Arveluttaako taloyhtiön suuri yhtiölaina? Näin salkunhoitaja toimisi

15.6.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Asunto-osakeyhtiöissä yhtiölainat ovat kasvaneet huolestuttavan jyrkästi. Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Vesa Viita neuvoo asunnonostajaa katsomaan sijoittajien määrää yhtiössä. Viita uskoo kiinteistömarkkinan pysyvän aktiivisena.

Asuntoyhteisöjen lainakanta on kasvanut jyrkästi etenkin 2010-luvulla. Jopa Finanssivalvonta on kiinnittänyt huomiota lainakannan kasvuun.

LähiTapiola Varainhoidon kesäkuun sijoituswebinaarissa LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Vesa Viita vastasi katsojakysymykseen lainakannan kasvun huolista. Viidan mukaan voimakas uudisrakentaminen selittää osaltaan lainakannan kasvua.

Asunnonostajan on syytä pitää mielessä yhtiölainaan liittyvä riski. Viita neuvoo ostajaa tarkastamaan sijoittajien lukumäärän taloyhtiössä.

- Laina itsessään ei välttämättä ole huono asia. Kiinteistö- ja asuntosijoittamisessa se on lähes välttämätöntä. Emme tiedä, millainen riski tämä on. Koska emme tiedä, kuinka paljon taloyhtiössä on sellaisia sijoittajia, jotka käyttävät taloyhtiölainaa sijoituksensa vivuttamiseen. Suosittelisin uudiskohteesta asuntoa ostavan kysymään, kuinka paljon kohteessa on puhtaasti sijoittajia, Viita neuvoo.


Markkinanäkymät yhä hyvät

Suomessa kiinteistömarkkina oli erityisesti viime vuonna hyvin aktiivista. Salkunhoitaja Viita uskoo, että aktiivisuus jatkuu myös tänä vuonna. Asuntomarkkinoilla Viita ei näe olevan kuplaa. Asuntojen hinnat eivät ole Viidan mukaan erityneet vuokrien tai ansiotulojen kehityksestä voimakkaasti, kuten kuplassa tapahtuu.

Suomen kiinteistömarkkinoita ovat vauhdittaneet ulkomaiset sijoittajat. He ovat lisänneet aktiivisuutta ja parantaneet likviditeettiä.

- Viime vuosi oli aktiivisen pitkään aikaan. Aktiivisuus on korkea tänä vuonnakin, mutta ei ehkä niin korkea kuin viime vuonna. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että hyvä markkinavire jatkuu. Se johtuua pitkälle siitä, että korkotaso on matala, Viita sanoo.

Euroopan keskuspankki päätti torstaina lopettaa lainaosto-ohjelmansa vuoden lopulla. Ensimmäisiä koronnostoja voi odottaa vasta ensi vuoden kesällä. Viita muistuttaa, että nostojen ennakoidaan pysyvän maltillisina. Näin kiinteistömarkkina voi odottaa pysyvän aktiivisena.

-Asunto- ja kiinteistömarkkinalle pätee yhä vanha sääntö, kaupungistuminen jatkuu. Sijoituspäätöksissä kannattaa painottaa paikallista markkinaa ja tuntea se markkina. Sen perusteella kannattaa tehdä päätöksiä kuin että lähtisi valtavan spekulatiivisiin kohteisiin sijoittamaan.

Kauppakeskukset muuttuvat

Pääkaupunkiseudulla on rakenteilla useita uusia kauppakeskuksia. Sijoittajia huolettaa, kuinka keskuksiin riittää asiakkaita. Verkkokaupat haastavat kauppakeskukset ja siksi keskusten on löydettävä uudet keinot houkutella asiakkaita.

- Kauppakeskuksista näyttää tulevan enemmän elämyskeskuksia kuin varsinaisia kauppakeskuksia. Toistaiseksi vuokralaisia on kauppakeskuksiin riittänyt. Kiinteistösijoittaminen on pitkän aikavälin toimintaa. Nyt näyttää hyvälle, mutta saa nähdä, kuinka jatkossa asiat kehittyvät. Kaiken aikaa on tarkkailtava, kuinka kuluttajien kulutustottumukset muuttuvat.

Maailmalla useat kansainväliset kulutustavarayhtiöt ovat kertoneet, että uusien varsinaisten kauppakeskusten sijaan rakennetaan enemmänkin elämyskeskuksia, joissa liikkeet ovat enemmänkin yhtiöiden näyteikkunoita.

Tutustu LähiTapiola Sijoituskiinteistöt –rahastoon täältä.