Tutkimus: Suomalaiset haluavat keskustella vaaleissa terveydenhuollosta

12.3.2019 - Terveys

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselytutkimuksen mukaan puolet suomalaisista pitää terveydenhuoltoa eduskuntavaalien tärkeimpänä teemana. Hallituksen kaatuminen saattaa jopa lisätä tätä huolta.

Sote-uudistuksen ympärillä vellonut epävarmuus, joka viime perjantaina johti hallituksen kaatumiseen, mietityttää eduskuntavaalien alla suomalaisia äänestäjiä. Yli puolet suomalaisista (52 %) toivoo, että ennen vaaleja keskusteltaisiin terveydenhuollosta. Näiden lisäksi ilmastonmuutos, koulutus sekä maahanmuutto ovat äänestäjiä eniten puhuttavat vaaliteemat.

- On luonnollista, että terveydenhuolto puhututtaa vaalien alla. Sote-uudistusta on nyt touhuttu eri kokoonpanoissa useamman vuoden ajan, mutta edelleenkään uudistusta ei saatu aikaan. Etenkin haja-asutusalueilla asuvat suomalaiset ovat nyt huolissaan siitä, miten terveydenhuollon saavutettavuuden käy, sanoo LähiTapiolan kehitysjohtaja Harri Aho.

Huoli terveydenhuollon saavutettavuudesta näkyy myös vakuutusyhtiöissä. Etenkin haja-asutusalueilla asuvat suomalaiset ovat syystäkin huolissaan siitä, saavatko he jatkossa tarvitsemaansa hoitoa riittävän nopeasti.

- Suomalaiset etsivät nyt varmuutta hoitoon pääsyyn. Tämän lisäksi etenkin kauempana sote-keskuksista asuvat ovat löytäneet etälääkäripalveluiden hyödyt. LähiTapiolan TerveysHelppi -palvelun lääkärit pystyvät hoitamaan jopa 70 % heille tulleista tapauksista etänä. Tämä on terveydenhuollon nykypäivää, Aho sanoo.

Elämänturvayhtiö LähiTapiolan tavoite on parantaa asiakkaidensa elämänturvaa. Terveydenhuollossa se tarkoittaa sitä, että vahvan julkisen sektorin rinnalla toimii laadukas ja saavutettava yksityinen sektori. Terveysvakuutus antaa asiakkaalle mahdollisuuden päästä nopeasti itselleen sopivaan hoitoon.

Ennaltaehkäisyä ja elämänturvaratkaisuja asiakkaille

- Valinnanvapaus syntyy siitä, että asiakkaalla on vaihtoehtoja. LähiTapiola tekee yhteistyötä sekä julkisen että yksityisen sektorin kanssa. Molempia tarvitaan, siksi me rakensimme asiakkaidemme kanssa yhteistyössä uudentyyppisen terveysvakuutuksen, jonka saa ilman terveysselvitystä ja jossa ei ole yläikärajaa. Tätä vakuutusta tukee TerveysHelppi -sovellus, jonka kautta asiakas saa yhteyden hoitajaan tai lääkäriin mistä päin Suomea tahansa aamutuimasta yömyöhään ja jonka kautta tarvittaessa pääsee myös edelleen fyysiselle vastaanotolle, kertoo Aho.

LähiTapiolan Arjen katsaus -tutkimus toteutettiin Kantar TNS:n toimesta 8.–14.2.2019 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 1 037 henkilöä. Kiinnostuksen kohteet jakautuivat muun muassa vastaajien sukupuolen mukaan.

Terveydenhuolto, toimeentulo sekä koulutus ja varhaiskasvatus ovat esimerkkejä asioista, joista naiset toivoivat keskusteltavan. Miehet puolestaan mainitsivat naisia useammin muun muassa maanpuolustuksen, julkisen talouden tasapainon sekä liikenteen ja liikkumisen.

- Tämä tutkimus tehtiin ennen Sipilän hallituksen kaatumista. Jos sama kysymys esitettäisiin nyt, varmasti vielä useampi olisi huolissaan nimenomaan terveydenhuollosta ja sen saatavuudesta. Siihen huoleen me olemme valmiita vastaamaan panostamalla voimakkaasti ennaltaehkäisyyn ja tarjoamalla elämänturvaratkaisuja, Aho toteaa.

TerveysHelppi apunasi joka päivä

TerveysHelpistä saat nopeasti ja helposti vastauksia terveyshuoliisi.
Etälääkäripalvelut ovat aina ulottuvillasi, kun terveydenhuollon ammattilaiset
ovat chatin tai puhelinsoiton päässä.

Lue lisää