Suomalaiset epävarmoja ensiaputaidoistaan – ”tärkeintä on uskaltaa toimia, kun tilanne osuu kohdalle”

29.10.2018 - Turvallisuus

LähiTapiola LokalTapiola

Lähes kaikki suomalaiset kertovat osaavansa hälyttää apua soittamalla hätäkeskukseen. Yli puolet suomalaisista kertoo kokevansa itsensä epävarmoiksi tilanteissa, joissa pitäisi antaa henkeä pelastavaa ensiapua, kuten elvyttää tai käyttää defibrillaattoria. Ensiaputaitoja tulisi kerrata säännöllisesti, noin kolmen vuoden välein.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan suomalaisista 63 prosenttia kokisi epävarmuutta defibrillaattorin käyttöä vaativassa tilanteessa ja 52 prosenttia on epävarma omista elvytystaidoistaan. Varmimpia vastaajat olivat kyvystään hälyttää apua ja tarkistaa toisen ihmisen tajuttomuus tai hengitys.

– Monet suomalaiset kokevat epävarmuutta hätäensiaputaitoja vaativissa tilanteissa. Omia ensiaputaitoja olisi hyvä kerrata säännöllisesti, noin kolmen vuoden välein. Hätäensiapua vaativassa tilanteessa tärkeintä on uskaltaa toimia ja yrittää auttaa, sanoo LähiTapiolan järjestämistä ensiapukoulutuksista vastaava Hanna-Leena Jauho.

LähiTapiola on kouluttanut vuoden 2017 jälkeen yhdessä Suomen Punaisen Ristin ensiaputaitoja 14 000 suomalaiselle sekä kouluissa 63 000 viides- ja kuudesluokkalaiselle.

Monille tulee uutena asiana defibrillaattorin käyttö

Suomalaisista valtaosa on kerrannut ensiaputaitojaan. Jopa 40 prosenttia kertoo kerranneensa ensiaputaitojaan kuluneen viiden vuoden aikana. Yli kuusi vuotta kertaamisesta on kulunut vastaavasti 40 prosentilla suomalaisista ja 20 prosenttia ei ole ensiaputaitoja kerrannut tai opetellut.

- Haluamme panostaa ensiaputaitojen koulutukseen ja kertaamiseen, jotta ihmiset osaisivat ja uskaltaisivat toimia. Mitä pidempi aika omien ensiaputaitojen kertaamisesta on, sitä epävarmemmaksi itsensä saattaa kokea yllättävässä tilanteessa, Jauho sanoo.

Jos ensiaputaitojen kertaamisesta on kulunut pidemmän aikaan, tulee uutena asiana kurssilla defibrillaattorin käyttö. Äkillisen sydänpysähdyksen varalle tarkoitettu laite löytyy yhä useammasta julkisesta tilasta ja siksi sen käytön harjoittelukin on hyödyllistä, vaikka laite opastaakin käyttäjäänsä toimimaan oikein. SPR:n mukaan vuosittain noin 3500 suomalaista kokee äkillisen sydänpysähdyksen. Useampi sydänsydänpysähdyksen saanut selviäsi, jos satunnaiset ohikulkijat uskaltaisivat rohkeammin aloittaa elvytyksen.

LähiTapiola järjestää yhdessä SPR:n kanssa kaikille avoimia hätäensiapukursseja. Tulevat kurssit näet Sankarikoulutuksen verkkosivuilta.

Tulokset selvisivät LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 043 suomalaista syys-lokakuussa. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

LähiTapiola LokalTapiola