Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Allergiakaudesta tulossa viime vuotta pahempi – TerveysHelpin lääkäri: "Lääkitys kannattaa aloittaa nyt"

29.3.2019 - Terveys

Vaihtelevista keleistä huolimatta kevään allergiakausi on jo alkanut. Toistaiseksi allergisia reaktioita aiheuttaa Etelä-Euroopasta kantautuva siitepöly, mutta kotimaistakin siitepölyä on luvassa runsaasti. TerveysHelpin lääkärin mukaan siitepölyallergian oireita voi lievittää lääkityksellä, joka kannattaa aloittaa jo ennen pahojen oireiden ilmaantumista.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen kulkeutuu nyt siitepölyä kaukokulkeumana lämpimästä Länsi-Euroopasta, mutta viime vuoden kuiva ja kuuma kesä näkyy tänä keväänä myös runsaana kotimaisena siitepölynä.

Yli miljoona suomalaista kärsii siitepölyjen aiheuttamista allergiaoireista vuosittain. Tämän vuoden osalta allergiakausi on jo alkanut Etelä- ja Keski-Suomessa, ja siitepölytilannetta seuraavan www.norkko.fi -sivuston mukaan vähäistä lepän siitepölyä on havaittavissa jopa Rovaniemellä asti.

- Etenkin lepän siitepölyä esiintyy tällä hetkellä jo Etelä- ja Keski-Suomessa. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan kukinta tulee olemaan jopa viime kesää runsaampaa, ja se voi aiheuttaa osalle allergiapotilaista normaalia enemmän oireita, sanoo LähiTapiolan TerveysHelppi-etälääkäripalvelun lääkäri Essi Kainonen.

Siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet ovat yleisiä. Oireina esiintyy Kainosen mukaan tyypillisesti nuhaa, aivastelua sekä kurkun, korvien ja silmien kutinaa. Tavallisimpia oireiden aiheuttajia ovat koivu, pujo ja heinät.

- Näin keväisin siitepölyn ohella samantapaisia oireita voi aiheuttaa ja jo olemassa olevia oireita pahentaa katupöly. Tämä yhdistelmä voi aiheuttaa esimerkiksi osalle astmaatikoista taudin vaikeutumisen.

Lääkkeet käyttöön jo ennen oireita

Allergialääkitys kannattaa aloittaa jo ennen allergiaoireiden ilmaantumista, jos oireet ovat aiemmin olleet vaikeita. Kainosen mukaan monet myös tekevät näin.

- Tämä on järkevää, jos haluaa välttää pahimmat allergiaoireet. Allergian toteamiseen riittävät yleensä tyypilliset oireet siitepölyaikana, eikä erityisiä tutkimuksia tarvita. Lääkärin puheille kannattaa mennä, jos oireet eivät pysy normaalein allergialääkkein hallinnassa. Joskus allergia voi aiheuttaa samatyyppisiä oireita kuin flunssa, kuten nuhaa ja silmien punoitusta. Allergiaoireisiin ei kuitenkaan kuulu esimerkiksi kuume, joka on tyypillisesti merkki virusinfektiosta, Kainonen kuvailee.

Suun kautta otettava antihistamiini toimii tehokkaasti nenän (vuotaminen, kutina, aivastelu, tukkoisuus) ja silmien oireisiin, samoihin vaivoihin toimivat hyvin myös nenään annosteltavat allergiasumutteet. Allergiaoireisiin tarkoitetut silmätipat ovat tehokkaita silmien oireisiin kuten kutinaan ja punoitukseen. Osan allergialääkkeistä saa apteekista ilman reseptiä.

Yhteydenottoja myös TerveysHelppiin

Alkanut allergiakausi näkyy myös LähiTapiolan TerveysHelpissä. LähiTapiolan virtuaalisairaala toimii TerveysHelppi-palvelun kautta. TerveysHelpin kautta tavoittaa etänä sairaanhoitajan sekä tarvittaessa myös lääkärin.

- Allergiakausi tulee varmasti näkymään potilasmäärien kasvuna ja muutamia potilaskontakteja tämän suhteen onkin jo ollut. Osa potilaista tietää omat allergiaoireensa ja tässä tilanteessa yleensä riittää reseptien uusiminen, toteaa Kainonen.

- Osa potilaista taas ei välttämättä tiedä oireiden johtuvan mahdollisesti allergiasta. Näissä tilanteissa riittää yleensä riittävän tarkka oirekuvaus ja tarvittaessa allergialääkityksen aloittaminen.

LähiTapiolan TerveysHelppi on tarkoitettu kaikille, joilla on LähiTapiolan henkilövakuutus. Palveluun saa helposti yhteyden TerveysHelppi –sovelluksen kautta ja se on avoinna joka päivä klo 7–23.

Tutustu TerveysHelppiin täällä.

TerveysHelppi apunasi joka päivä

TerveysHelpistä saat nopeasti ja helposti vastauksia terveyshuoliisi.
Etälääkäripalvelut ovat aina ulottuvillasi, kun terveydenhuollon ammattilaiset
ovat chatin tai puhelinsoiton päässä.

Lue lisää