Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Juhannusliikenteen merkittävät riskitekijät ovat ruuhka ja alkoholi – lue asiantuntijan vinkit tien päälle

21.6.2018 - Turvallisuus

Juhannusruuhkat ajoittuvat tänäkin vuonna torstaille ja jatkuvat perjantaina, kun suomalaiset suuntaavat juhannuspyhiksi mökille. Juhannuksen menoliikenteen tärkeimmät turvallisuusvinkit liittyvät tarkkaavaisuuteen ja malttiin.

Juhannuksen pitkä viikonloppu kerää tiet täyteen autoilijoita ja ruuhkat voivat aiheuttaa monille päänvaivaa. Erityisesti pääkaupunkiseudun läheisyydessä teiden odotetaan ruuhkautuvan torstaina ja perjantaina aamupäivällä.

- Juhannusliikenteen sujuvuus vaihtelee sään ja ajokelin mukaan, mutta ruuhkat pääväylillä ovat varma asia etenkin torstaina iltapäivällä. Jos haluat välttää pahimpia ruuhkia, siirrä lähtö torstailta varhaiseen perjantaiaamuun, vinkkaa LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

- Jonossa ajettaessa on tärkeää pitää hyvä välimatka edessä ajavaan ja välttää ohituksia. Ruuhkassa istuvan on yksinkertaisesti hyväksyttävä matkan pidempi kesto, sillä siinä vaiheessa ei voi enää jouduttaa matkantekoaan, Nieminen toteaa.

Niemisen mukaan viime vuosien nopeimmin kasvava riskitekijä liikenteessä on kännykän käyttö. Myös liikenteessä näkyy se, että kännyköitä käytetään yhä enemmän viestittelyyn, sosiaalisen median ja verkon selaamiseen perinteisen puhumisen sijaan.

- Tarkkaavaisuus on tarpeen erityisesti pitkissä ruuhkajonoissa, jotta jonon pysähtyminen tai muut yllättävät tilanteet eivät tule yllätyksenä. Viestittely ja muu kännykän käyttö on jätettävä kanssamatkustajille. Kuljettajan tehtävänä on keskittyä ajamiseen ja varmistaa turvallinen perille pääsy.

Juhannuksen paluuliikenne on aiempina vuosina alkanut sunnuntaina puolilta päivin. Se ei kuitenkaan yleensä ole yhtä paha kuin menoliikenne, koska monet jäävät viettämään kesälomiaan juhannukselta.

Vinkit sujuvaan juhannusreissuun:

  • Seuraa liikennetiedotteita ja suunnittele mahdollinen vaihtoehtoinen reitti etukäteen.
  • Tarkista auton tekninen kunto ennen matkaa, jos edellisestä huollosta on kulunut aikaa. Perustarkistuksiin kuuluvat muun muassa moottoriöljy, jäähdytysneste, sähkölaitteiden toimivuus sekä rengaspaineet.
  • Ota matkalle mukaan tarpeeksi evästä ja juotavaa, jotta vältät turhat pysähdykset.
  • Jos kyydissä on lapsia, ota pientä tekemistä sisältävät puuhapaketit ja tablettitietokoneet mukaan.
  • Ota etukäteen selvää tietöistä tai yleisötapahtumista reittisi varrella. Esimerkiksi Liikenneviraston palvelu tarjoaa tietoa tietöistä.

Lue lisää kaskovakuutuksistamme

Paransimme kaskovakuutustemme turvaa. Saat nyt samalla rahalla kattavammat vakuutukset. Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin tarkemmin linkistä.

Lue lisää ja osta