Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Nuoret kuskit napsivat kuvia ja lähettävät viestejä ratissa – asiantuntija huolissaan nousevasta trendistä

5.7.2018 - Turvallisuus

Nuorten viestisovelluksia ja sosiaalista mediaa suosiva kännykän käyttö näkyy myös autoilleissa, selviää LähiTapiolan kyselytutkimuksesta. Kännykän käyttö ajon aikana muuhun kuin puhumiseen moninkertaistaa onnettomuusriskin.

Puolet suomalaisista autoilijoista kertoo käyttäneensä puhelintaan ilman hands free -laitetta ajon aikana viimeisen vuoden aikana. Myös nuoret käyttävät yhtä paljon puhelinta ajaessaan, mutta nuoret käyttävät puhelinta selvästi eri tavoin kuin vanhemmat autoilijat.

Arjen katsaus -kyselyn tulosten mukaan 15–24-vuotiaat käyttävät puhelintaan ajon aikana huomattavasti vanhempia kuljettajia enemmän viestittelyyn, valokuvien ottamiseen ja karttapalveluiden hakuihin ajon aikana. Nuorista ajon aikana kännykkää käyttäneistä kuljettajista kaksi kolmasosaa kertoo käyttäneensä kännykkää viestittelyyn ja 38 prosenttia on ottanut valokuvan ajaessaan.

- Kännykän käyttö ratissa muuhun kuin puhumiseen pakottaa kuljettajaa siirtämään katseen pois liikenteestä, joka lisää heti onnettomuusriskiä. Kun katse on muualla, kuljettaja ei ehdi reagoida yllättäviin tilanteisiin. Harva meistä ajaisi silmät suljettuina usean sekunnin ajan, vaikka kännykän näprääminen on käytännössä sama asia, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Niemisen mukaan kännykän käytön riskit korostuvat nuorille erilaisen kännykkäkulttuurin vuoksi, mutta myös vähäisemmän ajorutiinin vuoksi.

- Nuorten kännykän käytössä korostuu pikaviestisovellusten ja sosiaalisen median käyttö puhumisen sijaan. Liikenteessä näkyy, että kännykkää käytetään ajaessa helposti samalla tavoin kuin muuallakin. Vähintä, mitä voi tehdä on kytkeä puhelin äänettömään tilaan ajon aikana, jotta puhelimen merkkiäänet eivät häiritse ajon aikana, Nieminen sanoo.

LähiTapiolan #mydrivingmode-haastekampanjassa tunnetut sometähdet haastavat tekemään kännykän vaarattomaksi ajon aikana. Kampanja muistuttaa erityisesti nuoria olemaan käyttämättä viestisovelluksia tai sosiaalista mediaa ollessaan kuskina.

Kyselyn tulokset selviävät LähiTapiolan Arjen katsaus -tutkimuksesta. Kyselyyn vastasi 1001 ihmistä 27.4.–4.5.2018 välisenä aikana. Vastanneet edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Lue lisää kaskovakuutuksistamme

Paransimme kaskovakuutustemme turvaa. Saat nyt samalla rahalla kattavammat vakuutukset. Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin tarkemmin linkistä.

Lue lisää ja osta