Kesätyökin kerryttää eläkettä – näillä ehdoilla

17.7.2018 - Talous

Oletko vähintään 17-vuotias ja ansaitset tällä hetkellä kesätyössäsi yli 58 euroa kuukaudessa? Siinä tapauksessa kerrytät arvokkaan työkokemuksen sekä palkkapussin lisäksi myös eläkettä tulevaisuuttasi varten.

Vuoden 2017 eläkeuudistus toi aiempaa nuoremmille mahdollisuuden kerryttää eläkettä. Kun kesätyöntekijä on täyttänyt 17 vuotta ja hänen ansionsa ovat vähintään 58,27 euroa kuukaudessa, hänelle alkaa kertyä eläkettä.

LähiTapiolan työeläkekumppani Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara kehottaa myös työuriensa alussa olevia nuoria kiinnittämään jo huomiota eläkeasioihin – vaikka se voikin tuntua kaukaiselta.

- Eläkettä saa kesätöistä ja pätkätöistä samoin edellytyksin kuin muustakin työskentelystä. Työskentelyn pituus ei vaikuta eläkkeen kertymiseen, ainoastaan siitä saadut ansiot. Kesätyöstä kertyy nuorelle eläkettä 1,5 prosenttia saaduista vuosiansioista, Saulivaara kertoo.

- Kesätyöntekijän ei myöskään tarvitse itse huolehtia eläkemaksuista. Työnantaja hoitaa vakuuttamisen työeläkeyhtiön kanssa. Kesätyöntekijän kannattaa kuitenkin tarkistaa palkkalaskelmalta, että eläkemaksu on peritty.

Kertyneen eläkkeen määrän voi tarkastaa työeläkeotteelta. Otteita postitetaan vuoden 1959 jälkeen syntyneille suomalaisille kolmen vuoden välein, mutta sen voi tarkastaa milloin tahansa sähköisesti. Kuluvan kesän tiedot näkyvät viimeistään tammi-maaliskuussa 2019.

Tutustu LähiTapiolan ja Elon tarjoamaan työeläketurvaan tarkemmin täällä.

LähiTapiolassa noin 70 kesätyöntekijää

Hyvä taloustilanne on mahdollistanut kaivatun kesätyöpaikan edellisvuosia useammalle nuorelle. Elinkeinoelämän keskusliitto on arvioinut, että sen jäsenyritykset palkkaavat tänä kesänä noin 130 000 kesätyöntekijää.

LähiTapiolassa työskentelee tänä kesänä noin 70 kesätyöntekijää ja kun kesän ajan työskentelevät tuntityöläiset lasketaan mukaan, nousee luku yli sadan.

- Haluamme tarjota nuorille ja opiskelijoille mahdollisuuden päästä hankkimaan työkokemusta vakuutusalalta. Moni kesätyöntekijä myös työllistyy meille kesän jälkeen tuntityöntekijänä – meillä pystyy hyvin yhdistämään opinnot ja työt. Moni työura LähiTapiolassa onkin alkanut kesätöistä, LähiTapiolan henkilöstöpäällikkö Niina Lantto kertoo.

- Kesätyöntekijät ovat hyvin odotettuja ja meillä kesätyöntekijä pääsee tekemään yhtä vastuullista työtä kuin muutkin. Olemme ylpeitä ja arvostamme kovasti kesätyöntekijöitämme. Kesätyöntekijät ovat kiitelleet hyvää työilmapiiriä, laajaa perehdytystä ja vastuullista työtä.

Myös opiskelu voi kerryttää eläkettä

Kun nuori palaa koulun penkille kesätöiden jälkeen, eläkkeen kertyminen ei välttämättä pääty.
Opinnoista kertyy eläkettä, kun opinnot ovat ammatilliseen perustutkintoon tai korkeakoulututkintoon johtavia ja opiskelija valmistuu. Opintojen kuukausiansioksi lasketaan kiinteästi 728,34 euroa ja tästä kertyy eläkettä 1,5 prosenttia.

Myös ulkomailla tehdystä kesätyöstä kertyy eläkettä, kuten myös erilaisista sosiaalietuuksista elämän varrella. Nuorena karttunut eläke on tärkeä etu myös silloin, jos nuori sairastuu. Tällöin on mahdollista päästä työeläkekuntoutukseen tai tehdystä työstä kertynyt eläke turvaa työkyvyttömyysajan toimeentulon.