Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Osta ensiasunto kuin asuntosijoittaja – katso asiantuntijan neuvot ensiasunnon ostoon

8.3.2019 - Talous

Asunnon ostaminen on useimmille suomalaisille suuri päätös ja erityisen iso päätös se on ensimmäistä asuntoaan hankkiville. SKV:n ja Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa antaa kolme hyvää vinkkiä, joita ensiasuntoa ostavan kannattaa huomioida.

Yli 60 prosenttia suomalaisista asuu omistusasunnoissa. Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa, asuminen painottuu omistusasumiseen.

Valintaan omistusasumisen ja vuokra-asumisen välillä vaikuttaa usea tekijä asuntoa etsivän varallisuudesta hänen eri tarpeisiinsa. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa 6. maaliskuuta LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon toimitusjohtaja Vesa Immonen muistuttikin, että koti kannattaa aina hankkia omien tarpeittensa mukaan. Koko webinaaritallenteen voit katsoa täältä.

Valtaosalle suomalaisista asunnon hankinta on yksi elämän suurimpia hankintoja. Erityisesti se on suuri hankinta ensiasuntoa hankkiville.

SKV:n ja Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtajan Anu-Elina Hintsan mukaan asuntojen hinnat Suomessa ovat kehittyneet viime vuosina vailla suuria hintapiikkejä, mutta alueelliset erot ovat suuret.

- Hinnat ovat menneet ylöspäin, mutta tasaisesti. Asunto on kuitenkin aina yksilö. Keskihintojen kehitys näyttää tietynlaiselta, mutta aina asunnon yksilölliset tekijät vaikuttavat lopulliseen hintaan, Hintsa sanoi webinaari-keskustelussa.

Uudistuotanto asuntoalueella vaikuttaa asuntojen hintoihin. Usein merkittävä uudistuotannon määrä alueella nostaa myös vanhojen asuntojen hintoja. Rakenteilla olevaa uudistuotantoa on paljon myynnissä niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa.

Hintsa antaa asunnon ostoa ja erityisesti ensiasunnon ostoa harkitseville kolme neuvoa, joita kannattaa miettiä ja laskea ennen ostoa.

Muista nämä kolme vinkkiä

  1. Laske budjetti. Määritä oma taloudellinen tilanteesi ja laske budjettiasi. Käy mahdollinen neuvottelu rahoittajan, yleensä pankin kanssa.
  2. Mieti, mitä haluat. Ostajan kannattaa listata kriteerit, joita asunnon tulisi täyttää. Painottaako esimerkiksi hyviä kulkuyhteyksiä vai rauhallista ympäristöä.
  3. Tee tarjous. Pohdi, millaisen tarjouksen löytämästäsi asuntoehdokkaasta haluat tehdä. Realistisesta hinnasta ja muista kriteereistä voit keskustella välittäjänkin kanssa. Hän ei ole pelkästään myyjän edustaja.

Hintsan mukaan asunnon ostossa kannattaa ottaa realiteetit huomioon, eikä tunteita pidä painottaa liiaksi. LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon toimitusjohtaja Vesa Immonen vielä lisää ensiasunnon ostoneuvoihin harkinnan sijainnista.

-Ensiasunnossa ei välttämättä vietetä enää eläkepäiviä. Siksi ensiasunnon ostajan kannattaa noudattaa osin samoja kriteereitä kuin asuntosijoittajankin eli että asunnolle löytyy kysyntää silloin, kuin siitä haluaa eroon, Immonen sanoo.

Asuntosijoittajan keskeisiä kriteereitä asunnon ostolle on, että asunnon ostaa kehittyvältä alueelta. Näin kysyntää asunnolle on jatkossakin. Alueella on kysyntää juuri ostettavan asunnon tyyppiselle asunnolle. Lisäksi on syytä tutustua taloyhtiön kuntoon ja perehtyä mahdollisiin tuleviin remonttitarpeisiin. Tulevien korjausten kustannukset saattavat syödä hyödyn, jonka asuntosijoittamisesta on itselleen laskenut saavansa.


Voit tutustua LähiTapiola Sijoituskiinteistöt –rahastoon täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää