Kenen on vastuu, jos leivänpaahdin osallistuu kyberhyökkäykseen?

26.6.2019 - Turvallisuus

LähiTapiola LokalTapiola

Kesän SuomiAreenassa LähiTapiola pohtii tietoturvaa. Aihetta käsitellään muun muassa hakkeroimalla laitteita, jotka ovat jatkuvasti yhteydessä nettiin (IoT). Tavoitteena on herättää kävijät pohtimaan valmistajan vastuuta tietoturvakysymyksissä.

Valkohattuiset hakkerit tekevät hyvää, ja heidän kapasiteettiaan käytetään hyvään. Kodin IoT-laitteiden lisäksi testaamme SuomiAreenassa järjestettävän Hack Day 2019 -päivän aikana muun muassa Teslan tietoturvaa. Koko tietoturva-aiheinen ohjelmamme SuomiAreenassa näyttää tältä:

ti 16.7.

KENEN ON VASTUU, JOS LEIVÄNPAAHDIN OSALLISTUU KYBERHYÖKKÄYKSEEN?

klo 10.00-11.00
Tietoturvasta keskustelemassa LähiTapiolan Leo Niemelä, F-Securen Samu Konttinen ja Symbio Finlandin Ari Kuusisto. Mikä on valmistajan vastuu verkossa olevien laitteiden tietoturvan suhteen?

ke 17.7.

HACK DAY 2019

klo 10.00-16.00
Yllätyslavan teemoina tietoturva ja valkohattuiset hakkerit. Päivän aikana yhteistyökumppanimme Team ROTin ja Team Whackin hyvishakkerit tastaavat tavallisten kodinkoneiden sekä Tesla Model X -sähköauton tietoturvaa. Tunnin välein pidettävissä tietoiskuissa kerromme tietoturvaan liittyvistä asioista.

- Neljäs teollinen vallankumous muodostuu 5G:stä, robotiikasta, tekoälystä ja hajautetusta pilvilaskennasta. Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia, ja kuka tahansa voi nykyään valmistaa IoT-laitteen. Kysymys kuuluu, kenellä on vastuu siitä, miten laite päivittyy ja miten laitteen tietoturva toimii, LähiTapiolan tietoturvajohtaja Leo Niemelä sanoo.

Tällä hetkellä kuluttajan vastuulla on usein päivittää kodin IoT-laitteet, joihin kuuluvat jääkaapit, televisiot, pesukoneet ja esimerkiksi robotti-imurit.

- Esimerkiksi robotti-imuri voi olla jatkuvasti yhteydessä valmistajan verkon kautta kuluttajan puhelimeen. Miten päivitykset hoituvat, jos valmistaja menee konkurssiin, tai tulee kyberhyökkäys? Imuri on hyödytön, jos valmistajan verkko esimerkiksi katkeaa, Niemelä huomauttaa.

Kuluttajan oltava tarkkana

IoT-laitteilla (Internet of Things) tarkoitetaan laitteita, jotka ovat yhteydessä verkkoon. Tällaisia voivat olla niin satamien kontinkuljetusjärjestelmät, itseohjautuvat autot kuin kotikeittiön jääkaapit tai leivänpaahtimetkin. Kun kaupasta hakee IoT-laitteen, kuten esimerkiksi verkkoon yhteydessä olevan jääkaapin, kannattaa kerran kuukaudessa varmistaa, että sen päivitykset ovat kunnossa.

- Valmistajan vastuulla tulisi olla varmistaa, että laitteet ovat tietoturvallisia. Tällaista vastuuta ei nyt ole, sillä lainsäädäntö ja standardit jäävät esineiden internetin (IoT) valtavasta kehitysvauhdista jälkeen, Niemelä sanoo.

- Leivänpaahtimen tietoturva on yksi asia, mutta kun mennään kodista pihalle, sieltä voi löytyä esimerkiksi robottiruohonleikkuri. Tietoturvan pettäessä leikkuri saattaa löytyä leikkaamasta naapurin tulppaaneja.

SuomiAreena järjestetään 15.-19.7. Porissa. LähiTapiola on kesän SuomiAreenan pääyhteistyökumppani.

Lue lisää kyberturvapalvelusta

Kyberturvapalvelu on kokonaisvaltainen ratkaisu pienille ja keskisuurille yrityksille ja se parantaa yrityksesi valmiutta ehkäistä tietoturvaloukkauksia sekä niistä aiheutuvia riskejä.

Lue lisää ja osta