Timo hallitsee kotiaan älylaitteiston avulla – järjestelmä tuo turvaa, auttaa arjessa ja pyörittää jopa kasvihuonetta

28.4.2018 - Turvallisuus

Uusikaupunkilainen Timo Helkiö hyödyntää arjessaan LähiTapiolan Älykotivakuutusta ja sen mukana tulevaa älylaitteistoa. Laitteet auttavat muun muassa Helkiön kasvihuoneharrastuksessa ja pitävät mielen virkeänä.

Mitä jos voisit estää kodin vahinkoja jo ennalta ja tarkkailla kotisi toimintoja myös silloin, kun itse olet toisaalla? LähiTapiolan Älykotivakuutus on palvelu, joka muodostuu kotivakuutuksesta ja Cozifyn älylaitteistosta, joka tarkkailee kotiasi esimerkiksi vesivahinkojen varalta.

Timo Helkiö päätti hankkia älykotijärjestelmän kodin turvallisuuden lisäämiseksi. Hän asuu puolisonsa kanssa Uudessakaupungissa. Helkiö pitää älylaitteistoa sopivana turvan tuojana eläkeläisille.

- Koska olemme eläkkeellä ja aika paljon kotona, paloturvallisuus ja vesivuotojen havaitseminen ovat tärkeitä. Jatkossa kunnon huonotessa mahdollisuus esimerkiksi turvapuhelimen tapaiseen hälytykseen ja siinä yhteydessä videokuvan avulla yhteydenottoon lapsiin tai muihin auttajiin voisi olla kätevää, hän toivoo.

Valojen automaattinen syttyminen myös luo osaltaan lisää turvallisuutta kotona liikkumiseen.


Kodin turvallisuuden kasvattaminen tekniikan avulla tuntui luontevalta, sillä Helkiö teki työuransakin tekniikan parissa. Hän kertoo ylläpitäneensä työssään Kemira Grow How’n toiminnanohjausjärjestelmiä.

- Siinäkin sai keksiä erilaisia toimintalogiikkoja ja automaattisia tiedonkulkuja, teemoja ja sääntöjä. Excelillä tekemäni päivittäisten toiminnan suunnittelujärjestelmä on vieläkin siellä käytössä.

Hyötyjä sekä sisällä että ulkona

Helkiö otti laitteiston käyttöön asentamalla järjestelmän mukana tulevan kameran vartioimaan pihaa ja kotiovea. Toinen liikeanturi löysi paikkansa pihalta, jossa se tallentaa piha-alueen tapahtumia ja sytyttää valot, kun havaitsee liikettä.

Sisällä Helkiö käyttää laitteistoa valojen ohjaukseen. Hän pystyy sen avulla hallitsemaan kiskossa olevia kohdevaloja lamppu kerrallaan ja himmentämään kaikkia lamppuja tarpeen mukaan.

Helkiöllä on kokemusta myös siitä, kun vesijohtoputki on joskus päässyt jäätymään. Siitä hän keksi laajentaa laitteiston käytön myös seuraamaan kellarin lämpötilaa, jotta vastaavaa ei pääse tapahtumaan enää uudestaan. Teknisistä asioista kiinnostunut Helkiö uskoo kehittävänsä laitteistoa entistä enemmän omaan käyttöönsä sopivaksi vielä jatkossakin.

- Jos tai kun toimivia laitteita tulee lisää, vain mielikuvitus rajoittaa niihin perustuvien ohjaussääntöjen keksimistä, hän kuvailee.

Laitteisto tukee myös harrastusta

Helkiö on saanut myös harrastuksensa yhdistettyä mukaan kodin turvallisuuden tarkkailuun.

- Olen pitänyt sääasemaa harrastusmielessä ja sen ylläpidossa olin jo tottunut langattomiin antureihin ja kaikenlainen näprääminen erilaisten järjestelmien kanssa pitää aivot virkeinä, nyt kun eläkkeellä ollessa sitä eivät työsiat tee, hän kertoo.


Maaliskuun alusta lähtien Helkiö on kokeillut älylaitteistoa myös kasvihuoneessaan.

- Aiemmin lämmitin kasvihuonetta lämpöpatterilla. Sen termostaatti ja kellokytkin hoitivat jo tyydyttävästi ohjauksen ja sääasema hoiti mittauksen ja lämpötilan seurannan, Helkiö kuvailee aiempaa systeemiään.

- Älylaitteiston lämpömittarilla ja etäohjattavalla pistorasialla sekä ajastustoiminnolla sen sai kuitenkin vielä tarkempaan kontrolliin. Se on toiminut hyvin. Tavoitteena on pitää lämpötila plussan puolella ja asetettu kahden asteen lämpötila on toteutunut hyvin tarkkaan, eikä sähköä ole kulunut turhaan.

Älykotivakuutus ennaltaehkäisee vahinkoja ja helpottaa arkea. LähiTapiola tarjoaa nyt Älykotivakuutuksen 650:lle nopeammalle. Tutustu palveluun ja tarjoukseen tarkemmin täällä.

Teksti: Laura Glad
Kuvat: Timo Helkiö