Näin säästät lapselle – asiantuntijat neuvovat kiinnittämään huomiota aikaan ja verotukseen

2.5.2018 - Talous

Lapselle säästämisessä pitkä säästöaika antaa mahdollisuuden lisätä riskiä. LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström ja Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela antavat muutaman neuvon, mitä kannattaa muistaa säästettäessä lapselle.

Aika on usein puolella, kun säästää lapselle. Pitkä säästöaika tarkoittaa, että sijoitusten pääpaino voi hyvin olla riskisemmissä sijoituskohteissa, kuten osakkeissa.

LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström ja Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela keskustelivat huhtikuun Sijoituswebinaarissa sijoittamisen verotuksesta ja sivusivat myös tärkeitä seikkoja, joita lapselle säästämisessä kannattaa huomioida.

Liljeströmin mukaan usein lapselle säästettäessä säästöaika on pitkä ja siksi karkean muistisäännön mukaan enemmistö sijoituksista voi hyvin olla osakkeissa. Jos aikajänne on yli 20 vuotta, ”todella harvoin on käynyt niin, että osakesijoitukset eivät ole tuottaneet enemmän kuin korkosijoitukset”, Liljeström neuvoo. Säästäjän on kuitenkin huomioitava sijoittamisessaan oma sijoitusprofiili eli riskiä kannattaa ottaa sen verran kuin sitä kestää.


Lahjaverotus kannattaa huomioida

Lakiasian johtaja Vesa Korpela sanoo verotuksen vaikuttavan osaltaan lapselle säästämiseen. Korpelan mukaan lahjaverotus kannattaa huomioida. Lapselle voi lahjoittaa verovapaasti alle 5000 euroa kolmen vuoden aikana.

Lahja pitää myös antaa lapselle. Verovapauden saadakseen lahjan antaja ei voi asettaa omistusoikeutta tai käyttöä koskevia rajoituksia lahjalle. Esimerkiksi rahasto-osuudet on merkittävä suoraan lapsen nimiin.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2018 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää