Maailma –rahastojen salkunhoitaja avaa menestysreseptin: riskienhallinta on avainasemassa

20.6.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

LähiTapiola Maailma –yhdistelmärahastot ovat keränneet palkintoja jo kymmenen vuotta. Menestysrahastojen salkunhoitajan Jari Järvisen mukaan avain mestaruuteen on riskienhallinnassa.

Sijoittaminen on pohjimmiltaan päätöksentekoa epävarmuuden vallitessa, sanoo LähiTapiola Maailma –yhdistelmärahastojen salkunhoitaja, pääekonomisti ja johtaja Jari Järvinen. Kymmenen viime vuotta Järvisen päätöksenteko on onnistunut, sillä LähiTapiola Maailma –yhdistelmärahastot ovat keränneet palkintoja niin rahastoluokittaja Thomson Reuters Lipperiltä kuin rahastoluokittaja Morningstariltakin.

Jari Järvinen on hoitanut rahastoja alusta lähtien. Kolmesta rahastosta vanhin, Maailma 80 –rahasto on ollut olemassa jo kohta 19 vuotta. Rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti korkoihin ja osakkeisiin. Perustilanteessa rahaston varoista 80 prosenttia on sijoitettuna osakkeisiin. Perustamisestaan lähtien rahasto on tuottanut keskimäärin 4,7 prosenttia vuosittain.

Järvisen hoitamat yhdistelmärahastot ovat menestyneet rahastoluokittajien vertailuissa nimenomaan hyvän riski/tuotto –suhteensa ansiosta. Rahastot siis tuottavat hyvin vertailuryhmissään matalammasta riskistä huolimatta.

Tappiot sijoittajaa vastaan

Suurten tappioiden välttäminen on Järvisen mielestä avainasemassa rahastojen menestyksessä. Tappioiden paikkaaminen vie aikaa. Esimerkiksi 20 prosentin lasku vaatii 25 prosentin nousun, jotta ollaan lähtötilanteessa. Siksi suuria laskuja kannattaa pyrkiä välttämään ja mieluummin edetä rauhallisemmin. Se on johtanut tehokkaampaan lopputulokseen kuin, että rahasto olisi ensimmäisenä kärkkymässä kurssinousuja.

- Tappiot ovat aina geometrisesti sijoittajaa vastaan. Jos niitä pystyy hallitsemaan, ei haittaa, vaikka nousussa hieman jäätäisiin, koska pitkällä aikavälillä se johtaa parempiin tuloksiin. Jos joka kolmas vuosi on tilastollisesti keskimäärin huono vuosi ja sitä pystyy minimoimaan, se johtaa parempaan tuotto-riski -suhteeseen kuin, että jatkuvasti painaisi kaasu pohjassa, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan salkunhoitajan työ on osaltaan varautumista tunnistettuihin ja tuntemattomiin riskeihin. Olennaista on, että rahastosalkussa on jatkuvasti riittävästi erilaisia omaisuuseriä. Tällä riittävällä hajautuksella hallitaan riskiä.

- Riskiä säädetään talouden suhdannenäkymän ja suhteellisen arvostuksen mukaan. Sitä kautta arvioidaan omaisuusluokan tuotto-odotusta suhteessa riskiin.

Myös LähiTapiola Maailma 20 ja 50 –yhdistelmärahastot ovat palkittuja rahastoja. Puolet korkoihin ja puolet osakkeisiin sijoittava Maailma 50 –rahasto aloitti toimintansa vuonna 2002. Rahastoperheen kuopus Maailma 20 on sekin ylittänyt jo kymmenen vuoden iän.

Mittarit kehottavat vähentämään riskiä

Maailma –rahastot ovat niin sanottuja rahastojen rahastoja. Ne eivät poimi salkkuunsa yksittäisiä osakkeita tai joukkolainoja vaan ne sijoittavat toisiin rahastoihin. Maailma –rahastojen salkuissa on sekä aktiivisesti hoidettuja rahastoja, kvantitatiivisesti hoidettuja rahastoja että passiivisesti indeksiä seuraavia indeksirahastoja. Jokaisella on oma roolinsa ja paikkansa, Järvinen sanoo.

Maailma –rahastojen salkuissa muutoksia tapahtuu harvakseltaan. Joitakin liikkeitä voi olla vuosittain, mutta aina sekään ei ole tarpeellista. Lyhyen aikavälin liikkeitä rahastoissa ei arvailla, vaan tähtäin on pidemmällä aikavälillä.

Rauhallisesti etenevät Maailma-rahastot ovat pitkästä aikaa muutoksessa. LähiTapiola laski Markkinanäkemyksessään osakkeet alipainoon eli riskiä kannattaa pienentää. Näkemyksessä keskeiset mittarit puoltavat riskien vähentämistä. OECD:n suhdannemittari kertoo talouden huippusuhdanteen jääneen taakse ja arvostusmittarit osoittavat etenkin osakkeiden olevan jo turhankin kalliita otettavaa riskiin nähden.

-Talouden toimintaympäristö on muuttumassa. Brexitin ja Trumpin valinnan myötä radikaali populismi on nousussa, mikä näkyy konkreettisesti esimerkiksi kauppapolitiikassa. Tuontitullit ja muut kaupan esteet hidastavat kasvua ja kiihdyttävät inflaatiota. Kauppasodassa ei ole voittajia pidemmällä aikavälillä, Järvinen pohtii sijoitusmarkkinoiden näkymiä.

Tutustu LähiTapiolan rahastoratkaisuihin täältä.