Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Älä tee näitä virheitä veneillessä – yleisimmät vahingot voisi välttää kokonaan

8.6.2018 - Turvallisuus

Kesäkausi on monelle suomalaiselle veneilykausi. Avainasemassa turvallisessa veneilyssä ovat taidot, varusteet ja kunnossapito. LähiTapiolan vinkeillä veneilet koko kesän turvallisesti.

Suomessa aiheutuu vuosittain lukumäärällisesti eniten venevahinkoja pohjakosketuksista, karilleajoista ja törmäyksistä. Näiden vahinkojen korjauksia korvataan keskimäärin n. 2500 eurolla. Toiseksi eniten korvataan varkausvahinkoja, joiden määrä on saatu onneksi kääntymään laskuun.

Viime vuosina myös karilleajojen määrä on ollut laskussa. Vahinkoja sattuu kuitenkin edelleen, ja etenkin nyt vedenpinnan korkeuden vaihdellessa riski ajaa tutussakin paikassa kiveen on aiempaa suurempi. Elämänturvayhtiö LähiTapiola haluaa turvata suomalaisten veneilijöiden matkan ja listaa alla vinkkejä turvallisempaan veneilykesään.

Veneen kunnossapito

Vene kannatta katsastuttaa. Katsastajat huomaavat usein asioita, joita veneen omistaja ei välttämättä osaa panna merkille. Katsastuksesta tai kuntokartoituksesta saa myös vakuutusmaksualennusta LähiTapiolan venevakuutuksesta.

Jos veneilykautta ei ole vielä aloitettu, kannattaa ennen vesille laskua tarkistaa:

  • rungon läpievientien ja perävetolaiteen kaapeliläpivientien ja venttiilien kunto ja tiiviys.
  • perämoottorin kiristysruuvien, pulttien ja moottorilukon kireys valmistajan ohjeiden mukaan.
  • että nestekaasuletkut eivät vuoda. Jos vuotavat tai olet vähänkin epävarma, vaihda letkut.
  • pilssipumpun toiminta.

Varusteet kuntoon

Varusta vene oikein: köydet, airot, ankkuri, äyskäri ja tulppa, moottoroidussa veneissä täytyy olla myös hyväksytty käsisammutin.

Muista pelastusliivien käyttö: liivien on oltava päällä ja kiinnitettyinä, jotta niistä on hyötyä. Paukkuliivien patruunat on syytä tarkistaa ja vaihtaa tarvittaessa, jotta liivit myös toimivat tositilanteessa.

Ota kännykkä mukaan ja vesitiivisti pakattuna, jotta sen toimintakyky säilyy, vaikka jouduttaisiin veden varaan.

Veneilytaidot

Omat veneilytiedot ja -taidot on hyvä pitää ajan tasalla mm. kartanluku, väistämissäännöt ja rantautuminen. Osaamattomuus on lisääntynyt jonkin verran – tämä näkyy lisääntyneinä törmäyksinä laitureihin tai toisiin veneisiin.

Veneilyjärjestöt ja niiden alaiset seurat sekä kansalais- ja työväenopistot tarjoavat koulutusta, josta saa valmiudet vesillä liikkumiseen. LähiTapiolan venevakuutus palkitsee myös tutkinnoista. Veneen kuljettajantutkinnolla saa 15 % alennusta venevakuutuksesta.

Alkoholi ei kuulu vesille. Noin puoliin hukkumistapauksista liittyy alkoholi.

Tarkista säätiedotukset ennen kuin lähdet vesille ja varustaudu sen mukaisesti. Erilaiset sääsovellukset ja sääsivustot helpottavat tässä. Ilmoita myös läheisillesi, kun olet lähdössä vesille.

Veneen kuljetus maanteitse kannattaa jättää ammattilaisille. Jos venettä kuljettaa itse trailerille kiinnitykseen ja tuentaan tulee kiinnittää erityistä huomioita, jotta vene ei vaurioidu kuljetuksessa. Huonosta kiinnityksestä aiheutuneita kuljetusvahinkoja ei korvata venevakuutuksesta.

Varkausvahingoilta suojautuminen

Ota talteen moottorin ja veneen tunnistetiedot. Tarvitset tarkkoja tunnistetietoja, jos vene tai moottori varastetaan. Kirjaa tiedot ylös tai ota tunnistetiedoista talteen valokuva. Samalla kannattaa tarkistaa, että vesikulkuneuvon rekisteröintitodistuksessa on kaikki tiedot oikein. Tiedot voi päivittää sähköisesti Trafin palvelussa.

Veneenomistajan kannattaa satsata lukkoturvallisuuteen ja lukita sekä moottorit veneisiin että veneet laitureihin tai muuhun kiinteään kohteeseen esim. puuhun tai kiinteään tankoon. Veneessä ei kannata säilyttää arvokasta ja varkaita houkuttelevaa omaisuutta.

Perämoottorivarkauden voi estää tai ainakin tehdä erittäin hankalaksi lukitsemalla perämoottorin perämoottorilukolla. LähiTapiola ei peri omavastuuta perämoottorivarkaudesta, jos moottori on lukittu asianmukaisella perämoottorilukolla. Suosittelemme myös esimerkiksi moottorin dna-merkitsemistä.

Vakuutukset kuntoon

Vakuutustiedoista on hyvä varmistaa, että ne vastaavat vakuutetun veneen tietoja. Venevastuuvakuutus korvaa muille aiheutettuja henkilö- tai esinevahinkoja. LähiTapiolan venevakuutuksessa asiakas voi valita itselleen sopivan vakuutuspaketin kolmesta eri vaihtoehdosta.

Venevakuutuspaketit kattavat turvan tasossa riippuen esimerkiksi varkaus- ja ilkivaltavahinkoja, karilleajoja ja törmäyksiä. Laajimpaan pakettiin eli Loisto Venevakuutukseen sisältyy myös uusia ominaisuuksia.

  • Loisto Venevakuutus aktiiviveneilijälle.
  • Laaja Venevakuutus harrastajalle.
  • Suppea Venevakuutus lähivesillä liikkujalle.

Kaikkiin LähiTapiolan venevakuutuksiin kuuluu venevastuuvakuutus sekä veneoikeusturvavakuutus.

Laaja venevakuutus on suosituin vakuutus, joka tarjoa hyvän ja kattavan turvan muun muassa karilleajo-, törmäys-, myrsky-, varkaus-, ja kuljetus- ja telakointivahinkojen varalle.

  • Loisto Venevakuutus on LähiTapiolan vakuutusvaihtoehdoista kaikista laajin. Siihen kuuluu Laajan venevakuutuksen tarjoaman turvan lisäksi laajennettu veneturva sekä venetyypistä ja sen iästä riippuen konerikkoturva moottorien rikkoutumisvahinkojen varalle ja masto- ja takilaturva purjeveneiden ja moottoripurjehtijoiden mastovarustuksen rikkoutumisvahinkoihin.
  • Loisto Venevakuutus sopii hyvin aktiiviveneilijälle, joka haluaa vakuutta laajemmin riskejään. Loisto Venevakuutus on tarkoitettu uudemmille moottori- ja purjeveneille.

Laaja Venevakuutus on hyvä turva harrastajalle tai mökkiveneilijälle. Se turvaa esimerkiksi karilleajon, törmäyksen ja myrskyn varalta. Suppea Venevakuutus riittää, jos vene on edullisempi ja liikuskellaan tutuilla lähivesillä, jossa tunnetaan reittien kivet ja karikot, mutta halutaan vakuutusturva varkauksien varalle. Suppea venevakuutus on edullisin vaihtoehto, joka korvaa tulipalot, varkaudet ja ilkivallan.

Lue lisää venevakuutuksista täältä.