Mitä lahjaksi valmistujalle? Fiksu lahja kartuttaa pesämunaa

29.5.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Suomalaisten suosikkilahja koulunsa päättävälle nuorelle on lahjakortti. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro neuvoo säästämään tulevaisuuteen.

Suomalaiset ovat lahjahankinnoissaan yhtä perinteisiä kuin Suvivirsi. LähiTapiola kysyi tuhannelta suomalaiselta, mitä he antavat mieluiten lahjaksi koulunsa päättävälle nuorelle. Suosituimmat lahjat ovat lahjakortti tai käteinen raha.

Selvä enemmistö vastaajista sanoi haluavansa tarjota nuorelle mahdollisuuden valita, mitä lahjarahoillaan tekee. Siksi vastaajat valitsevat lahjaksi lahjakortin tai käteisen rahan. Peräti 76 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista suosii lahjakorttia. Miehistä 56 prosenttia oli lahjakortin kannalla.

Lahjakortti tai käteinen raha ovat yksinkertainen tapa antaa lahja ja eittämättä iso osa suomalaisista suosii helppoutta.

Kolmanneksi suosituin lahja vastaajien mielestä oli astiat tai muut käyttöesineet. Alle 25 –vuotiaat antaisivat lahjaksi astioita selvästi mieluummin kuin yli 65 –vuotiaat, vain kahdeksan prosenttia vanhemmista vastaajista piti asioita hyvinä lahjoina.

Sen sijaan sijoitustuotteet, kuten osakkeet tai rahasto-osuudet olivat neljänneksi suosituin lahja. Etenkin johtajat ja muut hyvin ansaitsevat suosisivat sijoitustuotteita.

- Toivottavasti jokaisen nuoren lähipiirissä on joku, joka iskee kipinää ja voi opastaa alkuun säästämisessä. Tiedä vaikka millainen roihu siinä vielä syntyy. Ei kaikki salkunrakennuksesta intohimoaan löydä, mutta ei tarvitsekaan. Perustaidot, kuten kuukausisäästäminen ja oman riskinottokyvyn sisäistäminen, opitaan käytännön ensiaskeleissa parhaiten, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Sijoitustuotteiden lahjoitus on kuitenkin käteiseen rahaan verrattuna työläämpää. Luvat, tilit, lahjakirjat, verotus, kaikki pitää ottaa huomioon lahjaa antaessa.

Lahjaveroa on maksettava, jos yksittäisen lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän. Lahjaveroa on maksettava myös silloin, jos samalta lahjanantajalta saa kolmen vuoden sisään useita lahjoja, joiden yhteisarvo 5 000 euroa tai enemmän. Veron määrään vaikuttaa lahjanantajan ja –saajan sukulaissuhde.

Enintään sata euroa riittää

Suomalaisten mielestä enintään sata euroa on sopiva lahjasumma valmistujalle. Käteistä rahaa suosivista vastanneista 40 prosenttia sanoi 51-100 euroa olevan sopiva lahjasumma, kolmannes vastaajista piti sopivana summana 31-50 euroa.

Sopivaksi katsottu lahjoitussumma hieman nousee niiden vastaajien keskuudessa, jotka suosisivat rahasto-osuuksia tai osakelahjaa. Enemmistön mukaan lahjan arvo saisi olla 100-500 euroa.

Yksityistalouden ekonomisti Nummiaro antaa valmistujalle muutaman neuvon, mitä lahjarahoilla kannattaa tehdä.

- Lahjarahat kannattaa jakaa kolmeen kasaan: osa kulutetaan, osa säästetään esimerkiksi asuntoon tai pahan päivän varalle ja osa rahoista investoidaan lisäkoulutukseen, kuten kokemukseen ulkomailta. Koulutus voi nuorille olla paljon parempi investointi kuin sijoitusmarkkinat voivat parhaimmillaankaan olla. Koulutus mahdollistaa sekä varmemman työpaikan, että isomman palkkapussin.

Näin tuotto ja riski kulkevat käsikädessä

Tilin, LähiTapiola Varovainen -varainhoitosalkun, LähiTapiola Maailma 50 -yhdistelmärahaston ja osakkeiden reaalinen tuotto-odotus sekä niiden tuottojen vaihtelua.

LähiTapiola LokalTapiola

Tutustu LähiTapiolan rahastoratkaisuihin täältä.