Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Indonesian tsunami - mitä matkustajavakuutus korvaa?

23.12.2018 - Turvallisuus

Ainakin 222 ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut tsunamissa Indonesian Jaavan ja Sumatran saarilla.

Tsunamiaallot vyöryivät maihin Jaavan ja Sumatran saaret erottavassa Sundansalmessa lauantaina illalla paikallista aikaa. Indonesialaisten medioiden mukaan aallot olivat parin metrin korkuisia.

Tsunamin aiheuttivat ilmeisesti maanvyörymät vedenpinnan alla. Sundansalmessa sijaitseva Anak Krakatau -tulivuori purkautui noin puoli tuntia ennen tsunamia.

Matkan keskeytyminen tai peruuntuminen

Äkillinen luonnonkatastrofi matkakohteessa ei tavallisesti ole matkavakuutusehtojen mukaan korvattava matkan keskeytymisen tai peruuntumisen syy.

Matkavakuutuksen ehdoista poiketen korvaamme matkan keskeytymisiä, peruuntumisia ja matkalta myöhästymisiä niiltä osin, kun lentoja perutaan tsunamin vuoksi.

Matkan keskeytymiskuluina korvataan ainoastaan vakuutusyhtiön etukäteen hyväksymät kohtuulliset ja välttämättömät kulut, mikäli matkanjärjestäjä tai muu palveluntuottaja ei niitä matka- tai muiden ehtojensa perusteella hyvitä. Näitä kuluja ovat ylimääräiset matka- ja majoituskulut siirtymisestä lähimpään turvalliseen paikkaan tai matkakulut, jotka aiheutuvat paluusta tapahtumapaikalta Suomeen kotipaikkakunnalle.

Matkan keskeytymisen korvattavuus edellyttää, että matka keskeytetään viikon sisällä korvattavan matkan keskeytymisen syyn ilmenemisestä.

Matkan peruuntumisesta korvataan ainoastaan vakuutusyhtiön etukäteen hyväksymät ennen matkan alkamista maksetut matka- ja majoituskulut, joita matkanjärjestäjä tai muu palveluntuottaja ei hyvitä matka- tai muiden ehtojensa perusteella. Korvattavuus edellyttää, että oma matkanjärjestäjä tai lentoyhtiö ei korvaa peruttua matkaa tai matkaa ei voi siirtää tai kohdetta vaihtaa. Korvattavaksi tulee ainoastaan etukäteen maksetut lento- ja majoituskustannukset, ei muita peruuntumiskuluja. Matkan peruuntumisen korvattavuus edellyttää, että matkan peruuttamisesta ilmoitetaan viipymättä matkanjärjestäjälle tai muulle palveluntuottajalle.

Miten korvausta haetaan?

Korvaushakemuksen voi tehdä osoitteessa www.lahitapiola.fi/henkilo/hae-korvausta

Voit tiedustella matkan vaihtoa toiseen kohteeseen tai lentojen siirtoa myöhemmäksi suoraan lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä. Matkustusturvallisuudesta lisätietoa saa myös ulkoministeriöstä.

LähiTapiolan matkahätäpalvelu palvelee vuorokauden ympäri akuuteissa hätätilanteissa numerossa +358 800 04531.

Lisätietoa matkavakuutuksista löydät täältä.