Porilaisravintolassa syttyi uhkaava tulipalo – työntekijät toimivat heti: "Ajattelin, että selvä, ja menin sammuttamaan liekkejä"

19.6.2018 - Turvallisuus

LähiTapiola Satakunta palkitsee paikallisia sankareita. Ravintolatyöntekijät Paula ja Oliver reagoivat nopeasti ja esimerkillisesti, kun porilaisessa ravintolassa syttyi tulipalo kesken kiireisen viikonloppuillan.

Porilaisessa ravintola Kirjakaupassa oli toukokuun lopulla tavallinen kiireinen lauantaiyö, kun ravintolan pakastimesta alkoivat nousta liekit. Tapauksesta uutisoi tuolloin myös Satakunnan Kansa.

- Kuulin kolahduksen, kun keittiön tuuletin tippui lattialle, käännyin katsomaan ja näin liekkien nousevan pakastimen takaa, ravintolan työntekijä Paula Levä kertoo nyt LähiTapiolan haastattelussa.

Paula sanoi kanssaan työvuorossa olleelle Oliver Heinolle, että keittiössä palaa.

- Oliverin ensimmäinen reaktio oli, että mitä, Paula kertoo.

Heino ei kuitenkaan epäröinyt, vaan ryhtyi heti toimiin sammuttamaan paloa.

- Ajattelin, että selvä, otin seinältä sammuttimen ja menin sammuttamaan liekkejä, Heino kuvailee nopeasti edennyttä tilannetta.

Palo ei päässyt leviämään

Alkusammutus rajoitti paloa niin, että se ei ehtinyt levitä rakenteisiin.

- Sammuttaessa muistin, kun monet palomiesystäväni ovat kertoneet, että savu on vaarallista hengittää. Mietin, ettei siinä savussa kauaa pystyisi seisoskelemaan, Heino jatkaa.

Heinon sammuttaessa paloa Levä soitti hätänumeroon ja ovimies alkoi tyhjentää ravintolaa. Sammutin tyhjeni, mutta liekit eivät laantuneet. Heinon mennessä ulos paloautot näkyivät onneksi jo tien päässä.

- Tapahtuneen jälkeen on tullut ajateltua, että kotiinkin olisi hyvä hankkia vaahtosammutin tai edes sammutuspeite, Heino sanoo.

Palkinto ansiokkaasta toiminnasta

LähiTapiola Satakunta palkitsi Oliver Heinon ja Paula Levän esimerkillisestä toiminnasta.

- Nopealla ja hyvällä toiminnalla pystytään ehkäisemään suuria vahinkoja, kuten tässäkin tapauksessa. Pahimmillaan koko talo olisi voinut palaa, mutta sen sijaan Paulan ja Oliverin ansiosta säästyttiin pienellä vahingolla, markkinointikoordinaattori Sonja Haavisto kuvailee.

LähiTapiola Satakunta on palkinnut ansiokkaasti toimineita kansalaisia aiemminkin. Viime vuonna parkanolainen nuorimies palkittiin tulipalon leviämisen estämisestä ja aiemmin tänä vuonna isänsä hengen pelastanut 26-vuotias Kirsi sai palkinnon nopeasta ja onnistuneesta elvytyksestä.

- Haluamme kiittää näitä arjen sankareita hyvästä työstä, ilman heitä suurempaa vahinkoa olisi tapahtunut. Haluamme näillä muistamisilla tuoda huomioon jokaisen meidän vastuun arjessa. Omalla toiminnallamme voimme tehdä suuren vaikutuksen, toteaa Haavisto.

LähiTapiola myös kouluttaa suomalaisia ensiapu- ja alkusammutustaidoissa. Katso täältä, missä Sankarikoulutuksia järjestetään.