LähiTapiolan ekonomisti: Protektionismin kasvu on suurin uhka tuontitulleista – kurssiheilunnasta ei päästä eroon vähään aikaan

11.4.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mukaan talousmahtien tullikiista voisi pahimmillaan kääntää globalisaatiokehityksen. Sijoittajan on syytä pitää pää kylmänä ja huolehtia riskienhallinnasta.

Yhdysvaltain ja Kiinan välisen tullikiistan pitkittyminen voi pahimmillaan heikentää maailmantalouden kasvua. Näin sanoo LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen.

Kinnusen mukaan suurin uhkakuva maailman kahden talousmahdin tullinokittelussa on protektionismin jatkuva kasvu, joka voisi kääntää globalisaatiokehityksen suunnan.

- Tällä olisi laajempia negatiivisia vaikutuksia maailmantalouden kasvunäkymiin, Kinnunen sanoo.

Yhdysvaltain ja Kiinan tullikiistassa eletään jonkinlaista tasaantumisvaihetta. Tiistaina Kiinan presidentti Xi Jinping piti puheen, jossa hän lupasi avata maan taloutta.

Kiina ei ole vielä vastannut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viime viikon lopulla ilmoittamiin uusiin tullisuunnitelmiin. Ne koskisivat 100 miljardin dollarin arvosta kiinalaistuotteiden tuontia Yhdysvaltoihin. Lisätullit olivat Trumpin vastaus kiinalaisten edellisen viikonlopun tullipäätöksiin.

Rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mukaan tullikiistan ongelma on myös, että se horjuttaa kansainvälisten kauppasopimusten uskottavuutta. Tullinokittelu voi innostaa muitakin maita toimimaan.

- Huolta aiheuttaa se, että nykykehityksen valossa kansainvälisten sopimusten ja sopimusjärjestelmien pitävyyttä koeteltaneen mahdollisesti myös jatkossa.

Markkinoilla epävarmuus lisääntyy

Trumpin aloittama tullipeli on vaarallinen ja pitkittyessään sen seuraukset olisivat vakavat. Kinnunen uskoo kuitenkin, että Kiina ja Yhdysvallat haluavat estää laajamittaisen kauppasodan. Uhittelu saattaa olla vain Trumpin neuvottelutaktiikkaa, jolla hän yrittää painostaa Kiinaa neuvotteluihin uusista, Yhdysvalloille edullisemmista kauppasopimuksista.

Rahoitusmarkkinat kuitenkin hermoilevat. Tulliuhkaukset puolin ja toisin ovat heilutelleet osakekursseja ja korkoja. Kinnusen mukaan ennustemallit osoittavat, että osakemarkkinoiden kurssiheilunta pysyttelee korkealla tasolla, kunnes markkinat löytävät uuden tasapainotilan.

Tulleihin liittyvä tieto muuttuu lähes päivittäin, siksi sijoittajien mahdollisuudet arvioida suunnitelmien vaikutuksia hinnoittelupäätöksissään ovat edelleen rajalliset. Näin markkinaheilunta jatkuu.

- Merkittävää kurssiheiluntaa nähtäneen siis vielä jatkossakin, kunnes selvempi näkemys tullikiistan jatkokehityksestä muodostuu. Sijoittajan kannalta tilanteessa korostuu riittävä riskienhallinta ja pitkäjänteisyys.

Osakemarkkinoiden 12kk kuukausikehitys (Arvot: 6.4.2018)

LähiTapiola LokalTapiola

Tutustu LähiTapiolan säästämis- ja sijoittamisratkaisuihin täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2018 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää