Loma tulossa, mutta miten pysyä budjetissa? Ota haltuun kahdeksan helppoa säästövinkkiä

30.5.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Monilla suomalaisilla loma kasvattaa kulutusta. Rahaa menee moniin pieniin ostoksiin. Näin voit rajoittaa kulutusta ja nauttia lomasta.

Lomamatka, huvipuistot, ulkona ruokailut, kesäostokset. Lomalla on syytä nauttia omasta vapaa-ajasta, mutta helposti rahat hupenevat huomaamatta pieniin asioihin. Matti on kukkarossa yllättävän nopeasti, mutta rahapulaa voi myös hillitä yksikertaisilla valinnoilla ja ennakoinnilla.

Suomalainen käyttää keskimäärin 1 120 euroa lomallaan. LähiTapiolan viime vuonna toteuttaman Arjen katsaus -kyselyn mukaan suurin menoerä lomalla on ruoka. Noin kuudennes vastanneista pelkäsi, että rahat eivät riitä kesän yllätysmenoihin.

Tässä kahdeksan vinkkiä siihen, miten saada rahat riittämään lomalla.

1. Laadi lomabudjetti

Lomabudjetti kannattaa laatia hyvissä ajoin. Mistään vaikeista laskutoimituksista ei ole kyse. Ruutupaperi, kynä ja laskin riittävät hyvin budjetin teon välineiksi. Budjettiin on syytä listata ensin kaikki suurimmat menot, kuten matkat. Lisäksi listaa kannattaa kerryttää pienimmillä menoilla ja miettiä mahdollisia yllätyskuluja.

Kuluja vastaan on syytä pohtia, miten ne katetaan eli tulot. Budjettia kannattaa seurata loma-aikana ja tehdä tarvittaessa muutoksia. Samalla pystyy myös säätämään kulutustaan, jos sellainen on tarpeellista.

2. Kerää lomapuskuria ajoissa

Lomalle varautuminen on syytä aloittaa hyvissä ajoin. Vaihtoehtoja säästämiseen on tarjolla useita. Jos käyttelytililtä helposti kaikki menee mitä tuleekin, voi avata erillisen tilin, johon säästää lomaa tai muita yllätyksellisiä menoja varten. Pitkäaikaisempaan säästämiseen on tarjolla lukuisia erilaisia säästämisvaihtoehtoja.

Puskuroinnissa kannattaa ottaa huomioon myös loman jälkeen tulevat menot, kuten koulun aloitukseen liittyvät menot.

3. Vältä päivittäisiä heräteostoksia

Talven aikana moni pidättäytyy tiukasti ylimääräisistä heräteostoksista. Lomalla kurinalaisuus unohtuu. Jätskeihin, virvokkeisiin, vaateostoksiin ja muihin isoihin ja pieniin hankintoihin kuluu huomattava summa. Lomalla heräteostoksia voi toki tehdä, mutta kannattaa katsoa, että niin ei tapahdu päivittäin.

4. Etsi halvempia lentoja ja hotelleja

Lomamatkaa valitessa ei välttämättä kannata valita aina ensimmäistä pakettimatkaa. Vaivattomuuden tai vaatimustasojen ja kustannusten välillä kannattaa käydä pohdintaa. Matkan voi räätälöidä itsekin etsimällä netistä halvempia lentoja ja majoituskohteita.

5. Muista pitää edes jonkinlaista kustannuskuria lomamatkallakin

Vieraan valuutan muuttaminen euroiksi ei kaikilta käy päässälaskuna. Lomamatkalla ei usein jaksa miettiä kuluja ja helposti maksaa lomakohteessa mitä vaan. Jonkinlainen kustannuskuri kannattaa muistaa lomamatkallakin.

Esimerkiksi kännykkään voi hankkia erillisen valuuttamuuntamiseen tarkoitetun sovelluksen. Sillä valuuttamuunnokset onnistuvat helposti ilman päässälaskua.

6. Kokeile pyöräretkeä tai ulkoilua

Lapsille huvipuistoretki on kohokohta. Jos kohokohtaa ei halua viedä täysin, retkelläkin voi säästää pienillä valinnoilla. Omat vesipullot voi ottaa mukaan ja sillä säästyy jo mukava summa.
Aina ei kuitenkaan tarvitse valita maksullista retkikohdetta. Kokeile vaikka pyöräretkeä tai muuta luonnossa liikkumista. Sekin on yllättävän rentouttavaa.

7. Kokkaa itse

Kesällä haluaa nauttia hyvästä ruuasta. Ammattikokki toki loihtii maittavia ruokia ja siksi ulkona ruokailua ei kannata hylätä kokonaan. Joinakin päivinä voi kokata itse ja sillä säästää huomattavan summan.

8. Alennusmyynnit alkavat juhannuksen jälkeen

Vaatekaapin sisältö vaatii muutosta ja monet tekevät hankintoja lomalla. Jos lomasi ajoittuu heinäkuuhun, todennäköisesti saat tehtyä hankintoja huokeasti juhannuksen jälkeen alkavista alennusmyynneistä.

Viime vuosina kesän alennusmyyntien merkitys on laskenut, sillä kaupoissa alennusmyyntejä on ympäri vuoden. Alennusmyyntien aikaan kannattaa miettiä myös tulevia tarpeita.