Koiran hankinta on harkittu päätös – Huolellinen valmistautuminen ensiarvoisen tärkeää

18.8.2018 - Elämänturva

LähiTapiola LokalTapiola

Koiraa ei tule hankkia vain hetkellisen mielijohteen perusteella. Koiran kotiuttaminen tarkoittaa monien vuosien sitoutumista, sillä joidenkin koirien elinikä on jopa 15-vuotta.

koirarotu kannattaa valita huolella ajan kanssa. Eri rotujen luonteisiin ja käyttötarkoituksiin tulee tutustua etukäteen, jottei esimerkiksi koiran itsepäisyys tule omistajalleen yllätyksenä. Erityisesti ensikertalaisen on hyvä tutkia rotuja, jotka ovat helpompia kouluttaa.

Omia elintapoja kannattaa vertailla rotujen energisyyteen – onko koiran tulevalla perheellä tarpeeksi aikaa ja mahdollisuuksia tarjota koiralle riittävästi liikuntaa? Aktiiviset koirat voivat turhautua liian pitkiin yksinolojaksoihin ja alkavat tehdä tuhoja kodissa. Tärkeitä nevoja koiran hankintaan tarjoaa muun muassa Kennelliitto ja Hankikoira.fi –sivusto.

Älä osta koiraa epämääräiseltä myyjältä

Koiraa tai mitä tahansa muutakaan eläintä ei tule ostaa niin sanotusti ”auton takakontista”. Kun suunnitelmissa on hankkia pentukoira, pyydä päästä vierailulle kasvattajan luo katsomaan, millaisissa oloissa emo ja pennut ovat. Hälytyskellojesi pitäisi soida, mikäli kasvattaja ei halua päästää sinua luokseen tai ei kysele pennun tulevasta perheestä mitään.

Mikäli suunnitelmissa on hankkia koira löytöeläinkodista, on turvallisinta hankkia se Suomessa toimivasta eläinsuojeluyhdistyksestä. Ennen koiran sijoittamista yhdistys selvittää tarkasti, millaiseen perheeseen eläin sopii.

Varaa koiran kotiutumiseen riittävästi aikaa

Oli uusi perheenjäsen vasta pentu tai jo aikuinen kodinvaihtaja, tulee koiran kotiutumiseen varata riittävästi aikaa. Esimerkiksi loma tai pitkät vapaat tarjoavat kiireettömän ajankohdan koiran uudelle perheelle oppia tuoreet arjen rutiinit.
Kiireetön koiran kotiutuminen myös vaikuttaa siihen, että koira ehtii tottua uuteen kotiinsa ja tuntee olonsa turvalliseksi yksin jäätyään. Erityisesti pentukoiran kanssa yksin jäämiseen tottuminen on tärkeä taito ja tämän opetteluun on hyvä käyttää aikaa.

Koira voi käydä myös kukkarolle

Lemmikin hankinnasta koituvat kulut ovat vasta alkusoittoa. Ennen koiran kotiutumista on valmiina oltava perustarpeet, kuten koiralle soveltuvaa ruokaa ja tarvikkeet. Koiraa ei tule koskaan hankkia pelkästään ulkonäköperusteisesti, vaan rodun terveystilanteeseen ja yleisimpiin sairauksiin on tärkeä tutustua ennalta. Terveystilanteeseen tutustuminen auttaa hahmottamaan mahdollisia koiralla esiintyviä sairauksia.

Yllättävissä eläinlääkärikuluissa voi vakuutuksesta olla suuri apu. Vakuutuksen voi ottaa jo pennulle ja LähiTapiolan eläinlääkärikuluvakuutus on voimassa koiran koko eliniän. Lisäksi käytössäsi on suorakorvauspalvelu: maksat klinikalle vain vakuutuksen omavastuun, lopusta klinikka laskuttaa LähiTapiolaa.

Tutustu koiravakuutukseen täällä: https://www.lahitapiola.fi/henkilo/vakuutukset-ja-elake/elaimet/koiravakuutus/esittely