Turvaa vanhemmille: Myös pienen lapsen terveyttä voi hoitaa etänä – näin etälääkäripalvelu toimii

1.6.2018 - Terveys

LähiTapiolan virtuaalisairaalan kautta saa nopean avun myös lasten sairauksiin ja terveyspulmiin. Vanhempien kannattaa olla yhteydessä hoitajiin ja lääkäriin matalalla kynnyksellä.

Mitä tehdä, jos taaperolle nousee myöhään illalla kuume tai koululainen satuttaa polvensa jalkapallotreeneissä? Vanhemmuuteen kuuluu usein tietynlainen huoli jälkikasvusta, mutta lapsen terveyspulmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

TerveysHelppi on etäterveydenhoitopalvelu, joka on tarkoitettu kaikille LähiTapiolan henkilöasiakkaille. Yhden puhelinsoiton tai sovelluksen viestin päässä on joukko hoitajia sekä lääkäreitä, joilta saa nopeasti avun missä tahansa perheenjäsenten terveyteen liittyvissä huolissa.

Virtuaalisairaalan avajaisia vietettiin tammikuussa ja palvelu on saanut tasaisesti erinomaista palautetta asiakkailta. Millaisissa pienen lapsen terveyteen liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä TerveysHelppiin?

- Käytännössä kaikenlaisissa. Meillä ammattilainen aina arvioi, missä lapsi saa parhaan hoidon, eli yhteyttä voi ottaa matalalla kynnyksellä. Eniten yhteydenottoja vanhemmilta tulee lasten ylähengitystieoireisiin, kuumeiluun, iho-oireisiin ja lieviin tapaturmiin liittyen, TerveysHelpin vastaava lääkäri Mika Perttu luettelee.

Etenkin vauvojen hoidossa ollaan erityisen tarkkoja

Jopa 60 prosenttia lapsiin liittyvistä yhteydenotoista voidaan Pertun mukaan hoitaa kokonaan etänä.

- Toki arvioimme jokaisen yhteydenoton kohdalla, onko etähoito sopivaa kyseiseen tilanteeseen. Meihin yhteyttä ottaessa ei tarvitse tietää muuta kuin, että mikä vaivaa ja me hoidamme loput. Pienten lasten sairauksia hoidetaan TerveysHelpissä paljon. Koska iso osa myös pienten lasten terveysongelmista voidaan hoitaa etänä, ei lasten kanssa tarvitse lähteä vastaanotolle, vaan asian voi hoitaa kotoa käsin.

Etenkin pienten vauvojen vanhemmille yhteydenotto terveyden ammattilaisiin tuo turvaa. Vastasyntyneiden etähoidossa ollaankin virtuaalisairaalassa hyvin tarkkoja.

- Erityisesti alle kuuden kuukauden ikäisten lasten kanssa olemme etähoidossa varovaisia. Isoon osaan vastasyntyneiden terveyshuolista pystymme kuitenkin vastaamaan. Kuumeilevia alle kuuden kuukauden ikäisiä lapsia ei pääsääntöisesti hoideta etänä, vaan heidät ohjataan perinteiselle vastaanotolle, Mika Perttu kertoo.

Palvelua kehitetään asiakastoiveiden perusteella

LähiTapiolan terveysjohtajan Jani Tikkasen mukaan virtuaalisairaalaa sekä TerveysHelppi-palvelua kehitetään jatkuvasti, jotta asiakkaat saavat parhaan mahdollisen hoidon.

- Kesän aikana TerveysHelppiin liitetään todennäköisesti myös syöpäsairauksien osaamista ja palveluun tuodaan myös lisää automaatiota loppuvuoden aikana. LähiTapiola on kasvattamassa omistustaan Mehiläisestä ja se vaikuttaa positiivisesti myös TerveysHelpin jatkokehitykseen. LähiTapiolan ja Mehiläisen edelläkävijyys esimerkiksi digitaalisissa terveyspalveluissa vahvistuu ja yhteistyö tiivistyy kaikilla rintamilla, Tikkanen kuvailee.

LähiTapiolan TerveysHelppi on tarkoitettu kaikille, joilla on LähiTapiolan henkilövakuutus. Palveluun voi soittaa maksutta numeroon 0206 1000 ja se on avoinna joka päivä klo 7–23. Yhteyttä voi ottaa myös TerveysHelppi-puhelinsovelluksen chatin kautta.

Tutustu TerveysHelppiin tarkemmin täällä.

Oululainen perheenisä Pekka Karukka on käyttänyt TerveysHelppiä jo parin vuoden ajan. Lue Pekan kokemuksia palvelusta täältä.