Toivo-myräkkä jatkaa Itä-Suomen riepottelua – näin suojaudut myrskyvahingoilta

5.6.2018 - Turvallisuus

LähiTapiola LokalTapiola

Itä-Suomen kovat tuulet jatkuvat edelleen ja kaatavat puita sekä vahingoittavat rakennuksia. Vaikka lähes kaikki myrskyn aiheuttamat sähköviat oli tiistaiaamuna saatu korjattua, ovat monet kotitaloudet edelleen jatkuvan tuulen takia vaarassa. Myrskyn kaatamat puut aiheuttavat vahinkoja rakenteille ja irtaimistolle. Lisäksi voimakas tuuli on esimerkiksi voinut irrottaa kattopeltejä. Lisähaastetta tuovat myös sähköviat, joiden takia esimerkiksi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa pahimmillaan sähköt olivat poikki yli 40 000 taloudelta.

- Meidän tietoomme on tullut muutamia yksittäisiä rakennus- tai irtaimistovahinkoja. Irtaimistossa lähinnä pieniä pihakatoksia. Tuulen puuskat ovat jatkuneet yli yön ja ilmeisesti jatkuvat myös päivän aikana, joten tarkemmat vahinkomäärät selviävät loppuviikon aikana. Myös metsälle aiheutuneita vahinkoja on ilmoitettu muutama, sanoo LähiTapiola Idän korvauspäällikkö Marjaana Niskanen.

LähiTapiola Savon alueella puhelimet eivät ole soineet erityisen tiuhaan, mutta sielläkin ennakoidaan etenkin sähkökatkoista aiheutuneita vahinkoja.

- Tyypillisimpiä näissä tapauksissa ovat pakastevahingot. Perusohjeistus on, että sähkökatkon sattuessa pakastinta ei kannata avata. Tällöin pakasteet pysyvät useimmiten pitkäänkin jäässä, LähiTapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen sanoo.

- Isoja puita ei tunnu kaatuneen talojen päälle, mutta irtaimistoa kuten trampoliineja ja pihakeinuja yms. on kyllä lennellyt. Monella on kuitenkin ollut pihakalustoa ulkona lämpimien kelien ansioista, Rissanen jatkaa.

Myrskyvahinkojen raivaamisessa oltava varovainen

Myrskyn katkomien puiden ja oksien raivaaminen on jo hyvässä vauhdissa. Lisävahinkojen estämiseksi tarpeelliset työt on syytä käynnistää mahdollisimman pian. Katolla liikkuessa ja puita raivatessa on tärkeintä huomioida turvallisuus. On syytä toimia oman osaamisen rajoissa ja varustautua asianmukaisin turvavarustein. Pystyyn kaatuneet puut, jotka nojaavat rakennuksiin tai toisiin puihin, voivat olla hyvin vaarallisia. Niiden raivaaminen kannattaa jättää ammattilaisille. Myöskään sähkölinjoille kaatuneita puita ei saa mennä itse korjaamaan tai poistamaan. Näistä tapauksista on aina ilmoitettava sähköyhtiöön.

- Kaatuneet puut saattavat toisinaan aiheuttaa rakennukseen niin sanotun nollavian, jossa virta kiertää rakennukseen suoraan. Mikäli huomaa, että sulakkeita rupeaa kovasti palamaan, kannattaa olla nopeasti yhteydessä sähköyhtiöön. Jos talossa on nollavika, tulee sieltä äkkiä poistua. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos valot kirkastuvat, on syytä huolestua, Rissanen sanoo.

Miten toimia myrskyvahingon jälkeen?

  • Raivaa piha-alueelle kaatuneet puut.
  • Huolehdi pihalta irtaimisto pois tai ainakin kiinni.
  • Lisävahinkojen välttämiseksi vaurioituneet rakennukset tulee suojata.
  • Valokuvaa vaurioituneet alueet ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta, sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.
  • Otettuasi kuvat, aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Pyydä tarvittaessa apua puunraivaukseen ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.
  • Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.
  • Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.
  • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastella vahinkoa paikan päällä.
  • Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse ja muista hakea korvauksia vuoden sisällä vahingosta.
  • Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.