Balin Agung-tulivuori aktivoitui taas – näin vakuutus korvaa matkan keskeytymisen tai peruuntumisen

29.6.2018 - Turvallisuus

Denpasarin lentokenttä suljettiin perjantaiaamuna Agung-tulivuoren aktivoitumisen vuoksi. Purkautuminen vaikuttaa yli 15 000 matkustajaan ja suomalaisia alueella on satoja. Mitä matkavakuutus korvaa?

Indonesiassa Balin saarella sijaitseva Agung -tulivuori on jälleen aktivoitunut. Tilanne aiheuttaa muutoksia lentoliikenteeseen, koska pääkaupungin Denpasarin kansainvälinen lentokenttä on tällä hetkellä suljettu. Helsingin Sanomat uutisoi tulivuoren purkautumisen vaikuttavan noin 15 700 matkustajaan.

Matkustusilmoituksia HS:n mukaan Indonesiaan on tehty reilut 200 kappaletta. Suomalaisia oleilee alueella kuitenkin todennäköisesti tätä enemmän, sillä kaikki eivät tee matkustusilmoitusta.

Denpasar eli myös nimellä Ngurah Rai tunnettu lentokenttä suljettiin perjantaiaamuna 29. kesäkuuta ja tämänhetkisen arvion mukaan se pysyy suljettuna vähintään perjantai-iltaan saakka. Denpasarin lisäksi myös kaksi muuta saarella sijaitsevaa lentokenttää on suljettu. Edellisen kerran Agung-tulivuori aktivoitui marraskuussa 2017.

Mitä LähiTapiola korvaa, jos matka keskeytyy tulivuoren vuoksi?

Äkillinen luonnonkatastrofi matkakohteessa ei ole matkavakuutusehtojen mukaan korvattava matkan keskeytymisen syy. Ehdoista poiketen LähiTapiola korvaa kuitenkin matkan keskeytymisen kuluina ennenaikaisen kotiinpaluun Balilta, kun matkan keskeytymisen syynä on Balilla tapahtunut tulivuorenpurkaus.

Korvauspäätökset tehdään kuitenkin aina tilanne- ja tapauskohtaisesti.

Mikäli matka keskeytyy tulivuoren purkauksen vuoksi, vakuutuksesta korvataan ainoastaan etukäteen hyväksytyt kohtuulliset ja välttämättömät kulut, mikäli matkanjärjestäjä tai muu palveluntuottaja ei niitä hyvitä. Näitä kuluja ovat ylimääräiset matka- ja majoituskulut siirtymisestä lähimpään turvalliseen paikkaan tai matkakulut, jotka aiheutuvat paluusta tapahtumapaikalta Suomeen kotipaikkakunnalle.

Matkan keskeytymisen korvattavuus edellyttää, että matka keskeytetään viikon sisällä korvattavan matkan keskeytymisen syyn ilmenemisestä.

Entä jos joutuu perumaan tulevan matkan Balille?

Äkillinen luonnonkatastrofi matkakohteessa ei ole matkavakuutusehtojen mukaan korvattava matkan peruuntumisen syy. Ehdoista poiketen korvaamme kuitenkin matkan peruuntumisesta aiheutuneita kuluja, mikäli peruuntumisen syynä on Balilla tapahtunut tulivuorenpurkaus.

Matkan peruuttamisen edellytys on, että tulivuori on matkalle lähdön aikaan edelleen aktiivinen.

Peruuntumista ei voida korvata ennakkoon – jos esimerkiksi Balin-matka on varattu useamman viikon päähän ja tulivuoren sen hetken tilanteesta ei voida vielä tietää mitään, LähiTapiola ei voi luvata korvauksia etukäteen. Korvattavuus katsotaan aina lähempänä matkan alkamista kulloisenkin tilanteen mukaan.

Matkan peruuntumisesta korvataan ainoastaan vakuutusyhtiön etukäteen hyväksymät ennen matkan alkamista maksetut matka- ja majoituskulut, joita matkanjärjestäjä tai muu palveluntuottaja ei hyvitä matka- tai muiden ehtojensa perusteella.

Korvattavuus edellyttää, että oma matkanjärjestäjä tai lentoyhtiö ei korvaa peruttua matkaa tai matkaa ei voi siirtää tai kohdetta vaihtaa. Korvattavaksi tulee ainoastaan etukäteen maksetut lento- ja majoituskustannukset, ei muita peruuntumiskuluja. Matkan peruuntumisen korvattavuus edellyttää, että matkan peruuttamisesta ilmoitetaan viipymättä matkanjärjestäjälle tai muulle palveluntuottajalle.

Miten korvausta haetaan?

Korvaushakemuksen voi tehdä osoitteessa www.lahitapiola.fi/henkilo/hae-korvausta. Voit tiedustella matkan vaihtoa toiseen kohteeseen tai lentojen siirtoa myöhemmäksi suoraan lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä. Matkustusturvallisuudesta lisätietoa saa myös ulkoministeriöstä.

Lisätietoja saat puhelimitse numerosta 09 453 3610 ma-pe klo 8-17.00. Myös LähiTapiolan matkahätäpalvelu palvelee vuorokauden ympäri akuuteissa hätätilanteissa numerossa +358 800 04531.