Kannattaako vuokrata vai ostaa asunto? Salkunhoitaja vertailee – "Tappiot voivat olla hyvinkin suuret"

22.5.2018 - Talous

Matalat korot houkuttelevat edelleen hankkimaan omistusasunnon. Suomen eriävä hintakehitys voi keikauttaa vaa’an helposti vuokra-asumisen kannalle, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Vesa Viita sanoo.

Suomalaiset ovat asuntosijoittajia. Oma asunto on monen suomalaisen suurin sijoitus, vaikka sijoittajan näkökulmasta omistusasuminen ei ole aina paras vaihtoehto. Vuokra-asuminen ja sijoittaminen muihin sijoituskohteisiin voi olla tuottavampi ratkaisu riippuen siitä missä päin Suomea asuu.

LähiTapiola kysyi viime vuonna tuhannelta suomalaiselta heidän kiinteistösijoituksistaan. 41 prosenttia vastanneista kertoi sijoittavansa kiinteistöön oman asuntonsa kautta. Reippaasti yli kolmannes piti omaa asuntoa myös kiinnostavimpana tapana sijoittaa kiinteistöihin.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Vesa Viita sanoo, että omistusasuminen on lähtökohtaisesti vuokra-asumista halvempaa silloin, kun asuntojen hinnat pysyvät ennallaan tai nousevat. Pienikin hintojen lasku voi tehdä ison eron vuokra-asumisen ja omistusasumisen kustannuksiin.

Hintakehitys määrittää hyötysuhdetta

Kustannuseroa voi havainnollistaa yksikertaisella esimerkillä. Henkilö miettii 50 m2:n asunnon ostoa tai vuokraamista. Henkilöllä on 30 000 euroa omia säästöjä.

Nollan tuntumassa pyörivät korot tekevät omistusasumisesta houkuttelevaa. Tällä hetkellä omistusasumisen kustannukset vuokraamiseen verrattuna voivat olla jopa puolta pienemmät. Pienikin lasku asunnon arvossa voi keikauttaa kustannusvertailun päälaelleen.

- Merkittävä velan käyttö omistusasumisessa näkyy arvonmuutoksessa moninkertaisena sijoitetulle pääomalle ja tappiot voivat olla hyvinkin suuret. Jos asunto maksaisi 300 000 euroa ja hinta laskisi kaksi prosenttia, asunnon arvosta katoaisi 6 000 euroa. Koska lainasumma pysyy ennallaan asunnon arvonlaskusta huolimatta, on sijoitetun pääoman arvo laskenut 30 000 eurosta 24 000 euroon ja sijoitetun pääoman tuotto olisi tällöin -20 prosenttia, salkunhoitaja Viita selittää.

Arvon nousu puolestaan hyödyttää vastaavassa tilanteessa omistusasujaa huomattavasti.

- Yleinen korkotason nousu, asuntojen hintakehitys, asumisen hoitokulun nousu sekä äkilliset korjauskustannukset ovat asunnon omistajan riskejä, joita välttämättä omistusasuja ei ota laskelmissaan huomioon.

Vuokralla mahdollisuus sijoittaa myös muualle

Vuokra-asuja suojautuu omistusasujan riskeiltä. Vuokra-asujalla on mahdollisuus sijoittaa omistusasuntoon laitettava pääoma muihin sijoituskohteisiin ja saada tuottoa sitä kautta.
Tilastokeskus kertoi toukokuussa vanhojen osakeasuntojen laskeneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,4 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat laskivat prosentin.

- Vuokranantajien ammattimaistumisen myötä vuokra-asuntojen laatutaso sekä asumisen palvelut ovat parantuneet huomattavasti. Omistamisen suosio vähenee jatkuvasti myös muilla aloilla. Vaikea nähdä miksi samanlainen trendi ei näkyisi tulevaisuudessa vahvemmin myös asumisessa. Samalla tavalla kuin auton vuokraaminen nähdään huolettomana palveluna, jossa kustannukset ovat koko ajan tiedossa, voidaan vuokralla asuminen nähdä palveluna, jossa tarjotaan vastaavalla tavalla huolettomuutta arkeen ja talouteen.

Tutustu Erikoissijoitusrahasto LähiTapiola Sijoituskiinteistöt –rahastoon täältä.