Osakemarkkinoiden hermoilu voi jatkua – lue ekonomistin vinkit sijoittajalle

11.10.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Osakemarkkinoiden viime päivien rajun laskun taustalla ovat korkojen nousu Yhdysvalloissa, Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota sekä hermoilu Italian budjettialijäämätavoitteista. LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mukaan hermoilu markkinoilla voi vielä jatkua.

Osakkeiden hinnat ympäri maailmaa ovat laskeneet viime päivinä selvästi. Hinnoille laskupainetta ovat aiheuttaneet korkojen nousu Yhdysvalloissa, Kiinan ja Yhdysvaltain tullikiistat sekä Italian ennakoitua suurempi julkisen talouden budjettialijäämätavoite.

Poliittisten epävarmuustekijöiden lisäksi sijoittajat ovat hermoilleet osakkeiden korkeiksi nousseista arvostustasoista, jotka tekevät osakemarkkinoista herkkiä korkojen nousun suhteen.

Pörssiyhtiöiden vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistuskausi on alkamaisillaan. Jos tulokset osoittautuvat pettymyksiksi sijoittajille, hinnat voivat jatkaa laskuaan. LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mukaan osakesijoittajien hermoilu saattaa jatkua.

- Sijoitusympäristö on kuluvan vuoden aikana muuttunut haasteellisemmaksi. Syksyllä useat epävarmuustekijät ovat kasaantuneet ja muun muassa kauppasotakehityksessä on siirrytty seuraavaan vaiheeseen. Kurssiheilunta arvopaperimarkkinoilla tulee jatkumaan, kunnes markkinoilla löydetään nykytilannetta vastaava uusi hintatasapaino, Kinnunen sanoo.

Maailman osakemarkkinat olivat torstaina 11.10. laskeneet noin 5,5 prosenttia viikkotasolla. Rajuinta kurssilasku on ollut Yhdysvaltojen, euroalueen ja kehittyvien talouksien osakemarkkinoille, erityisesti Kiinassa. Yhdysvalloissa kurssilaskua oli torstaina kertynyt viikossa noin kuusi prosenttia.

Pitkäjänteinen ja hajauttava sijoittaja pärjää

Osakemarkkinoiden hermoilusta huolimatta sijoittajan ei kannata hermostua. Ylä- ja alamäkiä markkinoilla tulee aika ajoin, joihin sijoittaja voi varautua olemalla sijoitustoiminnassaan pitkäjänteinen ja valitsemalla itselleen sopivan sijoitusten riskitason. Jatkuvat nopeat liikkeet markkinoilla lisäävät vain kuluja. Erityisesti riittävä hajautus on tärkeää.

- Sijoittajan kannalta tilanteessa korostuvat sijoitustoiminnan pitkäjänteisyys ja riskien hajautus. Sijoittajan kannattaa pitää huolta, että sijoitussalkku on laajasti hajautettu eri arvopaperiluokkien ja maantieteellisten alueiden välillä, Kinnunen neuvoo.

Tutustu LähiTapiolan sijoittamisen ja säästämisen palveluihin täältä.