Pakkaskauden jälkeiset nollakelit lisäävät vesivahinkoja – toimi näin, jos epäilet putkien jäätyvän

13.2.2019 - Turvallisuus

LähiTapiola LokalTapiola

Ilmatieteenlaitoksen ennusteet näyttävät lämpötilojen sahaavan eri puolilla maata nollan tuntumassa. Pakkasjakson aikana jäätyneet käyttövesiputket ovat kovilla sulavan jään turvotessa ja vaurioittaessa putkistoja. Lauhtuvat kelit paljastavat usein myös talven aiheuttamia vahinkoja talojen rakenteille ja lisäävät yhteydenottoja vakuutusyhtiöön.

Pakkasten jälkeiset lauhtuvat kelit aiheuttavat vuosittain kymmeniä tai satoja vesivahinkoja rakennuksille.

- Vakuutusyhtiössä jäätyneiden putkien aiheuttamat vesivahingot näkyvät usein vasta viiveellä. Vaarassa ovat erityisesti ne kiinteistöt, joilla käydään harvemmin ja joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia-aikojaan, kertoo LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen.

Esimerkiksi kesämökillä, johon on jätetty talveksi vedet päälle, voi vuotovahinko pahimmillaan valua pitkäänkin ennen mökkikauden alkua ja aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot.

Uutena ilmiönä jäätyvät lattialämmitykset

Usein putkistot on sijoitettu esimerkiksi kesämökeillä tai varastotiloissa ulkoseinien varteen kotelotilaan tai kalusteiden taakse, jolloin lämmin sisäilma ei pääse kiertämään riittävästi ulkoseinän varsiin, vaan ulkoa hohkava kylmä pääsee vaurioittamaan putkistoja. Samoin erilaisissa varastotiloissa säilytettävät irtaimistot estävät huoneen ilmankiertoa ulkoseinien varsilta ja aiheuttavat pakkaskausina jäätymisiä sekä vesivahinkoja.

- Tänäkin talvena on tullut jo jonkin verran vastaan pakkasen aiheuttamia jäätymisiä ja niistä aiheutuneita vahinkoja. Uutena ilmiönä on havaittu autotalleissa tapahtuneita vesivahinkoja, joissa vesikiertoinen lattialämmitys on jäätynyt ja sen seurauksena putket ovat rikkoutuneet. Yksi olennainen syy tähän on, että tilan peruslämpö on niin alhainen, että useamman päivän kylmä sää aiheuttaa jäätymisen, kertoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Heikki Pesonen Oulusta.

- Jos epäilee, että kylmillään jääneen rakennuksen putkistoihin on voinut jäädä vettä, on nyt ilmojen lauhtuessa viimeisiä aikoja varmistaa putkistojen kunto ja veden normaali virtaus. Myös vesimittarin voi tarkistaa, että se ei pyöri omiaan ja kerro rakenteisiin vuotavasta vedestä, Savolainen kertoo.

Asiantuntijat muistuttavat, että vapaa-ajan asunnon tarkistuskäynnin yhteydessä on myös hyvä tarkistaa katon lumitilanne.

Vakuutukset eivät korvaa putkien jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja

Jäätyneiden vesiputkien sulattamisessa asiantuntijat neuvovat kääntymään alan ammattilaisen apuun.

- Yleensä muoviputket kestävät metalliputkia paremmin jäätymisestä aiheutuvia rasituksia ja voivat sulatuksen jälkeen toimia normaalisti. Metalliputkissa ilmenee usein muodonmuutoksia ja ne edellyttävät useammin korjaustoimia, Savolainen sanoo.

Kotivakuutuksesta maksettavien korvausten kannalta on tärkeää muistaa, että kiinteistön omistajan velvoitteisiin kuuluu huolehtia rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta, jotta käyttövesiputket eivät jäädy. Vakuutuksista ei yleensä korvata putkien jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja, ellei kyseessä ole kiinteistön lämmityslaitteiston äkillisen rikon seurauksena aiheutunut vahinko.

Riskipäällikkö Juhani Savolaisen vinkit talven varalle putkien jäätymisen estämiseksi:

  • Ilman päivittäistä valvontaa olevissa kiinteistöissä, veden pääsulku kannattaa sulkea jo piha-alueen sulkuventtiilistä tai katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.
  • Seuraa erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle + 10 C asteen, jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu.
  • Lisää lämmityksen valvontaa pakkasten kiristyessä ja säädä lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö pakkasellakin.
  • Jätä väliovet auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi mahdollisten talven aikaisten yksittäisten patteri- tai sulakerikkojen varalle.
  • Huolehdi putkistojen läheisyydessä olevien erillisten varastojen lämpötilojen riittävyydestä.
  • Valvo ulko-ovien kiinni pitämistä.
  • Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.
  • Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisen apuun, jotta ei aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.
  • Rakennuksen pääasiallisena lämmönlähteenä ei talvikautena voida pitää ilmalämpöpumppua.

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta