Keskuspankkien piristysruisketta taloudelle odotetaan taas – epävarmuudessa pitkäjänteisesti hajauttava sijoittaja pärjää parhaiten

6.6.2019 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Talouden heikentyneet kasvunäkymät ja kauppasotahuolet painoivat osakekursseja ja markkinakorkoja ympäri maailmaa toukokuussa. LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnusen mukaan epävarmuus markkinoilla on jälleen lisääntynyt ja yhä vahvemmin sijoittajat odottavat toimia keskuspankeilta.

Hämmästyttävän hyvän alkuvuoden jälkeen toukokuu oli rahoitusmarkkinoilla heikko etenkin osakesijoittajille. Osakekurssit laskivat ympäri maailmaa. Sen sijaan etenkin pitkiin valtionlainoihin sijoittavalle korkosijoittajalle kevään viimeinen kuukausi oli yllättävän hyvä.

Sijoittajien epävarmuus on lisääntynyt kevään aikana. Sekä talouden kasvunäkymien heikentyminen että Yhdysvaltain tullikiistat Kiinan kanssa ovat levittäneet epävarmuutta. Yhdysvallat on levittänyt lisähuolia uhkaamalla tullikorotuksilla myös Meksikoa.

LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnusen mukaan epävarmuuden kasvu on näkynyt markkinoilla turvallisina pidettyjen sijoituskohteiden tuottojen nousuna.

Sijoittajat ovat hakeneet turvaa muun muassa Yhdysvaltain pitkistä valtionlainoista. Toukokuussa Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan korko laski peräti 36 korkopistettä. Lainan 2,1 prosentin markkinakorko on alimmillaan sitten vuoden 2017. Hajautushyötyjä on haettu myös Saksan pitkistä valtionlainoista. Voit lukea LähiTapiolan toukokuun Sijoistusmarkkinakatsauksesta täältä.

Epävarmuus talouskasvusta on lisännyt sijoittajien toivetta, että maailman keskeiset keskuspankit alkaisivat jälleen tukea taloutta koronlaskuin ja mahdollisesti määrällisellä elvytyksellä. Etenkin Yhdysvaltain keskuspankki Fediltä sijoittajat odottavat koronlaskuja.

- Sijoittajat hinnoittelevat Fedin osalta jo kahta koronlaskua tälle vuodelle. Fedin pääjohtaja Jerome Powell sanoi taannoin, että Fed on valmis tarvittaessa toimimaan talouskasvun ylläpitämiseksi, Kinnunen sanoo.

Euroopan keskuspankki totesi puolestaan torstaina, että keskuspankki pitää korot nykytasollaan vähintään ensi vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Tarvittaessa korkotaso säilyy ennallaan pidempään, mikäli talouskasvu ei vauhditu ja inflaatio ei kiihdy. Muidenkin elvytystoimien lisääminen on ollut neuvostossa esillä.

Sijoittajat ja yritysjohtajat odottavat, että talouskasvu ympäri maailmaa jatkaa hidastumistaan, jopa taantuman todennäköisyys on kohonnut. Lyhyiden korkojen nousu pitkiä korkoja korkeammalle on perinteisesti kielinyt taantumavaaran kasvusta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa alle vuoden mittaisten lainojen korot ovat 10 vuoden lainakorkoa korkeammalla. Myös muut mittarit signaloivat heikoista suhdannenäkymistä.

-Globaali teollisuuden ostopäällikköindeksi laski alle 50 lukeman, alimmalle tasolle sitten lokakuun 2012. Tämä ennakoi maailmantalouden kasvun hidastuvan edelleen. Myös ennakoivien suhdanneosoittimien perusteella teollisuusmaiden suhdannenäkymä on alkuvuodesta edelleen heikentynyt – mutta enää hidastuvasti. Näin pohjakosketus maailmantaloudessa voisi ajoittua vuoden lopulle, Kinnunen sanoo.

- Sijoittajan kannalta riittävä hajautus ja sijoitustoiminnan pitkäjänteisyys korostuvat edelleen. Tällä hetkellä erityisesti kauppakiistoihin liittyvät uhkakuvat ovat kasvattaneet epävarmuutta sijoitusmarkkinoilla, mutta jossain vaiheessa tilanne mitä luultavimmin taas kääntyy.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2019 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää