Uusi ajokorttilaki myllersi ajo-opetuksen – näin Pirjo opettaa sekä poikaansa että siskoaan ajamaan

29.8.2018 - Turvallisuus

Pirjo Repo päätti lakiuudistuksen myötä ryhtyä ajo-opettajaksi Juuso-pojalleen sekä siskolleen. Risna Aho puolestaan opetti vanhemman poikansa ajamaan vanhan lain aikana, ja nyt on vuorossa nuoremman lapsen opettaminen uusin säännöin.

Heinäkuun alussa voimaan tullut uusi ajokorttilaki uudisti voimakkaasti myös ajo-opetusta ja sen periaatteita. Perusperiaate uudessa laissa on, että oppilas saa itsenäisesti valita tarvitsemansa opetusmäärän ja sisällön. Lainsäätäjä määrittelee ainoastaan tietyt minimit.

- Uusi laki antaa aiempaa enemmän painoarvoa osaamiselle sen sijaan, että painotettaisiin miten ja missä asiat on opittu. Nuorten valmiuksia selviytyä itsenäisesti liikenteessä tutkitaan nyt entistä tarkemmin teoria- ja ajokokeessa. Teoriakysymysten määrää on lisätty ja läpipääsyvaatimuksia on tarkistettu, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kertoo uudistuksesta.

Suuri uudistus kohdistui myös kotiopetukseen. Nyt jo 16-vuotias voi alkaa opetella ajamista esimerkiksi vanhempansa kanssa. Ajotutkintoon voi kuitenkin yhä mennä vasta 18 vuotta täytettyään. Uudistuksen taustalla on ajokokemuksen kartuttaminen.

- Jos lapsi alkaa harjoitella ajamista jo 16 vuoden iässä, hyvänä puolena tässä on pidempi karttuva kokemus ja harjoittelutuntien lisääntynyt määrä. Tällä uskotaan olevan onnettomuuksia vähentävä vaikutus, kun rutiinia tulee enemmän ennen täysin itsenäistä ajamista, Nieminen kuvailee.

Opetusluvan myöntää edelleen liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Nyt opettajaksi kuitenkin pääsee jokainen vähintään viisi vuotta B-ajokortin omistanut henkilö, jolla ei ole liikaa liikennerikkeitä. Opettajan ei myöskään tarvitse enää käydä opetuslupaopettajan kokeessa eikä autoa tarvitse enää erikseen katsastaa. Opetusajoneuvossa on edelleen oltava erillinen jarrupoljin opettajaa varten. Lisäksi tarvitaan erillinen ulkopuolinen taustapeili ja opetusajoneuvon tunnus, valkoinen kolmio.

Tutustu tarkemmin uudistuneen ajo-opetuksen vaatimuksiin Trafin verkkosivuilla.

Pirjo Ylivieskasta opettaa sekä poikaansa että siskoaan

Ylivieskalainen Pirjo Repo, 52, innostui lakiuudistuksen myötä aloittamaan ajo-opetuksen. 17-vuotias poika Juuso pääsee ajokokeeseen vasta ensi kesänä, joten sitä ennen hänellä on paljon aikaa opetella autoilua yhdessä äidin ja myös isänsä kanssa.

- Meille oli itsestään selvää, että opetusluvalla aloitetaan ajaminen heti kun se on mahdollista, piti vain malttaa odotella lakimuutosta. Poika on etenkin ollut tästä innoissaan ja vaaditus tunnit onkin jo ajettu. Onneksi ylärajaa ei ole. Olemme ottaneet ajotunnit yhdessäolon ja mukavan tekemisen kannalta, Repo sanoo.

Hän myöntää ajo-opetuksen hieman jännittäneen ennen opetustuntien alkua.

- Ajo-opetus tuo mukavaa haastetta elämään, vaikkakin vastuu vähän jännittää. Itselle päivänselvät asiat pitää saada ilmaistua selkeästi ja ymmärrettävästi toiselle jolle liikenteessä oleminen ratin takana on ihan uusi maailma, Repo kuvailee.

Ajaminen Juuso-pojan kanssa on sujunut ongelmitta. Liikennesäännöt olivat ehtineet tulla pojalle tutuiksi jo mopo-, kevari- ja mopoautoajamisen myötä.

- Suurin opettelu on auton hallinnassa ja liikenteessä kulkeminen autoilijan perspektiivissä. Kaksipyöräisillä tuli muutamat kolaritkin koettua, toivotaan että niistä on opit otettu. Sääntönä on, että jos ei open ohjeita noudateta eikä kuunnella niin kuski vaihtuu, tämä sääntö toimii! Sopuisasti ollaan oltu ja pojan ajotaito on yllättänyt positiivisesti. Ensimmäisellä ajokerralla taisi päästä suustani että ”sähän osaat jo ajaa”! Vastaukseksi sain terävän teinikatseen, Repo nauraa.

Myös sisko pääsee pian ajo-oppiin

Lisävastuuta Repo sai, kun pojan lisäksi ajo-opetettavien joukkoon liittyi hänen 56-vuotias Tampereella asuva sisarensa.

- Ikääntyvät vanhempamme asuvat Oulussa joten hän oli jo tovin suunnitellut kortin ajamista, että on tarvittaessa varakuski käytettävissä. Siitä se ajatus sitten lähti, Repo kuvailee.

- Sisko suorittaa aloituskurssin omalla paikkakunnallaan ja sen jälkeen alamme suunnitella ensimmäistä ajotuntia ja liikkeellelähtöjä. Tunnit suoritetaan täällä pohjoisessa, joten kun sisko tulee sukuloimaan kotikonnuille, niin ajotunnit yhdistetään luontevasti samoille reissuille.

Repo uskoo siskosten ajotuntien sujuvan niin ikään hyvin.

- Asiat selvitetään puhumalla ja suoraan – tarvittaessa vaikka ääntäkin korottamalla mutta selvitetään silti.

Revon perhe ei olisi lähtenyt suorittamaan ajokortteja kotiopetuksessa, jos tutkinto ei olisi kesällä uudistunut. Pirjo Repo kertoo liittyneensä opettajan pestinsä myötä Autoliiton jäseneksi, sillä sieltä saa hyviä vinkkejä opetukseen.

- Lisäksi lähipiirissäni on muutamia liikenneopettajia, joilta saan tarvittaessa tukea ja varmistusta sekä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Hyvällä yhteistyöllä siis opetetaan!

Luvialainen Risna opettaa jo toista poikaansa

Myös Luvialla asuvalla Risna Aholla, 47, on kokemusta ajo-opetuksesta kahden poikansa kanssa. Vanhempi poika Severi sai ajokortin viime vuoden toukokuussa ja nyt opetusvuorossa on syyskuussa täysi-ikäistyvä Iisakki, joten Aho on opettanut ajamista sekä vanhan että uuden lain aikana.

- Oma isäni aikanaan opetti minut ajamaan kelpo tuloksin, samoin puolisoni äiti oli opettanut hänet ajamaan. Minulle oli jotenkin itsestäänselvyys, että haluan opettaa lapseni ajamaan, jos he vain suostuvat. Rahallinen säästökin oli vielä viime vuonna merkittävä, nyt hinnat ovat tippuneet alaspäin, joten rahallisesti ero ei enää ole niin suuri, Aho perustelee kotiopetusta.

Vielä vuosi sitten Ahon täytyi suorittaa kirjallinen koe ennen ajo-opetusta ja auto piti myös katsastaa. Lisäksi konkreettinen muutos on myös ajokertojen väheneminen.

- Mutta niissä ei kotiopetuksessa nuukailla, vaan se on tässä juuri pointti, että ajetaan mahdollisimman paljon ja haetaan ajotuntumaa ja ajovarmuutta useiden ajotuntien ja erilaisten tilanteiden kautta. Opetustilanteet ovat myös olleet melko samankaltaisia. Olemme lähteneet liikenteeseen samoilta alueilta ja teiltä kuin vuosi sitten ja edenneet sitten pikkuhiljaa rauhallisilta kyläteiltä kohti vilkkaampia teitä.

Vastikään alkanut ajo-opetus nuoremman pojan kanssa on sujunut ainakin toistaiseksi hyvin ja rauhallisesti.

- Vuosi sitten tuli jotain pientä sanomista lähinnä allekirjoittaneelle siitä, että älähdin turhan dramaattisesti esimerkiksi jostain kuoppaan ajamisesta tai jonkun mutkan liian suuresta tilannenopeudesta. Porin keskusta vilisee yksisuuntaisia, ja niitä piti harjoitella paljon. Otti oman aikansa, että ne oppi, mutta kun tarpeeksi usein tahkottiin, niin kerta kerralta ne pikkuhiljaa alkoivat jäädä muistiin, Aho kuvailee opetuksen sujumista.

Mikä ajo-opetuksessa sitten on parasta?

- Saa olla lapsen kanssa ja opettaa hyödyllisiä taitoja. Ei tämän ikäisen lapsen kanssa juuri muuten olekaan yhdessä pienessä paikassa yhtä pitkää aikaa, kun on monenmoisia menoja, Aho tiivistää opetuksen hienouden.

Teksti: Laura Glad

Lue lisää kaskovakuutuksistamme

Paransimme kaskovakuutustemme turvaa. Saat nyt samalla rahalla kattavammat vakuutukset. Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin tarkemmin linkistä.

Lue lisää ja osta