Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Ilmaston lämpeneminen kiusaa vakuutusyhtiöitä - Sääilmiöihin liittyvät vahingot yleistyvät

28.2.2019 - Turvallisuus

Kansainvälisesti sääilmiöihin liittyvät vahingot ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Myös elämänturvayhtiö LähiTapiola on huomannut sään ääri-ilmiöistä johtuvien vahingonkorvausten lisääntyneen viime vuosina Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan ilmastonmuutoksen myötä esimerkiksi metsätuhot lisääntyvät. Vaikka viime kesän kaltaiset metsäpalovahingot ovat vielä harvinaisia, ne voivat merkitä taloudellisesti suuria tappiota. Myrskyjä sen sijaan on yhä enemmän, ja Ilmatieteen laitos kertoo Euroopan myrskyjen voimistuneen vuoden 1990 jälkeen 3,5 kertaisiksi 1950-lukuun verrattuna.

Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan eteläinen Suomi on vaarassa jäädä tulevaisuudessa kokonaan ilman routaa. Tämä lisää osaltaan metsien myrskyvaurioita, sillä kovimmat tuulet puhaltavat yleensä juuri talvikuukausina, jolloin routa tavallisesti sitoo maata ja pitää puita paremmin pystyssä.

- Metsänomistajista alle 40 prosenttia on vakuuttanut metsänsä vähintään myrskytuhot kattavalla vakuutuksella. Metsävakuutuksella voi turvata tulevaisuuden hakkuutulot erilaisten luonnonilmiöiden varalta. Lisääntyvien ja voimistuvien myrskyjen lisäksi kirjanpainajien aiheuttamat hyönteistuhot ovat lisääntyneet viime vuosina, sanoo johtaja Petri Pitkänen LähiTapiolasta.

Pohjoisen havumetsissä tuulituhot lisääntyvät pääasiassa roudattoman ajanjakson pidentyessä ja sateiden pehmentäessä puita ankkuroivaa maaperää. Lämpötilan nousu nopeuttaa myös eliöiden aineenvaihduntaa ja lisääntymistä ja kiihdyttää siten sieni- ja hyönteistuhoja.

Lumi aiheutti valtaosan vuoden 2018 metsävahingoista

Lumivahinkojen riski kasvaa vastaharvennetuissa metsissä, nuorissa ja varttuneissa kasvatusmetsissä sekä yli 200 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevilla alueilla. Puihin kasaantuva tykkylumi katkoo puusta tyypillisesti latvan tai kaataa koko puun.

- Lumivahinkojen ennaltaehkäisy on haasteellista. Paras keino torjua tykkylumen aiheuttamia tuhoja on suunnitelmallinen metsänhoito ja oikea-aikaiset hakkuu- ja hoitotyöt. Näin varmistetaan vahva ja terve metsä, joka kestää paremmin myös muita luonnontuhoja vastaan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä auta, vaan tuhoja voi tulla näistä toimenpiteistä huolimatta, Pitkänen toteaa.

Tykkyyn verhoutuneessa metsässä piilee aina vaara. Jo liikkuminen tykkylumisessa metsässä on turvallisuusriski. Tämän vuoksi metsänomistajan kannattaa tehdä tykkytuhojen tarkastaminen vasta myöhemmin keväällä.

Lue lisää metsävakuutuksesta täältä.