Ekonomisti: Talouden menetetty vuosikymmen kurottu lähes umpeen – kasvuvauhti hidastuu

31.5.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Suomen talous on palannut vuoden 2007 tasoilleen. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mukaan jatkossa pitää olla tyytyväinen 1,5 prosentin trendikasvuun.

Suomen bruttokansantuote kasvoi tammi-maaliskuussa 3,1 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Edelliseen neljännekseen verrattuna kasvu oli 1,2 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Suomen talous on lähes saavuttanut tason, jolla se oli vuoden 2007 lopulla ennen finanssikriisiä. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mukaan talouden menetetty vuosikymmen kuroutuu umpeen kevään aikana.

- Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä reaalinen bkt oli enää 0,1 prosenttia alhaisempi kuin edellinen huippu vuonna 2007. Arvioin, että huippu saavutetaan huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla. Tilastoja tarkennetaan kuitenkin vuosien taakse, eli aika näyttää mihin menetetyn vuosikymmenen päättyminen viimein historiassa asettuu, Nummiaro sanoo.

Kulutus on vauhdittanut kasvua, kun taas nousukauden tekijät eli investoinnit ja nettovienti ovat hiipuneet hieman vuositasolla. Nummiaro ennakoi kasvun jatkuvan, mutta vauhti hidastuu.
- Kasvu jatkuu tänä vuonna reippaana, vaikka luulen sen lopulta taipuvan viime vuodesta. Pikkuhiljaa palataan kohti trendikasvua. Jatkossa voimme olla tyytyväisiä, jos pääsemme kestävästi 1,5 prosentin kasvutrendille.

Italian kriisistä jopa hyötyä

Suoman talouden kasvunäkymille oman varjonsa heittävät poliittiset riskit, joita on näkyvissä useita. Viime päivinä rahoitusmarkkinoita heilutellut Italian poliittinen kriisi voi lyhyellä aikavälillä jopa tukea Suomen taloutta.

- Toistaiseksi Italian tilanteesta ei tule haittaa Suomen talouteen, pikemmin päinvastoin, sillä korkojen nousu voi lykkääntyä ja heikentynyt euro auttaa vientiä. Mutta jos hallituskriisi ja tulevat uudet vaalit alkavat näkyä myös luottamuksen ja reaalitalouden heikkoutena Euroopassa, niin meidänkin vienti ja työllisyys ovat uhattuna, Nummiaro sanoo.

Näin Suomen bruttokansantuote on kehittynyt

LähiTapiola LokalTapiola

Tutustu LähiTapiolan säästämisen ja sijoittamisen ratkaisuihin täältä.