Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kevään allergiakaudesta tulossa tavallista pahempi – TerveysHelpin lääkäri: "Lääkitys kannattaa aloittaa nyt"

20.4.2018 - Terveys

Vuoden 2018 allergiakausi on alkanut. TerveysHelpin lääkäri antaa ohjeet siitepölyallergian hoitoon. Oireita voi lievittää lääkityksellä, joka kannattaa aloittaa jo ennen pahojen oireiden ilmaantumista.

Yli miljoona suomalaista kärsii siitepölyjen aiheuttamista allergiaoireista vuosittain. Tämän vuoden osalta allergiakausi on jo alkanut Etelä- ja Keski-Suomessa, ja on aluillaan myös Pohjois-Suomessa.

- Lepän siitepölyä esiintyy tällä hetkellä koko Etelä- ja Keski-Suomessa. Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan koivun kukinta voi olla tavanomaista runsaampaa kesällä 2018, ja se voi aiheuttaa osalle allergiapotilaista normaalia enemmän oireita, LähiTapiolan TerveysHelppi-etälääkäripalvelun lääkäri Henri Terho kertoo tilanteesta.

Siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet ovat yleisiä. Oireina esiintyy Terhon mukaan tyypillisesti nuhaa, aivastelua sekä kurkun, korvien ja silmien kutinaa. Tavallisimpia oireiden aiheuttajia ovat koivu, pujo ja heinät.

- Näin keväisin siitepölyn ohella samantapaisia oireita voi aiheuttaa ja jo olemassa olevia oireita pahentaa katupöly. Tämä yhdistelmä voi aiheuttaa esimerkiksi osalle astmaatikoista taudin vaikeutumisen.

Lääkkeet käyttöön jo ennen oireita

Allergialääkitys kannattaa aloittaa jo ennen allergiaoireiden ilmaantumista, jos oireet ovat aiemmin olleet vaikeita. Monet näin Terhon mukaan tekevätkin.

- Tämä on järkevää, jos haluaa välttää pahimmat allergiaoireet. Allergian toteamiseen riittävät yleensä tyypilliset oireet siitepölyaikana, eikä erityisiä tutkimuksia tarvita. Lääkärin puheille kannattaa mennä, jos oireet eivät pysy normaalein allergialääkkein hallinnassa. Joskus allergia voi aiheuttaa samatyyppisiä oireita kuin flunssa, kuten nuhaa ja silmien punoitusta. Allergiaoireisiin ei kuitenkaan kuulu esimerkiksi kuume, joka on tyypillisesti merkki virusinfektiosta, Terho kuvailee.

Suun kautta otettava antihistamiini toimii tehokkaasti nenän (vuotaminen, kutina, aivastelu, tukkoisuus) ja silmien oireisiin, samoihin vaivoihin toimivat hyvin myös nenään annosteltavat allergiasumutteet. Allergiaoireisiin tarkoitetut silmätipat ovat tehokkaita silmien oireisiin kuten kutinaan ja punoitukseen. Osan allergialääkkeistä saa apteekista ilman reseptiä.

Yhteydenottoja myös TerveysHelppiin

Alkanut allergiakausi näkyy myös LähiTapiolan TerveysHelpissä. LähiTapiolan virtuaalisairaala toimii TerveysHelppi-palvelun kautta. TerveysHelpin kautta tavoittaa etänä sairaanhoitajan sekä tarvittaessa myös lääkärin.

- Allergiakausi tulee varmasti näkymään potilasmäärien kasvuna ja muutamia potilaskontakteja tämän suhteen onkin jo ollut. Osa potilaista tietää omat allergiaoireensa ja tässä tilanteessa yleensä riittää reseptien uusiminen, Terho kertoo.

- Osa potilaista taas ei välttämättä tiedä oireiden johtuvan mahdollisesti allergiasta. Näissä tilanteissa riittää yleensä riittävän tarkka oirekuvaus ja tarvittaessa allergialääkityksen aloittaminen.

LähiTapiolan TerveysHelppi on tarkoitettu kaikille, joilla on LähiTapiolan henkilövakuutus. Palveluun voi soittaa maksutta numeroon 0206 1000 ja se on avoinna joka päivä klo 7–23.

Tutustu TerveysHelppiin tarkemmin täällä.

TerveysHelppi apunasi joka päivä

TerveysHelpistä saat nopeasti ja helposti vastauksia terveyshuoliisi.
Etälääkäripalvelut ovat aina ulottuvillasi, kun terveydenhuollon ammattilaiset
ovat chatin tai puhelinsoiton päässä.

Lue lisää