasti: uutena kaikki olisi maksanut varmasti 2500-3000 euroa. Nyt noin tuhat euroa. Lisäksi olemme saaneet ystäviltä ja sukulaisilta todella paljon vaatteita ilmaiseksi, jotka otimme kiitollisena vastaan.

Anna-Marian mukaa myös lapsivakuutus on ollut tärkeä hankinta.

- Lapsivakuutus otettiin melkein niin pian kuin se oli mahdollista. Se kannattaa ottaa jo ennen lapsen syntymää. Jos jotain sattuu, päästään hoitoon nopeasti.

Voit lukea lapsivakuutuksesta lisää täältä.