Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Uutena vuotena liukastellaan ja saadaan palovammoja – ”Erittäin keskeisessä osassa on oikeanlainen suojavarustus ja kovan humalatilan välttäminen”

27.12.2018 - Turvallisuus

Uuden vuoden juhlahumussa sattuviin tapaturmiin vaikuttaa vahvasti sää. Liukkailla keleillä sattuu paljon kaatumisista ja liukastumisista aiheutuvia tapaturmia. Myös ilotulitteiden aiheuttamia palovammoja tulee tavallista enemmän.

Uuden vuoden juhlinta näkyy myös LähiTapiolan etälääkäripalvelu TerveysHelpissä tapaturmiin liittyvien yhteydenottojen kasvuna. Yhteys etälääkäripalveluun otetaan yleensä tapaturman jälkeisenä päivänä, kun vamman aiheuttamat oireet tulevat selvemmin esille.

- Hyvin liukkailla ja jäisillä keleillä tulee paljon liukastumisia, sekä kaatumisia. Niistä aiheutuu erilaisia tapaturmia, kuten pää-, olkapää-, ranne-, selkä- ja nilkkavammoja. Liukastumis- ja kaatumisvammojen osalta kovan humalatilan välttäminen on tärkeää, sekä liukastumista estävien varusteiden käyttö, kertoo TerveysHelpin lääkäri Henri Terho.

Ilotulitteista silmä- ja palovammoja

Uusi vuosi otetaan usein vastaan rakettien räiskyessä. Upealla ilotulituksella on myös varjoisa puoli, sillä useat juhlijat saavat silloin silmä- ja palovammoja. Oikeanlaiset suojavarusteet ovat erittäin tärkeitä ilotulitteita käsittelevälle, sekä niitä katseleville.

- Palovammojen osalta nähdään yleensä selvä piikki yhteydenotoissa uuden vuoden aattona. Oikeanlainen suojavarustus on erittäin tärkeää silmä- ja palovammojen välttämiseksi. Lisäksi on muistettava riittävä varoetäisyys ja ilotulitteiden käsittely selvin päin. Maalaisjärki pitää olla mukana kaikessa toiminnassa. Esimerkiksi ilotulitteita ei voi ampua toista kohti, Terho muistuttaa.

Turvallisen rakettien ampumispaikan valintaan on syytä kiinnittää huomiota. Tarkista myös ampumisalustan turvallisuus ja riittävä tukevuus. Suojaetäisyyksien lisäksi tulee huomioida lähellä olevat rakennukset ja ajoneuvot.

Aattona on hyvä välttää koiran ulkoiluttamista irti

Uuden vuoden juhlinta on stressaavaa aikaa erityisesti koirille. Pauketta pelkäävälle koiralle kannattaa järjestää muuta puuhaa rakettien ampumisen ajaksi, kuten vaikkapa koiralle soveltuvan luun pureskelua. Koiralle kannattaa järjestää rauhallinen lepopaikka, mikäli koira ei sitä itse löydä. Huoneesta voi tarvittaessa sulkea verhot, jotta koira voi rauhoittua omissa oloissaan.

Pidemmät lenkit koiran kanssa on hyvä tehdä ennen kuin raketteja saa ampua. Raketteja saa ampua uuden vuoden aattona kello 18-02 välisenä aikana. Koiran ulkoiluttamista irti on hyvä välttää kaiken varalta koko päivän ajan, läheltä ammuttu raketti voi säikäyttää myös koviin ääniin tottuneen koiran.

- LähiTapiolan koiran henkivakuutuksesta korvataan koiran katoaminen Suomessa, jos koiraa ei ole saatu takaisin kuukauden sisään katoamisesta. Jos koira katoaa, on vakuutuksenottajan välittömästi tehtävä siitä katoamisilmoitus, ohjeistaa eläinvakuutusten asiantuntija Raisa Tarola.