Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Mari Sainio havahtui tuttuun pulmaan: Pitäisikö minullakin olla pesämuna eläkepäivien varalle?

3.4.2019 - Talous

Mari Sainio on päättänyt ryhtyä sijoittajaksi. Eläkepäivät häämöttävät parin kymmenen vuoden päästä ja Marin mielestä nyt on korkea aika alkaa varautua.

-Olen nyt 45-vuotias perheenäiti ja eläkeikään on aikaa pari kymmentä vuotta. Vasta muutaman viime vuoden aikana olen havahtunut miettimään, että pitäisikö minullakin olla jokin pesämuna tai vararahasto, josta ottaa eläkepäivinä tai jos jotain ikävää sattuu, esimerkiksi joutuisin työkyvyttömäksi, pohtii helsinkiläinen perheenäiti Mari Sainio.

Tuntuuko tutulta? Kun suomalaisilta kysyy syitä säästämiselle ja sijoittamiselle, vastaukset ovat hyvin samanlaiset kuin Marilla. Suomalaisilla selvästi yleisin syy säästää on pahan päivän vara. Eläkeaikaa varten säästäminenkin on melko yleistä. Se on suomalaisten säästämisen syissä sijalla neljä. Tiedot ilmenevät LähiTapiolan teettämästä kyselytutkimuksesta.

Mari on muutenkin hyvin tyypillinen suomalainen: rahaa on säästössä pankkitilillä pahan päivän varalle, mutta muuten säästämisen ja sijoittamisen maailma ei ole mahtunut Marin arkeen.
”Meillä arki on hyvin kiireistä, eikä siinä ole ehtinyt miettiä säästämistä tai sijoittamista”, Mari sanoo. Kun perheessä kolme poikaa pelaa aktiivisesti jääkiekkoa, kuskausta harjoituksiin on lähes joka ilta. Perheen vanhempien on läpsystä vaihdettava ruokahuollon ja kuljetuspalvelun hoitajaa päivittäin, kun vanhempien työrytmit ovat erilaiset. Tv-kasvona tutuksi tulleen Marin työ on iltapainotteista ja miehen työ puolestaan on aamupainotteista.

Outo maailma on muuttunut tutummaksi

Marin mielestä sijoittamisen ja säästämisen maailma on aina tuntunut hänestä oudolta ja vähän pelottavaltakin. Mutta outo maailma on avautunut vähän kuin varkain radion kautta. Mari liikkuu paljon autolla ja siinä on ehtinyt kuunnella viikoittain Pörssipäivä –radio-ohjelmaa Yle Puheelta. Lisäksi pikkuveljen sijoittajakokemuksista on jäänyt jotain muhimaan takaraivoon, Mari sanoo.

-Talousuutisia seuraan hyvin vähän ja markkinoita en ollenkaan. Sijoittamisen maailma on edelleen aika outo. Mutta maailma on tullut hieman lähemmäksi, kun radio-ohjelmassa aivan tavalliset ihmiset ovat kertoneet, kuinka he ovat aloittaneet sijoittamaan aivan pienilläkin summilla.

Mari aloittaa nyt uransa säästäjänä, jonka alkutaipaleita seuraamme muutamalla videolla. Sijoittamista Mari ei toistaiseksi halua tehdä itse, vaan toivoo ammattilaisten huolehtivan hänen varojen hoidosta. Siksi Mari käy tapaamassa LähiTapiolan sijoitusasiantuntija Saija Koro-Vaurastetta.

Kuten enemmistöllä suomalaisista, Marillakin suurimmat huolet sijoittamiseen ja säästämiseen liittyvät varojen säilyvyyteen. Uutiset sijoitushuijauksista ovat myös Marin mielessä.

-Alaa tuntemattomana eniten minua huolettaa se, miten voin luottaa ihmiseen tai tahoon, jolle annan rahani hoidettavaksi. Arveluttaa, että hoitaahan taho rahojani hyvin, Mari miettii.

- Olen kuitenkin todella innoissani sijoittamisen aloittamisesta. Jotenkin tuntuu, että nyt on minun oikea aika lähteä mukaan sijoittamiseen.