Lapsen kanssa uimarannalle tai veneilemään – älä unohda tärkeitä turvatoimia

26.7.2018 - Turvallisuus

Aikuisella on tärkeä rooli perheen yhteisillä uimaretkillä – myös silloin, kun lapsi osaa jo uida. Tärkeää on muistaa vesiturvallisuus myös veneillessä ja käydä yhteiset pelisäännöt lasten kanssa huolellisesti läpi.

Lapset viihtyvät kesäisin uimarannalla eikä innokkaimpia vesipetoja ole saada pois vesileikkien parista. Suomalaiset viettävät paljon aikaa veden äärellä kesälomillaan. Hauskanpidon lomassa on tärkeä huolehtia turvallisuudesta, sillä Suomessa hukkuu vuosittain jopa 150–200 ihmistä ja lisäksi tapahtuu moninkertainen määrä niin sanottuja läheltä piti -tilanteita.

Hukkumiskuolemien merkittävimmät syyt ovat alkoholi, puutteellinen varustautuminen, heikko henkilökohtainen toimintakyky ja uimataito sekä lasten jättäminen valvomatta veden äärellä. Hukkuminen onkin yksi lasten yleisimmistä tapaturmaisista kuolinsyistä.

”Pysy vedessä käden mitan päässä lapsesta”

LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen kehottaa kertaamaan turvallisuusohjeet ja myös käymään veteen liittyvät pelisäännöt lasten kanssa huolellisesti läpi. Pieni lapsi voi pahimmillaan hukkua muutamissa sekunneissa ja huomaamatta.

- Lapsia tulee valvoa veden äärellä jatkuvasti. Pysy vedessä käden mitan päässä lapsesta niin, että lapsi jää sinun ja rannan väliin. Hyvä tapa valvoa lasta on osallistua itse aktiivisesti yhteisiin vesi- ja rantaleikkeihin rantahiekalta tarkkailun sijaan, Sallinen neuvoo.

- Muista myös varmistaa aina ennakkoon, että uimapaikka on turvallinen uimisen sekä veteen hyppäämisen kannalta. Jos lapsi saa hypätä veteen esimerkiksi laiturilta, opeta hänet kääntymään hypyn jälkeen aina takaisin rantaa kohti.

Uimisen harjoittelussa voi käyttää erilaisia kelluttavia apuvälineitä, kuten käsikellukkeita tai kelluttavia uima-asuja. Muistathan kuitenkin, että kyseiset apuvälineet eivät ole pelastusvälineitä, eikä uimataidotonta lasta tule jättää valvomatta, vaikka hän osaisikin liikkua itsenäisesti niiden avulla. Sama koskee erilaisia puhallettavia uimaleluja ja -patjoja.

Veneillessä lapsille ja itselle aina pelastusliivit

Veneillessä kaiken a ja o on pukea lapselle pelastusliivit päälle jo ennen veneeseen astumista. Aikuinen toimii myös aina esimerkkinä, joten koko perheellä tulisi olla pelastusliivit aina käytössä. Oleellista on myös päivittää lapsille oikeankokoiset pelastusliivit lasten kasvaessa.

- Pelastusliivit on puettava huolellisesti. Erityisesti haararemmin on oltava aina kiinni, jotta liivit pysyvät veteen jouduttaessa päällä. Pelastusliivien käyttöä on myös hyvä kokeilla lasten kanssa vedessä, ettei lapsi hätäänny mahdollisen todellisen hätätilanteen sattuessa, Sami Sallinen mainitsee.

Tärkein lapsille opetettava vesiturvallisuustaito on uimaan opetteleminen. Uimataito on halpa henkivakuutus. Osa lapsista opettelee uimaan mielellään oman vanhempansa kanssa, mutta myös uimakoulu on hyvä vaihtoehto. Sopiva ikä uimakoulun aloittamiselle on 5–7 vuotta, mutta uimaan voi oppia minkä ikäisenä tahansa. Myös aikuisille järjestetään uimakouluja ja uinnin tekniikkakursseja.

Lisätietoja turvallisesta liikkumisesta vedessä, veden ääressä ja vesillä eri vuoden aikoina: www.viisaastivesilla.fi.

Lapsena opitut ja säännöllisesti ylläpidetyt vesitaidot ennaltaehkäisevät tehokkaasti veteen liittyviä tapaturmia. Turvallisuusvinkkejä veden äärelle sekä käytännönläheisiä ohjeita ja videoita uimataidon harjoitteluun: www.lapsestavedenystävä.fi.

Teksti: Laura Glad