Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Miten rahat kokoon hääbudjettiin? Lyhytnäköinen säästää tilille, elinkaarisäästäjällä vaihtoehtoja on enemmän

20.6.2019 - Talous

Kymmenen tuhannen euron hääbudjetin kokoon säästäminen onnistuu monella tapaa. Mitä lyhempi säästämisaika on, sitä enemmän säästäjän on kiristettävä vyötä, muistuttaa LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro.

Mistä rahat hääbudjettiin? Tuhansien euroja maksavien häämenojen kattaminen vaatii useimmilta hääpareilta riittävää ennakointia. Säästäminen on aloitettava ajoissa.

Vaurautta kertyy säästämällä eli omien menojen on jäätävä tuloja pienemmäksi. Erotuksen voi jättää jemmaan odottamaan unelmahäiden toteutumista. Jos säästöaika on pitkä, säästää voi tilinsijaan suurempaa tuottoa tarjoavaan sijoituskohteeseen, näin sijoitustuotto kerryttää säästösummaa entisestään.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro muistuttaa, että lyhytaikajänne säästämisessä karsii säästäjän vaihtoehtoja. Jos hääbudjetti pitää saada kokoon vuodessa, vaihtoehtoja on käytännössä vain yksi eli vyötä on kiristettävä ja arkipäivän menoista on tingittävä ja sitä kautta on säästettävä budjetti kokoon.

- Lyhyellä aikavälillä oman talouden budjetointi nousee tärkeään osaan. Menoista on tingittävä, mutta riittävällä suunnittelulla ja suunnitelman tarkalla noudattamisella, summa kertyy kokoon tasaisen vauhdilla. Etupainotteisuus voi kuitenkin olla järkevämpi vaihtoehto, koska hääbudjetti voi elää ja säästöajalle voi ilmaantua yllättäviä menoja, Nummiaro sanoo.

- Tilisäästäminen on selkeä vaihtoehto vuoden säästöhorisontilla. Vähäriskistä rahastoa voi käyttää, mutta tuoton vaikutus on pieni kokonaissäästössä. Vaarana ovat myös lievät sijoitustappiot, jos häät sattuvat markkinoiden aallonpohjaan.

Elinkaarisäästäjä selviää pienellä säästösummalla

Pitkäaikainen säästäjälle mahdollisuudet kerryttää haluttu säästösumma kasvavat. Elinkaarisäästäjälle sijoituskohteen tuotto astuu mukaan kuvioon. Se osaltaan kerryttää säästösummaa ja näin säästäjä voi säästää kerralla pienempiä summia.

Pitkäjänteisen säästäjän on kuitenkin muistettava säästämisen kolme kulmakiveä: pitkäjänteisyys, säännöllisyys ja hajautus. Näiden varaan rakennetulla säästösuunnitelmalla on mahdollisuus saavuttaa haluttu lopputulos.

Nummiaro laskee, että kuukausittain 83 euroa kuuden prosentin tuottoa tarjoavaan sijoituskohteeseen kerryttää yli 13 000 euron säästösumman kymmenessä vuodessa. Kuuden prosentin tuottotavoite tarkoittaa, että sijoituksia on painotettava selkeästi osakkeisiin.

Neljä syytä valita elinkaarisäästäjän rooli

  • Tuotto suojaa. Kertyvä tuotto suojaa hääbudjetin paisuessa tai toimii puskina arjen yllättäville menoille. Kertyvä tuotto tekee sen minkä etupainotteisuus lyhytaikaisella säästäjällä.
  • Säästöjä eri tarkoituksiin. Elinkaarisäästäjän on mahdollista lohkaista unelmabudjetti säästövaroista, mutta jatkaa säännöllistä säästämistä esimerkiksi eläkeikää varten.
  • Korko korolle –hyöty. Äkkiunelma maksaa enemmän kuin suunniteltu haave, koska äkkiunelmassa sijoitustuottoa ei kunnolla pysty hyödyntämään ja säästöt nollaantuvat unelmaa toteuttaessa, eikä säännöllisestä säästämisestä välttämättä tule arkirutiinia. Äkkiunelmia varten säästettäessä tuottoa eli korkoa korolle –efektia ei pääse hyödyntämään.
  • ”Säästäminen hyvän päivän varalle”. Säästämisestä kannattaa tehdä elämäntapa, jonka sisällä voi myös toteuttaa unelmiaan.

Näin säästöjä kertyy

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää