Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Talvilomakauden tapaturmapiikki näkyy vakuutusyhtiön korvauspalveluissa

15.2.2019 - Terveys

Koulujen talvilomat alkavat ensi viikolla Etelä-Suomessa ja jatkuvat porrastetusti muualla Suomessa. Rinteessä, jäällä ja laduilla sattuu paljon tapaturmia, ja se on huomattu myös LähiTapiolan korvauspalveluissa, jossa tapaturmien ruuhkapiikki ajoittuu talvilomakaudelle.

- Talvilomakausi on yksi vilkkaimmista ajoista korvauspalveluissamme. Suomalaiset ovat aktiivisia talviurheilijoita ja tapaturmia sattuu eniten talviloma-aikaan. Yksityistapaturma- ja matkustajakorvauksissa vahinkomäärät kasvavat selkeästi ja asiakkailta tulee paljon yhteydenottoja, kertoo palvelupäällikkö Heidi-Maria Hänninen LähiTapiolan korvauspalveluista.

Hännisen mukaan esimerkiksi lasketteluvammat ovat hyvin tyypillisiä talvilomakautena. Myös hiihdon ja luistelun parissa tulee eri tyyppisiä haavereita.

Tyypillisesti tapaturmavammat tulevat erilaisissa kaatumistilanteissa, yhteentörmäyksissä ja horjahtamisissa. Yleisiä vammoja ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, erilaiset raajojen murtumat sekä pään alueen vammat. Yleisiä ovat yläraajojen, erityisesti ranteen vammat tai murtumat jotka syntyvät, kun kaadutaan. Näitä tulee sekä laskettelumäessä, että hiihdossa. Alaraajojen vammoissa erityisesti nilkan ja polven vammat korostuvat hiihtolomakaudella. Lisäksi on paljon kaaduttaessa päähän kohdistuneita vammoja, mutta ne ovat kuitenkin pääosin lieviä.

- Monet venähdykset olisivat vältettävissä lämmittelemällä ennen urheilusuorituksia. Ihan kylmiltään ei kannattaisi lähteä urheilemaan. Laskettelu ja muut lajit kannattaa aloittaa tauon jälkeen maltilla ja harrastaa omien taitojen rajoissa. Liian vaikeat laskettelurinteet ja alkoholi lisäävät myös molemmat tapaturmariskiä, Hänninen toteaa.

Sairauden vuoksi peruuntunut matka voi oikeuttaa korvauksiin

Hännisen mukaan suomalaiset matkustavat talvilomakaudella paljon niin kotimaassa kuin ulkomailla. Influenssaepidemian vilkkaimpien viikkojen arvioidaan olevan tänä vuonna vasta edessä.

- Talvilomakausi on Suomessa influenssa-aikaa ja valitettavasti myös matkojen peruuntumisia esiintyy paljon kyseisenä aikana. Matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisen kuluja, mikäli vakuutettu tai hänen lähiomaisensa sairastuu äkillisesti ja odottamattomasti. Myös vakavat tapaturmat ja lähiomaisen kuolema ovat korvattavia reissun peruuntumisen syitä. Korvaamme peruuntumisen kuluja siltä osin kuin matkanjärjestäjä ei ole niistä ensisijaisesti vastuussa, kertoo Hänninen.

Hännisen muistuttaa, että urheilusuorituksia tulee myös välttää myös sairaana, sillä silloin riski tapaturmiin kasvaa ja myös mahdollisuus vakavampiin liitännäissairauksiin lisääntyy kuumeisena urheillessa.

Matkavakuutus apuna myös kotimaan matkalla

Matkustajavakuutus on voimassa myös kotimaan matkailussa ja kotimaassa syntyneitä hoitokuluja korvataan vakuutusehtojen mukaisesti.

- Kotimaassa vakuutus on voimassa kohteissa, jotka ovat yli 50 kilometriä kotoa tai vapaa-ajan asunnolta. Vakuutetuillamme kotimaan matkailijoilla on käytössä erinomainen Terveyshelppi-etälääkäripalvelu. Palvelusta saa terveysneuvontaa ja etälääkäripalveluita, jotka ovat kätevä apu reissun päällä, etenkin jos välimatka hoitolaitokseen on pitkä, kuten usein pohjoisessa on, Hänninen muistuttaa.

Toimi näin tapaturman sattuessa:

  1. Vakavissa vammoissa soita aina 112:en. Tällaisia vammoja ovat päähän kohdistuvat vammat ja tajuttomuus, vaikea hengitysvaikeus sekä selvät raajojen virheasennot.
  2. Ilmoita aina jollekin, missä olet urheilemassa, jos olet yksin. Pidä mieluusti matkapuhelinta mukana, jos liikut yksin tai porukassakin vähän liikennöidyllä alueella.
  3. Ehkäise paleltumien syntyminen. Älä jää vamman jälkeen makaamaan pitkäksi aikaa hankeen.
  4. Raajojen vammoissa eli käsi- ja jalkavammoissa pidä loukkaantunut raaja mahdollisimman liikkumattomana, mahdollisuuksien mukaan kohoasennossa ja tuettuna siteellä. Tarvittaessa voi hyödyntää vaikkapa kaulaliinaa. Voit myös pitää kylmää jälkihoitona vammakohdassa, mutta älä laita jäätä tai lunta suoraan iholle.
  5. LähiTapiolan asiakkaana voit olla terveysasioista yhteydessä TerveysHelppi-etälääkäripalveluun. LähiTapiolan terveys-, sairauskulu-, tapaturma- tai matkavakuutusasiakkaille tarkoitetussa TerveysHelppi-palvelussa Mehiläisen sairaanhoitajat ja lääkärit palvelevat asiakkaita etänä päivittäin klo 7-23 mobiilisovelluksen välityksellä. TerveysHelppi-palvelun mobiilisovelluksen voi ladata maksutta iOS-sovelluskaupasta ja Androidille Google Play -sovelluskaupasta.

TerveysHelppi apunasi joka päivä

TerveysHelpistä saat nopeasti ja helposti vastauksia terveyshuoliisi.
Etälääkäripalvelut ovat aina ulottuvillasi, kun terveydenhuollon ammattilaiset
ovat chatin tai puhelinsoiton päässä.

Lue lisää