Pankkitili on huono parkkipaikka säästöille – ekonomistin kolme vinkkiä säästäjälle

18.4.2019 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Inflaatio syö säästöjä pankkitililtä. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo miksi ja miten säästäjän tulisi toimia.

Pankkitilin on turha toivoa tarjoavan tuottoa säästöille tulevaisuudessakaan. Reaalikorot eli korkojen ja inflaation erotus pysyvät alhaisena tai jopa negatiivisena tulevinakin vuosina. Näin uskoo LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro.

Riskiä karttavalle säästäjälle näkemys merkitsee sitä, että turvallisella pankkitilillä säästöille ei saa mitään tuottoa jatkossakaan. Pienikin inflaatio syö säästöjen ostovoimaa.

- Reaalikorko on suurimmaksi osaksi hallinnollinen päätös, koska keskuspankit ohjauskoroillaan asettavat rahamarkkinoiden korkotason. Ohjauskorko siten yhdistää talous- ja rahoitusmarkkinat toisiinsa. Kun maailma muuttuu, muuttuu reaalikorkokin mukana, Nummiaro sanoo.

Suomessa reaalinen ohjauskorko on ollut 1990-, 2000- ja 2010 –luvuilla keskimäärin 3,6 prosenttia, 1,2 prosenttia ja -0,9 prosenttia. Nummiaron mukaan menetetyn vuosikymmenen aikana elvyttävä ja kriisisopeutusta tukeva rahapolitiikka on laskenut reaalikorkoa. Lisäksi työpanoksen ja tuottavuuden kasvua hidastavat voimat jylläävät taustalla.

- Alhaisen kasvun maailma on samalla alhaisen reaalikoron ympäristö. Tilisäästäminen on edelleen helppoa, mutta ei enää ostovoima-automaatti..

Reaalisen ohjauskoron kehitys Suomessa ja Saksassa

LähiTapiola LokalTapiola

Vaikka inflaatio on ollut matalaa kymmenen viime vuoden aikana, pankkitilisäästöjä se on nakertanut vääjäämättä. Tavalliselle pankkitilille talletetun tuhannen euron ostovoima on nyt enää runsaat 900 euroa.

Suomessa kotitalouksilla makaa talletuksissa reippaasti yli 90 miljardia euroa. Helmikuussa tuon kannan keskikorko oli vain 0,11 prosenttia. Valtaosa talletuksista oli niin sanottuja yön yli -talletuksia.

Sijoittajan on pakko toimia

Tavoitteisiin päästäkseen säästäjän on tulevaisuudessa lisättävä riskiä salkussaan tai säästettävä enemmän. Hannu Nummiaro antaa säästäjälle kolme hyödyllistä neuvoa.

  1. Lopeta tappio. Alkuun pieneltä tuntuva ostovoimatappio kertautuu nopeasti oikeaa ajoitusta odotettaessa.
  2. Säästä säännöllisesti. Kuukausisäästäminen hajauttaa ajoitusriskiä ja kerryttää tasaisesti säästöjä.
  3. Säästä pitkäjänteisesti. On hyvä pitää riskitaso sopivana, jotta pystyt olemaan vahva heikkoinakin hetkinä.

Näin inflaatio nakertaa miljoonaa eroa

LähiTapiola LokalTapiola

Tutustu LähiTapiolan säästämis- ja sijoitusratkaisuihin täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2019 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää