Porilainen Juha Heino pyörittää menestyvää kasvuyritystä – erikoinen bisnesidea lähti lentoon

30.4.2018 - Talous

Porilaisen Satatukun omistaja ja perustaja Juha Heino ei tee ympäripyöreitä päiviä ja laittaa perheen työn edelle. Menestyvä perheyritys lähti liikkeelle erikoisesta bisnesideasta.

Satatukun omistaja ja yksi sen perustajista, Juha Heino, istuu rennosti kotitoimistonsa tuolilla. Kevät on alkanut kiireisesti, sillä hän ja hänen puolisonsa Leena Lammassaari ostivat alkuvuodesta Satatukun kokonaan itselleen.

Nyt Satatukku on porilainen perheyritys, joka myy B2B-periaatteella erilaisia elintarviketuotteita sekä päivittäistavarakauppoihin että erikoisliikkeisiin.

- Nyt on meidän kiireisin aika vuodesta. Meillä on tänä keväänä tuplaantunut koko tuotevalikoima ja viime kuussa tehtiin kaikkien aikojen myyntiennätys. Ei ehkä ihan kaksinkertaiseen liikevaihtoon päästä kuin viime vuonna, mutta aika lähelle voidaan päästä, Juha toteaa iloisesti.

Nuorena miehenalkuna, aikana ennen Satatukkua, Juha opiskeli itsensä puusepäksi ja työskenteli kolmentoista vuoden ajan Puustellilla.

- Yhden työkaverin kanssa juteltiin paljonkin yrittäjyydestä. Hänellä oli ollut oma kahvila ja verkkokauppakin jonkin aikaa. Sitten yhden reissun jälkeen palattiin kotiin sillä ajatuksella, että nyt perustetaan yhteinen yritys.


Aluksi Juha ja hänen yhtiökumppaninsa toivat pomppulinnoja Suomeen, mutta sitten he tutustuivat taikapilliin. Taikapilli on eräänlainen makupilli – tavallisen pillin sisään on laitettu eri makuisia rakeita, joista vapautuu makuaineita juotavan nesteen joukkoon. Taikapillejä voi käyttää maidon, veden tai lähes minkä juoman kanssa tahansa.

- Ensimmäiset jälleenmyyjät sain varmaan säälistä, koska porilaisena menin paikallisiin kauppoihin. Silloin minulla ei ollut edes vielä varsinaisesti mitään myytävääkään. Näytin vain esimerkkituotetta ja sanoin, että tämmöinen siitä sitten tulee, kun laitetaan ravintosisältötarra kylkeen. Osa on jälkeenpäin myöntänytkin, että ottivat taikapillit myyntiin vain, koska olimme paikallisia, Juha nauraa.

Samoihin aikoihin Juha otti päivätöistään opintovapaata ja lähti opiskelemaan Winnovaan Poriin merkonomiksi. Opintojen alussa Satatukulla oli 14-16 jälleenmyyjää ja niiden päätyttyä jo 150-160. Nyt Satatukulla on 500-600 jälleenmyyjää.

Perhe työn edellä, vaikka yritys kasvaisikin

Yrityksen kasvun myötä myös arjen pyörittämisen kaksostyttöjen Miisan ja Nean kanssa on pitänyt keskittyä eri tavalla.

- Aluksi haasteena oli se, että työpäivät saattoivat helposti venyä yömyöhään. Nykyisin pidän aika tiukasti kiinni siitä, että teen töitä kahdeksasta neljään. Toisinaan päivät tietenkin yhä venyvät, mutta niinhän se on kaikissa töissä, Juha kertoo.

Työskentely kotoa käsin on mahdollistanut sen, että Juha on läsnä lastensa arjessa enemmän kuin moni muu vanhempi.

- Lähetän heidät päivittäin kouluun ja otan vastaan. Se on yksi tämän työn hienouksista.


Perheyrityksessä työ tulee välillä vapaa-ajan keskusteluihin mukaan, mutta Juha ja Leena osaavat jo tasapainottaa arjen ja työn.

- Toisinaan keskustelemme paljonkin työasioista ruokapöydässä, mutta toisinaan emme yhtään, riippuen ajanjaksoista, Juha kertoo.

Yrittäjyys ei ole kaikille oikea ratkaisu

Satatukku on opettanut omistajalleen Juha Heinolle valtavasti. Hän on oppinut itsestään paljon – muun muassa sen, että hän tykkää tehdä töitä ihmisten kanssa ja omatoimisesti.

- Perimmäinen syy, miksi oikeastaan lähdin yrittäjäksi, on aina ollut halu toimia itsenäisesti. Minua on aina ahdistanut se, jos joku tulee niskan taakse hengittämään, Juha nauraa.

Juha on oppinut töiden ohella monenlaista mutta hän nostaa esiin sosiaalisen median, jota hän pyörittää aktiivisesti. Facebookissa hän on jo tunnettu Mr. Satatukkuna ja uskoo vahvasti siihen, että yrityksen takaa pitää löytyä ihminen.

- Ensin Mr. Satatukku oli lähinnä vitsi, mutta nykyään teen työtä sillä nimellä ihan mielelläni.

Yrittäjyyttä Juha ei kuitenkaan suosittelisi ihan kaikille, vaikka hänelle se on ollut oikea ratkaisu ja hän kokee olevansa oikealla alalla.

- Yrittämistä suosittelen niille, joilla on matikkapäätä ja jotka osaavat pyörittää Exceliä. Pelkän idean perässä en suosittele lähtemään ainakaan yksin.

Tutustu LähiTapiolan yrittäjille suunnattuihin vakuutuksiin ja palveluihin täällä.

Teksti ja kuvat: Sonja Haavisto