LähiTapiolan ekonomisti: Britannian sopimukseton EU-ero voisi heikentää puntaa yli kymmenen prosenttia

4.9.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Britannian sopimukseton ero EU:sta olisi maan taloudelle kaikilla tavoilla huono vaihtoehto, analysoi LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen analyysissään. Sopimuksettoman eron todennäköisyys on kasvanut.

Britannia lähtee EU:sta ensi maaliskuussa. Britannia ja EU eivät ole kuitenkaan vielä saaneet päätökseen neuvotteluita erosopimuksesta. Sopimuksella alkaa olla kiire. Alkuperäinen tavoite oli saada neuvottelut päätökseen lokakuun lopulla, jotta sopimuksen viimeistelyyn ja hyväksymiseen jäisi riittävästi aikaa.

LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mukaan näyttää todennäköiseltä, että Britannian ja EU:n välille ei synny sopimusta tavoiteaikatauluun eli lokakuuhun mennessä. Neuvotteluiden pitkittyminen on kasvattanut myös todennäköisyyttä, että Britannian lähtee EU:sta ilman sopimusta.

Kinnunen kertoo analyysissään, että Britannian sopimuksettoman EU-eron todennäköisyys on 35-40 prosenttia. On siis edelleen todennäköisempää, että sopimus jossain vaiheessa syntyy ja Britannian lähtee EU:sta sopimuksen kanssa. Todennäköisyydet perustuvat Schrodersin institutionaalisille sijoittajille tekemän kyselytutkimukseen.

Sopimukseton ero olisi sekä EU27-alueen että Britannian talouksille huono vaihtoehto. Erityisesti Britannian talous joutuisi kärsimään. Kinnunen listaa analyysissään, mitä sopimukseton ero merkitsisi Britannian talouskasvulle, inflaatiolle, punnalle, keskuspankkitoimille ja valtionlainojen koroille.

Britannian talouskasvu uhkaa hidastua 1,2 prosenttiin, jos ero tapahtuu ilman sopimusta. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennusti heinäkuussa Britannian talouden kasvavan tänä vuonna 1,4 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Kinnusen mukaan IMF:n ennusteita lähelle päästään todennäköisesti vain siinä tilanteessa, että sopimus EU:n ja Britannian välillä lopulta löytyy.

Erityisen kohtalokasta sopimukseton ero olisi punnalle. Sijoittajien epävarmuus punnan kehityksestä näkyy jo markkinoilla valuuttakurssin heittelehtimisenä. Punnan kurssi suhteessa dollariin oli elokuun 20. päivä 1,278 dollaria. Se heijastelee hyvin eri EU-ero-skenaarioiden todennäköisyyksillä painotettua keskiarvokurssia. Sopimukseton ero painaisi punnan erittäin suurella todennäköisyydellä merkittävään laskuun. Punta voisi heiketä 1,13-1,20 dollariin eli jopa yli kymmenen prosenttia.

-Punnan valuuttakurssin tulevaan kehitykseen liittyy merkittävää epävarmuutta. Sopimuksettomassa erossa punnan valuuttakurssi suhteessa dollariin heikkenee merkittävästi. Sopimuksen syntyessä valuuttakurssi vahvistuu muttei kuitenkaan täysin samassa suhteessa, Kinnunen sanoo.

Punnan heikkenemisen lisäksi sopimukseton ero voisi nostaa inflaation pitkälle yli kahden prosentin, pakottaa keskuspankin koronlaskuihin ja kohottaa yritysten riskilisiä lainamarkkinoilla.

Suomi kärsii vähiten

EU27-alueella Britannian eron vaikutukset eroavat merkittävästi eri talouksissa. IMF arvioi kesällä, että jos EU:n ja Britannian välillä sovellettaisiin jatkossa WTO:n yleisiä kaupan sääntöjä, pitkällä aikavälillä EU27-alueen talous asettuisi 1,5 prosenttia ja työllisyys 0,7 prosenttia alemmalle tasolle verrattuna brexittömään tilanteeseen. Pitkän aikavälin vaikutukset EU-maille ovat vähäisemmät, jos kauppasuhteista päästään sopuun.

-EU27-maiden osalta sopimukseton EU-ero korostaisi pitkän aikavälin negatiivisia talous- ja työllisyysvaikutuksia, jotka kuitenkin kokonaisuutena tarkasteltuna olisivat melko maltillisia, Kinnunen sanoo

Irlannin talous on EU-maista suurin kärsijä, erityisesti jos erosopimusta ei synny. Sen sijaan Suomen talous selviää IMF:n mukaan EU-maista pienimmin vaurioin. Vähäisiä vaurioita kokisivat myös Italia, Espanja ja Ranska.

Tutustu LähiTapiolan säästämisen ja sijoittamisen ratkaisuihin täältä.